Fasola po bretońsku 1.txt

(1 KB) Pobierz
<- Fasola po polsku
            Lista potraw z grupy: Inne 
            Fasolka po bretońsku 2 ->
            


Fasolka po bretońsku 1
Jest to moj wlasny domowy sposob na fasolke po bretonsku.
Rodzinie smakuje, moze Wam tez bedzie smakowala. 
1. Na noc zalewamy duza iloscia wody 1/2kg przeplukanej fasoli. 
2.Nastepnego dnia fasole odcedzamy i zalewamy jeszcze raz swieza woda dodajac do 
niej: 
- troche soli, 
- pare ziarenek ziela angielskiego, 
- 2-3 listki laurowe, 
- 2-3 zabki czosnku. 
Gotujemy. 
Fasola gotuje się b.dlugo dlatego co pewnien czas nalezy uzupelnic wyparowana 
wode. 
3.Smazymy cebule i wedliny. Wszystko drobno pokrojone. W wyborze wedlin duza 
dowolnosc. Moga to byc resztki szynki, slaskiej, zwyczajnej etc. Moze to byc 
kawalek boczku wedzonego, ew. karkowki. Zalezy co akurat mamy w lodowce. Taki 
misz-masz smakuje najlepiej, ale pare razy robilam fasolke tylko z kielbasa 
slaska i tez bylo dobre.
4.Gdy fasola nieco zmieknie dodajemy do niej usmazona cebule i wedline. Nadal 
gotujemy. 
5.Gdy fasola jest juz miekka dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy w 
zaleznosci od upodoban: kminkiem lub majerankiem, lub czabrem. 
Chwile jeszcze gotujemy. 
Zycze smacznego! 
Pozdrawiam 
From: "Agata" mapikr@kki.net.pl


MM

Zgłoś jeśli naruszono regulamin