Krem magnezowy.doc

(166 KB) Pobierz
Krem magnezowy

Krem magnezowy.

 

Magnez to pierwiastek niezbędny do życia i zdrowia. Bierze udział w około 300 różnych procesach w ludzkim organizmie. Jego niedobory najczęściej dają o sobie znać jesienią, kiedy dieta robi się uboższa w warzywa i owoce, pijemy więcej kawy. We wcześniejszych postach pisałam o polecanej przeze mnie suplementacji chlorkiem magnezu, który dostarcza się do organizmu przez skórę. W minionym tygodniu do zastosowania oliwy magnezowej zachęciłam kilkoro znajomych, którzy mają niedobór magnezu. Porcję chlorku podarowałam:

·         biegaczowi, co czasem cierpi na zakwasy,

·         babci dziecka z ADHD (ze wskazaniem do stosowania dla całej rodziny),

·         młodej mamie, cierpiącej na zgagę,

·         dziewczynie o niskim poziomie hemoglobiny.

Tymczasem moje pudełko z chlorkiem stało się niepokojąco lekkie – płatków zostało na dwie, może trzy kąpiele. Niewiele. Mogłabym oczywiście stosować olej magnezowy bezpośrednio na skórę, wtedy wydajność chlorku magnezu  wzrasta – taka ilość wystarczyłaby do wiosny. Przyznam jednak, że nie lubię aplikować oliwy magnezowej na skórę, pozostawia taki nieprzyjemny film.

Rozwiązaniem okazał się krem magnezowy. Miły w aplikacji, o jedwabistej konsystencji, wygodny w stosowaniu. Łatwy do samodzielnego wykonania. Oto przepis.

krem magnezowy można stosować przy bólu kręgosłupa

 

Krem magnezowy – składniki.

·         150ml. chlorku magnezu czda

·         25ml. gorącej wody

·         200ml. masła kakaowego albo masła shea, albo oleju kokosowego

·         50ml. oleju roślinnego

·         25ml. lanoliny

·         50ml. wosku pszczelego

Wykonanie:

·         Wlej wodę do chlorku magnezu i poczekaj, aż się rozpuści. Technika podobna jak przy oliwie magnezowej, jednak dajemy o wiele mniej wody. Dzięki temu powstanie skoncentrowana oliwa magnezowa. Uwaga – drażni skórę.

·         Olej, masło, wosk i lanolinę umieść w łaźni parowej, u mnie to słoik umieszczony w garnku z gotującą się wodą. Poczekaj, aż się składniki rozpuszczą, wymieszaj dokładnie. Odstaw na 5 minut do przestygnięcia.

·         Naczynie z koncentratem oliwy magnezowej wstaw na 5 minut do gorącej wody.

·         Przelej oba płyny do wysokiego, wąskiego pojemnika i miksuj, jak przy ubijaniu piany z białek. Po chwili płyny połączą się, będą przypominać majonez. Miksuj 5 minut.

·         Przełóż krem do słoiczka i odstaw w ciepłe miejsce. Jeśli w pomieszczeniu jest chłodno, owiń słoiczek ciepłym kocykiem. Jeśli krem ostygnie zbyt szybko, może się rozwarstwić. To nic strasznego. Trzeba go wtedy ponownie ogrzać i zmiksować.

Zastosowanie kremu magnezowego:

·         To doskonały sposób na uzupełnienie magnezu w organizmie – polecam wieczorne smarowanie stóp, magnez szybko się wchłonie, a stopy będą przyjemnie rozgrzane.

·         To maść przeciwbólowa przy kontuzjach mięśni i bólu kręgosłupa. Do nacierania kolan, kręgosłupa, barku, ramion.

·         Można stosować zamiast dezodorantu.

·         Unikaj kontaktu ze skórą twarzy i oczami.

·         Efekt miejscowego rozgrzania jest naturalny, tak działa magnez.

 

 

 

http://www.herbiness.com/krem-magnezowy/

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin