Tarta z truskawkami.docx

(66 KB) Pobierz


https://pysznapasja.files.wordpress.com/2012/03/tarta_truskawkowa2.jpg?w=645
TARTA Z TRUSKAWKAMI

 

Ciasto:

·         Mąka pszenna [1,5 szklanki]

·         Cukier puder [3 łyżki]

·         Masło [100g]

·         Jajko [1 sztuka]

 

Dodatkowo:

·         Truskawki [400g]

·         Budyń śmietankowy [1 torebka]

·         Mleko [500ml]

·         Galaretka truskawkowa [1 torebka]

 

Cukier, mąkę i masło szybko zmiksować, dodać rozkłócone jajko i miksować do połączenia składników. Ciasto ma być mocno lepkie. Uformować z niego kulkę, zawinąć w folie aluminiową i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart, łącznie z ok 2-3 cm brzegiem. Ponakłuwać ciasto widelcem. Przykryć je papierem do pieczenia i przyłożyć czymś lekkim (u mnie był to spód od tortownicy). Piec około 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Zdjąć obciążenie i papier, piec jeszcze 7-10 minut, do zarumienienia ciasta.

 

W międzyczasie ugotować budyń, według przepisu podanego na opakowaniu. Wystudzić. Rozpuścić galaretkę w 400 ml wody. Ostudzony budyń wyłożyć na ciasto, ułożyć na nim pokrojone truskawki, zalać tężejącą galaretką.

 

 

http://pysznapasja.wordpress.com/category/tarty/slodkie/

Zgłoś jeśli naruszono regulamin