Tadeusz Trzmiel
Instytut Biochemii Technicznej
Enzymy przemysłowe
(2008)
SPIS TREŚCI
1. Hydrolazy peptydowe
2. Endopeptydazy bakterii z rodzaju Bacillus
4. Lipazy
EC 3.4. Hydrolazy peptydowe
EC 3.4.11.- 3.4.19. Peptydazy
EC 3.4.11. aminopeptydazy (hydrolazy a-aminoacylopeptydowe)
metaloenzymy (Zn, Ca),
niektóre wysoce specyficzne -np. z E.coli odrywają prolinę, argininę
z Costridium - pozakomórkowe!, aminopeptydaza I B.thermoproteolyticus
EC 3.4.16.-18. karboksypeptydazy (hydrolazy peptydyloaminoacylowe)
usuwają C-terminalny aminokwas
16. serynowe karboksypeptydazy
u wielu drobnoustrojów
szeroka specyficzność
pH= 4,5- 6,0
17. metalokarboksypeptydazy
podobne do karboksypeptydazy A
18. tiolowe lub cysteinowe
u Clostridium
EC 3.4.13 dipeptydazy (hydrolazy dipeptydowe)
powszechne u bakterii
niektóre wysoce specyficzne (np. karnozinaza- aminoacyl-histydyna)
centrum aktywne i warunki działania zróżnicowane
EC 3.4.14 peptydazy dipeptydylowe (dipeptydylopeptydazy )
usuwają N-terminalne dipeptydy
w centrum aktywnym -SH, podobne do katepsyny C
występują rzadko u bakterii
EC 3.4.15. karboksypeptydazy dipeptydylowe (peptydylo dipeptydazy)
usuwają N-terminalny dipeptyd
metaloenzymy (Zn) u E.coli cynkoglikoproteid
EC 3.4.19. Omegapeptydazy u B.subtilis !
odrywają aminoacyloacyl N-acetyl, N-formyl
EC 3.4.21.-3.4.99. Endopeptydazy
EC 3.4.21. Endopeptydazy serynowe
a) trypsynopodobne (u Streptomyces)
pH=8, pI=9, M=20000
specyficzność: Arg, Lyz (2 miejsca)
b) alkaliczne proteinazy (szeroko rozpowszechnione)
pH >10, pI=10, M= 15-30 tys.
brak cysteiny
specyficzność szeroka: aromatyczne, hydrofobowe (Leu, Tyr, Fen, )
1) subtilizyny Carlsberg i Novo
w 7 miejscach
2) subtilizyno-podobne (Streptomyces, Arthrobacter)
w 11 miejscach
3) wewnątrz komórkowe (np. endopeptydaza W, Bacillopeptydaza F)
wysoka aktywność esteraz
4) inne (np. z B.pumilis - hybryd, keratynaza ze Streptomyces fradie)
c) a-lityczne proteinazy (z Myxobacter)
elastazo- podobne
pH= 9, M=20000
specyficzność: Wal, Ala
brak aktyw. esteraz
d) proteinazy Staphylococus
pH= 3,5- 9,5 (hemogl.7,8), M= 12000
specyficzność: kw.Asp, Glu
e) proteinazy inne (np. z Gram - bakterii)
EC 3.4.22. Endopeptydazy tiolowe (u roślin)
a) Clostridiopeptydaza B
pH= 7, pI= 4,8, M= 50000
wrażliwa na czynniki redukujące HCN, cysteinę
specyficzność: jak trypsynopodobne
b) ze Streptpcocus papaino-podobne
pH=7,5, pI=8,4, M=32000
specyficzność: b.szeroka, w 10 miejscach identycznie jak papaina
EC 3.4.23. Endopeptydazy aspartylowe (kwaśne)
u pleśni i drożdży u B.cereus pepsyno-podobna
pH=3,5, pI= 4,3 M= 33000
specyficzność: Tyr, Fen z obu stron
EC 3.4.24. Metaloendopeptydazy
a) proteinazy obojętne
szeroko rozpowszechnione u bakterii
pH = 7, pI= 4-9, M=35-40000
w centrum katalitycznym Zn
specyficzność: 6 miejsc (Leu, Fen)
hydrolizują syntetyczne substraty
u rodzaju Bacillus kilka odmian (m.in. termolizyna, megateriopeptydaza
b) metaoloproteinazy alkaliczne
u bakterii G-, Pseudomonas (kolagenazo-podobne)
pH= 7-9, pI=5,5, M= 50-60000
w centrum Zn, Ca,
specyficzność: 3 miejsca (Asp, Glu, Cys-SO H)
c) proteinazy α-lityczne (z Myxobacter)
u Arthrobacter
pH= 9, M= 14000
d) proteinazy nielityczne z Myxobacter
pH= 9, M= 17000
EC 3.4.25.Endopeptydazy treoninowe
W tabeli 1 wyszczególniono najważniejsze ze znanych obecnie endopeptydaz (proteinaz) otrzymywanych z podłoży po hodowli bakterii z rodzaju Bacillus. Wszystkie są endopeptydazami serynowymi lub też metaloendopeptydazami. Jedynie wyjątkowo w filtratach pohodowlanych B.cereus znaleziono proteinazę aspartylową.
Tabela 1.Pozakomórkowe endopeptydazy bakterii z rodzaju Bacillus
Nazwa enzymu lub synonim
Szczep
Charakterystyczne właściwości
Rok publi-kacji
Subtilizyna
Carlsberg
B.subtilis
Endopeptydaza serynowa,
pH 10,6
1947
Subtilizyna BPN`
B.subtilis var. amylosacchariticus
pH 10,2
1958
Subtilizyna Novo
1960
Termolizyna
B.thermoproteolitycus
Metaloenzym termostabilny,
pH 7-9
1962
Obojętna proteinaza I
Metaloenzym,
pH 7,3
1964
Alkaliczna proteinaza
B.licheniformis
Proteinaza W1
mutant B.subtilis
pI 4.5
1965
Obojętna proteinaza II
pH 7.3
1966
Bacillopeptydaza F
pH 9.5
1968
Megateriopeptydaza
B.megaterium
pH 7.5
Alkaliczna Endopeptydaza
B.alcalophilus
pH 10.6, alkalostabilna
1971
Mikroproteaza
B.cereus
Mr=34000
1974
B.alcalophilus subsp. halodurans
pH 11.5, alkalostabilna
1991
Spośród serynowych endopeptydaz bakterie Bacillus wytwarzają głównie subtilizyny, subtilizyno-podobne enzymy i proteinazy wewnątrzkomórkowe (np. bacillopeptydazę F czy proteinazę W1). Do nielicznych należą szczepy produkujące proteinazy trypsyno- lub elastazopodobne.
Endopeptydazy serynowe wewnątrzkomórkowe charakteryzują się wysoką aktywnością esterolityczną, niskim pI, ścisłą zależnością od Ca+2 przy niewysokiej aktywności w stosunku do substratów białkowych.
Subtilizyny (EC 3.4.21.62.) występują w kilku odmianach różniących się właściwościami fizyko-chemicznymi (m.in. optymalnym pH, masą cząsteczkową, punktem izoelektrycznym, składem aminokwasowym, a także zdolnością do hydrolizy syntetycznych substratów). Dzieli się je na dwie grupy:
a) subtilizyny typu Carlsberg (dawniej subtilopeptydazy A), obejmujące alkaliczne proteinazy B.pumilus i B.licheniformis.
b) subtilizyny typu BPN` (dawniej subtilopeptydazy B), obejmujące subtilizyny BPN` i Novo, a także alkaliczne proteinazy B.subtilis NRRL B-3411 i B.subtilis var. amylosacchariticus.
Alkalofilne szczepy Bacillus, produkują subtilizyno-podobne proteinazy, odbiegające nieco właściwościami od typowych subtilizyn. Enzymy te wyróżniają się wysoce alkalicznym optimum pH działania, sięgającym nawet 11-12. Szczepy wytwarzające te enzymy (np. B.alcalophilus) rosną przy pH wyższym od 10. Niektórzy uważają, że enzymy te są pochodnymi subtilizyny Carlsberg. Jednakże własności immunologiczne alkalicznej serynowej proteinazy wytwarzanej przez B.alcalophilus subsp. haloduram odbiegają od własności subtilizyny Carlsberg i BPN`.
Pomimo wspomnianych różnic, wszystkie subtilizyny mają identyczne centrum aktywne, w którym decydującą rolę odgrywa seryna i przejawiają identyczny mechanizm działania. Wszystkie też ulegają całkowitej inhibicji przez DFP, który reaguje z seryną centrum aktywnego. Obok seryny, ważną rolę w ich funkcjonowaniu odgrywa histydyna znajdująca się w pozycji 64 oraz kwas asparaginowy w pozycji 32.
Optimum pH subtilizyn różni się nieco dla obu odmian enzymu (rys.2). Subtilizyny typu Carlsberg wykazują optimum pH równe 10,6 z zachowaniem 50% aktywności w pH 7,5. Subtilizyny typu BPN` charakteryzują się bardziej płaskim profilem zależności aktywności od pH w przedziale 7-10. Optimum wynosi 10,2 z zachowaniem 78% aktywności w pH 7,5.
Rys. 2. Wpływ pH na aktywność subtilizyn
Subtilizyny znane są z niewrażliwości ich struktury na obecność związków denaturujących. Utrzymują aktywność proteolityczną i esteraz w stężonych roztworach mocznika, etanolu czy dioksanu, nie tracą również aktywności w środowisku silnie alkalicznym, w obecności detergentów, wybielaczy tkanin i środków piorących. Subtilizyny wykazują szeroką specyficzność substratową. Rozszczepiają ponadto estry różnych N-acetylowanych i N-benzoilowanych aminokwasów.
W celu lepszego poznania podstaw funkcjonowania subtilizyn, podejmowano próby zbadania ich struktury.
Wright i wsp. podjęli badania nad ustalenia struktury przestrzennej subtilizyn BPN’ i Novo z użyciem metody rentgenograficznej. Z kolei, Bode oraz McPhalen [26, 27] starali się określić strukturę krystaliczną subtilizyny Carlsberg (w kompleksie z inhibitorem o nazwie eglin C, izolowanym z pijawki lekarskiej) również metodą krystalografii rentgenowskiej. Strukturę trójwymiarową proteinazy alkalostabilnej PB 92 ustalili van der Laan i Dijkstra.
Ich badania ujawniły, iż struktury tych enzymów wykazują wysoki stopień podobieństwa.
Subtilizyny są białkami globularnymi. Centrum aktywne ulokowane jest w stosunkowo płytkim zagłębieniu na powierzchni cząsteczki.
W subtilizynach BPN’, Novo oraz Carlsberg wyróżniono siedem odcinków struktury równoległej β znajdujących się w centrum cząsteczki oraz dziewięć odcinków α‑helisy. Dwie z nich są ukryte we wnętrzu cząsteczki, pozostałe siedem (amfipatycznych) leży na jej powierzchni. Zauważono, jednakże, że istnieją pewne niewielkie różnice pomiędzy subtilizynami BPN’, Novo oraz Carlsberg w pozycji zajmowanej przez jeden z zewnętrznych łańcuchów α-helikalnych wynikającą z odmiennego składu aminokwasowego.
Proteinazę alkalostabilną PB 92 tworzy dziewięć nici β i siedem struktur α-helikalnych. Tak jak w przypadku wyżej opisanych subtilizyn, siedem odcinków struktury równoległej β oraz dwie α-helisy stanowią centrum molekuły zamknięte przez pięć amfipatycznych α-helis i dwa odcinki przeciwrównoległe β.
Subtilizyny wykazują zdolność do wiązania przynajmniej dwóch jonów Ca2+, a dwa miejsca wiążące te jony są usytuowane podobnie w każdej z nich. Martin, Mulder i wsp.[23] podjęli próby zbadania struktury proteinazy PB 92 w roztworze przy użyciu spektroskopii NMR. Wyszli oni z założenia, iż uzyskane tą metodą dane mogą dostarczyć więcej informacji o mechanizmach funkcjonowania subtilizyn, tym bardziej, że w formach krystalicznych tych enzymów, w ich miejscach wiążących obecne są pewne zniekształcenia. Ich obecność może być przyczyną zafałszowania rzeczywistych informacji na temat tych kluczowych regionów cząsteczek subtilizyn.
Wykazali oni, iż struktura proteinazy alkalostabilnej w roztworze jest sztywna, wyjąwszy określoną liczbę miejsc. Wśród nich znajduje się miejsce wiążące substrat. Mobilność miejsca wiążącego potwierdza zaproponowany wcześniej mechanizm indukowanego dopasowania do substratu.
Subtilizyny znane są z niewrażliwości ich struktury na obecność biopolimerów denaturujących. Utrzymują one aktywność proteolityczną i esterazową w stężonych roztworach mocznika, etanolu, dioksanu czy chlorowodorku guanidyny. Subtilizyny nie tracą aktywności w środowisku silnie alkalicznym, w obecności detergentów, wybielaczy tkanin i środków piorących. Subtilizyny wykazują szeroką specyficzność substratową. Rozszczepiają one estry różnych N-acetylowanych i N-benzoilowanych aminokwasów.
W literaturze opisano przykłady wykorzystania subtilizyn jako katalizatorów w reakcjach syntez różnorodnych związków. We wczesnych etapach rozwoju biotechnologii uznawano, że enzymy te mają niewielki potencjał syntetyczny. W środowisku wodnym równowaga rzeczywiście przesunięta jest na korzyść hydrolizy. Jednakże zmiana warunków środowiska reakcji poprzez dodanie rozpuszczalników organicznych i jednoczesne obniżenie zawartości wody, może przesunąć równowagę reakcji tak, aby uzyskać użyteczną proporcję produktów syntezy.
...
Przem582