Z E S T A W 1
1. W kruszarkach szczękowych wzrost ilości cykli szczęki ruchomej w jednostce czasu powoduje, że wydajność tego urządzenia:
a) nie zmienia się,
b) maleje,
c) rośnie do pewnego momentu a następnie gwałtownie maleje*,
d) rośnie do pewnego momentu a następnie nie zmienia się.
2. Stopień rozdrobnienia przemysłowych kruszarek szczękowych wynosi zazwyczaj:
a) 4-8,
b) 5-8,
c) 3-6*,
d) 2-6.
3. Podstawowym kryterium podziału kruszarek szczękowych jest:
a) możliwy do uzyskania stopień rozdrobnienia,
b) rodzaj ruchu, który wykonuje szczęka ruchoma*,
c) rodzaj materiału który może być w nich rozdrabniany,
d) kąt rozwarcia szczęk.
4. W kruszarkach szczękowych o ruchu złożonym proces rozdrabniania zachodzi zazwyczaj poprzez przekroczenie naprężeń:
a) ściskających,
b) rozciągających,
c) ścinających,
d) ściskających i ścinających*.
5. Płyty rozporowe w kruszarkach szczękowych należą do zabezpieczeń:
a) zniszczalnych*,
b) rozłącznych,
c) ciernych,
d) hydraulicznych.
Z E S T A W 2
1. W kruszarce szczękowej o ruchu złożonym szczęka ruchoma:
a) przytwierdzona jest w jej górnej części na stałe,
b) przytwierdzona jest w jej dolej części na stałe,
c) zamocowana jest w jej górnej części do wału mimośrodowego,
d) podwieszona jest w jej górnej części za pomocą przegubu.
2. Rozdrabniając materiał o wielkości ziarna nadawy d = 300–600 mm w kruszarce szczękowej o maksymalnym stopniu rozdrobnieniai = 6 otrzymany produkt będzie posiadał klasę ziarnową:
a) 0-50 mm,
b) 0-100 mm,
c) 50-100 mm,
d) 0-6 mm.
3. W procesach rozdrabniania d80 definiowane jest jako:
a) ilość ziarna które przepada przez sito o wielkości oczka 80 mm,
b) ilość ziarna które pozostaje na sicie o wielkości oczka 80 mm,
c) wielkości ziarna w zbiorze, który odpowiada średnicy oczka sita przez które przepada 80 % ziaren,
d) wielkości ziarna w zbiorze, który odpowiada średnicy oczka sita na którym pozostaje 80 % ziaren.
4. W kruszarkach szczękowych o ruchu prostym proces rozdrabniania zachodzi zazwyczaj poprzez przekroczenie naprężeń:
d) ściskających i ścinających.
5. Kąt rozwarcia szczęk w przemysłowych kruszarkach szczękowych wynosi zazwyczaj:
a) 24°-28°,
b) 18°-22°,
c) 22°-28°,
d) 14°-18°.
Z E S T A W 3
1. Płyty rozporowe w kruszarkach szczękowych należą do zabezpieczeń:
a) hydraulicznych,
d) niszczalnych*.
2. W kruszarkach szczękowych wzrost ilości cykli szczęki ruchomej w jednostce czasu powoduje, że wydajność tego urządzenia:
a) rośnie do pewnego momentu a następnie gwałtownie maleje*,
c) nie zmienia się,
3. Stopień rozdrobnienia przemysłowych kruszarek szczękowych wynosi zazwyczaj:
a) 2-6,
b) 3-6*,
c) 5-8,
d) 4-8.
4. Podstawowym kryterium podziału kruszarek szczękowych jest:
b) rodzaj ruchu, który wykonuje szczęka ruchoma,
5. W kruszarkach szczękowych o ruchu złożonym proces rozdrabniania zachodzi zazwyczaj poprzez przekroczenie naprężeń:
c) ściskających i ścinających*,
d) ścinających.
Z E S T A W 4
a) zamocowana jest w jej górnej części do wału mimośrodowego*,
c) przytwierdzona jest w jej górnej części na stałe,
2. W procesach rozdrabniania d80 definiowane jest jako:
c) wielkości ziarna w zbiorze, który odpowiada średnicy oczka sita przez które przepada 80 % ziaren*,
3. W kruszarkach szczękowych o ruchu prostym proces rozdrabniania zachodzi zazwyczaj poprzez przekroczenie naprężeń:
a) ściskających*,
4. Rozdrabniając materiał o wielkości ziarna nadawy d = 300–600 mm w kruszarce szczękowej o stopniu rozdrobnienia i = 6 otrzymany produkt będzie posiadał klasę ziarnową:
b) 0-6 mm,
c) 50-100 mm*,
d) 0-100 mm.
5. Kąt rozwarcia szczęk w kruszarkach przemysłowych wynosi zazwyczaj:
b) 18°-22°*,
solobagdur