Rożki francuskie z jabłkami.doc

(244 KB) Pobierz

Rożki francuskie z jabłkami

Rożki francuskie z jabłkami

Składniki na 6 dużych rożków:

·                      375 g ciasta francuskiego na maśle (1 płat), może być mrożone

·                      3 duże jabłka lub 5 naprawdę małych

·                      sok i skórka otarta z połowy cytryny

·                      3 łyżki rodzynków

·                      2,5 łyżki cukru

·                      1/4 łyżeczki cynamonu

·                      1 łyżka mąki pszennej

·                      1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania

Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć na nią ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone - wcześniej odmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej (wtedy nie kurczy się podczas pieczenia).

W międzyczasie przygotować nadzienie:

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Od razu wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, by nie ściemniały. Dodać rodzynki, cukier, cynamon, łyżkę mąki pszennej i dokładnie wymieszać.

Ciasto podzielić na 6 równych części, kwadratów. Na każdym kwadracie rozłożyć nadzienie jabłkowe. Brzegi ciastek posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą, następnie złożyć na pół, po przekątnej, by utworzyły trójkąty. Zlepiać ciastka a boki dociskać widelcem. Tak przygotowane rożki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować jajkiem. Przed samym pieczeniem koniecznie zrobić nożem małe otworki wentylacyjne, po 3 na wierzchu każdego z rożków.

Rożki francuskie z jabłkami Rożki francuskie z jabłkami

Piec w temperaturze 220ºC przez około 20 - 23 minuty, aż ciasto będzie złote i chrupiące. Jeszcze ciepłe można polukrować.*

* pół szklanki cukru pudru rozprowadzić grzbietem łyżki z 1 łyżką gorącej wody lub soku z cytryny

Smacznego :).

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin