Sprzedawca w branży mięsnej
(522302)
Pracownicy usług i sprzedawcy
Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej, Centrum Rozwoju Zasobów Ludzkich
Publikacja opracowana w ramach projektu systemowego pn. „Rozwijanie zbioru krajowych standardów kompetencji zawodowych wymaganych przezpracodawców”. Priorytet I PO KL, Działanie 1.1
Krajowy standard kompetencji zawodowych
Sprzedawca w branży mięsnej (522302)
© Copyright by Centrum Rozwoju Zasobów Ludzkich, Warszawa 2013
Kopiowanie i rozpowszechnianie może być dokonane za podaniem źródła
ISBN 978-83-7951-000-9 (całość)
ISBN 978-83-7951-157-0 (157)
Nakład 1000 egz.
Publikacja bezpłatna
Centrum Rozwoju Zasobów Ludzkich
00-697 Warszawa, Aleje Jerozolimskie 65/79, tel. (22) 237-00-00, fax (22) 237-00-99
e-mail: sekretariat@crzl.gov.pl http://www.crzl.gov.pl
Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji – Państwowego Instytutu Badawczego
26-600 Radom, ul. K. Pułaskiego 6/10, tel. centr. (48) 364-42-41, fax (48) 364-47-65
e-mail: instytut@itee.radom.pl http://www.itee.radom.pl
Spis treści
1. Dane identyfikacyjne zawodu 4
1.1. Kod, nazwa zawodu i usytuowanie zawodu w klasyfikacjach 4
1.2. Notka metodologiczna i autorzy 4
2. Opis zawodu 6
2.1. Synteza zawodu 6
2.2. Opis pracy i sposobu jej wykonywania, obszary występowania zawodu 6
2.3. Środowisko pracy (warunki pracy, maszyny i narzędzia pracy, zagrożenia, organizacja pracy) 6
2.4. Wymagania psychofizyczne, zdrowotne, w tym przeciwwskazania do wykonywania zawodu 7
2.5. Wykształcenie i uprawnienia niezbędne do podjęcia pracy w zawodzie 7
2.6. Możliwości rozwoju zawodowego, potwierdzenia/wali-dacji kompetencji 8
2.7. Zadania zawodowe 8
2.8. Wykaz kompetencji zawodowych 9
2.9. Relacje między kompetencjami zawodowymi a poziomem kwalifikacji w ERK/PRK 9
3. Opis kompetencji zawodowych 10
3.1. Przygotowywanie mięsa i jego przetworów do sprzedaży Kz1 10
3.2. Sprzedawanie mięsa i jego przetworów Kz2 11
3.3. Kompetencje społeczne KzS 13
4. Profil kompetencji kluczowych 14
5. Słownik 15
1. Dane identyfikacyjne zawodu
1.1. Kod, nazwa zawodu i usytuowanie zawoduw klasyfikacjach
Według Klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy (KZiS 2010):
522302 Sprzedawca w branży mięsnej
Grupa wielka 5 – Pracownicy usług i sprzedawcy (w Międzynarodowej Klasyfikacji Standardów Edukacyjnych ISCED 2011 – poziom 3).
Grupa elementarna 5223 – Sprzedawcy sklepowi (ekspedienci)(w Międzynarodowym Standardzie Klasyfikacji Zawodów ISCO-08 odpowiada grupie 5223 Shop sales assistants).
Według Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD 2007):
Sekcja G. Handel hurtowy i detaliczny; naprawa pojazdów samochodowych, włączając motocykle, Dział 47. Handel detaliczny, z wyłączeniem handlu detalicznego pojazdami samochodowymi, Grupa 47.2. Sprzedaż detaliczna żywności, napojów i wyrobów tytoniowych prowadzona w wyspecjalizowanych sklepach.
1.2. Notka metodologiczna i autorzy
Opis standardu kompetencji zawodowych wykonano na podstawie: analizy źródeł (akty prawne, klasyfikacje krajowe, międzynarodowe) oraz głównie wyników badań analitycznych na 18 stanowiskach pracy w 10 przedsiębiorstwach (duże – 1, średnie – 4, małe − 4, mikro − 1, w tym handlowe – 4, produkcyjno-handlowe – 6), przeprowadzonych w lutym i marcu 2013 r.
Zespół Ekspercki:
· Elżbieta Wasiak – Sklep Spożywczy „Od A do Z” w Zgierzu,
· Paweł Bojanowski – Market Dino Polska S.A. w Kutnie,
· Renata Golak – Sklep Firmowy Zakładów Przetwórstwa Mięsnego „Grot” w Starowej Górze,
· Jadwiga Morawiec – Łódzkie Centrum Doskonalenia Nauczycieli i Kształcenia Praktycznego w Łodzi.
Ewaluatorzy:
· Lilla Zielkowska – ekspert niezależny, były pracownik PoloMarket w Krośniewicach,
· Elżbieta Przydatek – ekspert niezależny, były pracownik Organizacji i Techniki Handlu ZOAPiS w Radomiu.
Recenzenci:
· Artur Olesiński – PHU New Era Of Service w Raszynie,
· Joanna Chmielewska – Carrefour Polska Sp. z o. o. w Łodzi.
Komisja Branżowa (zatwierdzająca):
· Krzysztof Kuźnicki (przewodniczący) – przedstawiciel pracodawców, Sieć Handlowa Rosa Vita IDEA w Łodzi,
· Kazimierz Bryłka – Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska w Kuślinie,
· Justyna Chrapowicz – NSZZ „Solidarność” Ziemi Łódzkiej w Łodzi.
Data zatwierdzenia:
· 15.10.2013 r.
2. Opis zawodu
2.1. Synteza zawodu
Sprzedawca w branży mięsnej zajmuje się sprzedażą mięsa i jego przetworów w handlu detalicznym lub hurtowym.
2.2. Opis pracy i sposobu jej wykonywania,obszary występowania zawodu
Sprzedawca w branży mięsnej jest pracownikiem branży handlowej. Celem pracy sprzedawcy jest obsługa klientów, w tym informowanie o sprzedawanych towarach mięsnych i jego przetworach. Sprzedaż może odbywać się w sposób bezpośredni, tzn. tradycyjnie, gdzie sprzedawca ma bezpośredni kontakt z nabywcą oraz w sposób pośredni, gdy nabywca kupuje towar w punkcie sprzedaży detalicznej w formie samoobsługowej. Poza obsługą klientów sprzedawca wykonuje takie zadania, jak: przyjęcie towaru, kontrolowanie jakości towaru, eksponowanie go na stoisku, dbanie o czystość i porządek na stanowisku pracy oraz w miejscu czasowego składowania towaru. Zajmuje się również sporządzaniem dokumentacji obrotu towarowego za pomocą urządzeń fiskalnych, wykonywaniem operacji gotówkowych, rozliczaniem i zabezpieczaniem utargów. Bierze udział w inwentaryzacji towarów i opakowań zwrotnych. Sprzedawca przyjmuje reklamacje i pośredniczy w ich załatwianiu.
2.3. Środowisko pracy (warunki pracy, maszynyi narzędzia pracy, zagrożenia, organizacja pracy)
Miejscem pracy sprzedawcy w branży mięsnej są punkty sprzedaży detalicznej lub hurtowej, takie jak: targowisko, sklep osiedlowy, hurtownia, dyskont lub market. Obiekty te są różne pod względem powierzchni i rodzaju dostępnego asortymentu. Z uwagi na specyfikę branży, kontakt z mięsem i jego przetworami, istotne jest przestrzeganie przez sprzedawcę przepisów wymagań sanitarno-higienicznych, w tym Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP) oraz przepisów BHP, ochrony ppoż. i ochrony środowiska. Sprzedawca może pracować w systemie zmianowym, w zespole lub samodzielnie. Obsługuje urządzenia służące do rejestrowania obrotu towarowego: komputer, kasę fiskalną, terminal kart płatniczych. Obsługuje również wagi, urządzenia chłodnicze oraz używa narzędzi, m.in. noże, tasaki, termometry. Ze względu na kontakt z wymienionymi urządzeniami może być narażony na odmrożenia, skaleczenia, stłuczenia. Sprzedawca ze względu na pracę w ruchu, w pozycji stojącej narażony jest na schorzenia kręgosłupa, układu krążenia, zwyrodnienia stawów, żylaki. Może pracować na zewnątrz lokalu sklepowego lub magazynu, gdzie występuje zmienna temperatura oraz przeciągi, stąd narażenie na przeziębienia i infekcje. Ze względu na kontakt z klientami narażony jest na infekcje przenoszone drogą kropelkową.
2.4. Wymagania psychofizyczne, zdrowotne,w tym przeciwwskazania do wykonywania zawodu
Osoba wykonująca zawód sprzedawcy w branży mięsnej powinna być odpowiedzialna i spostrzegawcza, posiadać zdolności manualnei specyficzne predyspozycje do sprzedaży mięsa i jego przetworów takie, jak: dobry węch, zdolność odróżniania barw, wyostrzony smakw celu dokonania oceny organoleptycznej sprzedawanych towarów mięsnych. Sprzedawca mięsa powinien być osobą otwartą w kontaktach z ...
bhp.KarolKa