Błotko z nieba.rtf

(5 KB) Pobierz
B³otko z nieba

otko z nieba

Deser holenderski

 

Składniki na 4 porcje:

10 dag gorzkiej czekolady

2 łki mleka

1,5 łki cukru

2 jaja

bita śmietana

paczka herbatników

 

Pokruszoną czekoladę wrzuć do rondelka i wymieszaj z mlekiem. Ustaw rondelek na garnku z gotują się wodą i podgrzewaj - mieszając - aż czekolada się rozpuści. Utrzyj dokładnie żółtka z cukrem, dodaj do czekolady i ubij całość na parze, a następnie zdejmij z ognia, przestudź i wymieszaj z ubitą na sztywno pianą z białek.

 

Porcje deseru umieść w pucharkach, wstaw je na górną pół lodówki do mocnego schłodzenia. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną i herbatnikami.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin