Jak zrobić piernik.docx

(16 KB) Pobierz

JAK ZROBIĆ PIERNIK?

Tradycyjny piernik wykonujemy na bazie naturalnego miodu. Im większa zawartość złocistego płynu, tym szlachetniejszy wypiek. Oto sprawdzony sposób na pyszny wypiek.

Ciasto piernikowe nierozłącznie kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia. To najbardziej aromatyczne, swoją drogą tradycyjne polskie ciasto, swój zapach i smak czerpie z przypraw dalekiego wschodu.

Piernik to ciasto twarde, ciemnobrązowe, zazwyczaj robione z mąki pszennej i żytniej, z dodatkiem mleka, jajek, cukru, cynamonu, imbiru, goździków, gałki muszkatołowej oraz miodu. Tradycyjny piernik, wykonujemy na bazie naturalnego miodu. Im większa zawartość złocistego płynu, tym szlachetniejszy wypiek.

Co potrzebujesz?

Mąka - Do wykonania ciasta, najlepiej użyć mąki pszennej lub żytniej. Powinna ona być sucha, sypka, pozbawiona grudek, przed wymieszaniem z innymi składnikami, przesiewamy ją przez sito. Najlepsza będzie mąka pszenna typ 800.

Jaja kurze - Ważne, aby jajka były świeże, równej wielkości. Dodatek żółtek sprawia, że ciasto jest bardziej zbite.

Cukier - Do ciasta piernikowego używamy cukru w kryształkach, może być on zarówno biały jak i brązowy.

Mleko i masło - Mleko i masło sprawią, że piernik będzie miękki i zwarty. Jeśli ich nie dodamy to będzie suchy i kruchy.

Proszek do pieczenia - Jest to nieodzowny składnik ciasta, nadający mu puszystość. Powinien być śnieżnobiały, sypki, bez grudek.

Miód - Zwykle dodaje się do ciasta miód wielokwiatowy, ale można użyć również akacjowego.

Przyprawy - Do ciasta można dodać niezliczone ilości i rodzaje przypraw, które można dostosować do swoich upodobań. Począwszy od cynamonu, imbiru, kardamonu, goździków, wanilii,  przez skórkę pomarańczową, anyż, po różnogatunkowe likiery i alkohole.

Do piernika możemy dodać migdały, rodzynki, owoce kandyzowane. Możemy go również ozdabiać polewami, lukrem i posypką.

Jak zrobić piernik - krok po kroku:

1.      Pierwszą czynnością jest podgrzanie miodu w rondelku, na małym ogniu, aż stanie się całkowicie płynny, a następnie przelanie go do miseczki.

2.      Mąkę przesiewamy do glinianej miski, a rozgrzany miód wlewamy małym strumieniem do mąki.

3.      Następnie do wymieszanej z miodem mąki dodajemy cukier oraz przyprawy (według uznania).

4.      Masę mieszamy drewnianą łyżką, stopniowo dodając jajka, letnie mleko i dokładnie mieszamy, żeby wszystkie składniki połączyły się ze sobą.

5.      Przygotowaną masę przelewamy do natłuszczonej formy i pieczemy w temperaturze 160°C, przez około 1-1.5 godziny.

6.      Upieczony piernik, pozostawiamy do ostygnięcia, nie wyjmując go z formy.

7.      Tak przygotowany, może leżakować w suchym miejscu, pod przykryciem około tygodnia.

Wady pierników i przyczyny ich powstawania

- Niedostatecznie wyrośnięte ciasto, świadczy o złej jakości produktów lub zbyt małej ilości środków spulchniających.

- Zbyt luźna konsystencja ciasta, może świadczyć o nadmiarze środków spulchniających.

- Kurczenie się ciasta podczas wypieku, wynika ze zbyt małej ilości cukru i miodu i zbyt długiego wyrabiania ciasta.

- Tworzenie się pęcherzy na powierzchni pierników, może być spowodowane zbyt wysoką temperaturą pieczenia.

 

http://www.niam.pl/pl/artykul/401-jak_zrobic_piernik

Zgłoś jeśli naruszono regulamin