Usmolony.docx

(98 KB) Pobierz


http://2.bp.blogspot.com/-mK5wtretKOc/UBmufohoKXI/AAAAAAAAAww/Oj69K01EOyg/s1600/IMG_0354.jpg
USMOLONY

Jest dosyć proste, jednak radzę być ostrożnym w czasie przygotowywania kremu. Łatwo robią się grudki w momencie miksowania masy z masłem. Babci się to chyba nie zdarzało, jednak mi niestety tak. Dlatego można wykonać krem innym, standardowym sposobem - najpierw ucieramy masło, a następnie stopniowo dodajemy przestudzoną masę.

Ciasto:

·         Mąka [3,5 szklanki]

·         Żółtka [4 sztuki]

·         Cukier [0,5 szklanki]

·         Masło [75g]

·         Proszek do pieczenia [1,5 łyżeczki]

·         Cukier waniliowy [1 opakowanie]

·         Mleko [1 szklanka]

 

Krem:

·         Żółtka [7 sztuk]

·         Cukier [1 szklanka]

·         Mąka pszenna [4 czubate łyżki]

·         Mleko [3 szklanki]

·         Masło [200g]

·         Kakao

Ciasto: Masło rozpuszczamy, a mleko lekko podgrzewamy (aby było ciepłe). Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka ucieramy z cukrami, dodajemy do mąki razem z margaryną. Stopniowo dodając mleka zagniatamy ciasto, by było średnio ścisłe. Następnie ciasto dzielimy na 3 części. 3 duże blachy wykładamy papierem do pieczenia, na każdym rozkładamy 1/3 ciasta. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 min (ciasto po upieczeniu powinno minimalnie się zrumienić).

Krem: Żółtka ucieramy z cukrem. Mąkę rozrabiamy w ¾ szklanki mleka. Resztę mleka należy zagotować. Następnie do mleka dodajemy mąkę i - ucierając mikserem – żółtka z cukrem. Miksujemy do połączenia składników. Doprowadzamy masę do zagotowania, a następnie studzimy. Masło drobno kroimy, ucieramy z lekko ciepłą masą. W czasie ucierania dodajemy kakao (ilość wedle upodobań).

 

Masą przekładamy placki. Odstawiamy na noc do lodówki, jednak naprawdę dobre jest dopiero po około dobie od przygotowania. Ciasto możemy posypać wiórkami kokosowymi.

http://alfabetsmakow.blogspot.com/2012/08/usmolony-czyli-absolutnie-popisowe.html

Zgłoś jeśli naruszono regulamin