Szarpaniec.docx

(223 KB) Pobierz

Szarpaniec

 

(skubaniec)

 

 

Farsz:

·         0,5 kg kapusty kiszonej

·         40 – 50 dag grzybów (grzyby leśne i/lub pieczarki)

·         2 cebule

·         sól, pieprz, kminek mielony, olej do smażenia

 

Grzyby leśne rozdrobnić (obr. 4 – 5, kilka sek.), przerzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć. Obrać cebule i umyć pieczarki, rozdrobnić je jw. i dołożyć na patelnię. Całość smażyć, od czasu do czasu mieszając.  Kapustę odsączyć i umieścić w naczyniu miksującym, rozdrobnić (20 – 30 sek., obr. 5 – 6). Dolać nieco soku z kapusty, kminek i gotować: 45 min, 100°C, obr. wsteczne 1. Przez ten czas smażyć grzyby z cebulą na wolnym ogniu. Następnie kapustę i grzyby umieścić w jednym naczyniu, wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić do wystygnięcia.

 

Ciasto:

·         2 MT ciepłego mleka (37°C)

·         1 jajko

·         50 g drożdży (w kostce)

·         1 łyżeczka cukru

·         ½ MT oleju

·         550 g mąki

·         1 łyżeczka soli

4 min / interwał

 

Ciasto podzielić na dwie części i odstawić do wyrośnięcia.

 

Każdy kawałek ciasta rozwałkować na grubość ok. 1 cm, nałożyć warstwę farszu i zwinąć w roladę. Następnie każdą roladę pokroić na kawałki (4 – 5 cm) i ułożyć na okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.  Można posmarować białkiem jaja i posypać ziarnami kminku.

 

Piec 40 – 50 minut w temperaturze 180°C.

 

D:\Kulinaria\zdjęcia\szarpaniec 2.JPG

Zgłoś jeśli naruszono regulamin