TARTA Z TRUSKAWKAMI
Ciasto:
· Mąka pszenna [1,5 szklanki]
· Cukier puder [3 łyżki]
· Masło [100g]
· Jajko [1 sztuka]
Dodatkowo:
· Truskawki [400g]
· Budyń śmietankowy [1 torebka]
· Mleko [500ml]
· Galaretka truskawkowa [1 torebka]
Cukier, mąkę i masło szybko zmiksować, dodać rozkłócone jajko i miksować do połączenia składników. Ciasto ma być mocno lepkie. Uformować z niego kulkę, zawinąć w folie aluminiową i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart, łącznie z ok 2-3 cm brzegiem. Ponakłuwać ciasto widelcem. Przykryć je papierem do pieczenia i przyłożyć czymś lekkim (u mnie był to spód od tortownicy). Piec około 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Zdjąć obciążenie i papier, piec jeszcze 7-10 minut, do zarumienienia ciasta.
W międzyczasie ugotować budyń, według przepisu podanego na opakowaniu. Wystudzić. Rozpuścić galaretkę w 400 ml wody. Ostudzony budyń wyłożyć na ciasto, ułożyć na nim pokrojone truskawki, zalać tężejącą galaretką.
http://pysznapasja.wordpress.com/category/tarty/slodkie/
mloda889