<- Fasola po polsku Lista potraw z grupy: Inne Fasolka po bretońsku 2 -> Fasolka po bretońsku 1 Jest to moj wlasny domowy sposob na fasolke po bretonsku. Rodzinie smakuje, moze Wam tez bedzie smakowala. 1. Na noc zalewamy duza iloscia wody 1/2kg przeplukanej fasoli. 2.Nastepnego dnia fasole odcedzamy i zalewamy jeszcze raz swieza woda dodajac do niej: - troche soli, - pare ziarenek ziela angielskiego, - 2-3 listki laurowe, - 2-3 zabki czosnku. Gotujemy. Fasola gotuje się b.dlugo dlatego co pewnien czas nalezy uzupelnic wyparowana wode. 3.Smazymy cebule i wedliny. Wszystko drobno pokrojone. W wyborze wedlin duza dowolnosc. Moga to byc resztki szynki, slaskiej, zwyczajnej etc. Moze to byc kawalek boczku wedzonego, ew. karkowki. Zalezy co akurat mamy w lodowce. Taki misz-masz smakuje najlepiej, ale pare razy robilam fasolke tylko z kielbasa slaska i tez bylo dobre. 4.Gdy fasola nieco zmieknie dodajemy do niej usmazona cebule i wedline. Nadal gotujemy. 5.Gdy fasola jest juz miekka dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy w zaleznosci od upodoban: kminkiem lub majerankiem, lub czabrem. Chwile jeszcze gotujemy. Zycze smacznego! Pozdrawiam From: "Agata" mapikr@kki.net.pl MM
jabolek67