Sałatka wielowarzywna do spiżarni
Składniki
3kg.białej kapusty
4 marchewki
2 korzenie pietruszki
1 czerwona papryka
1 por tylko biała część
3 czosnkowe cebule
1 czerwony burak
5-6 szt. liścia laurowego
6-7szt. kulek ziela angielskiego
4 łyżki soli
5 łyżek cukru
1 łyżka pieprzu ziołowego
2 szklanki oleju rzepakowego
3/4 szklanki octu 10%
3/4 szklanki przegotowanej ostudzonej wody
3 łyżeczki kminku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Etapy przygotowani
Warzywa oczyszczamy, obieramy, płuczemy pod bieżącą zimną wodą, Kapustę szatkujemy wrzucamy do miski. Marchewkę, pietruszkę, buraka trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do kapusty .Paprykę drobno kroimy w kosteczkę, wrzucamy do miski. Cebulę, por kroimy w półplasterki dodajemy do warzyw. Wlewamy olej, ocet, przegotowaną wodę, dodajemy liścia laurowego i ziela angielskiego, przyprawiamy, dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki na 2 godz. Po czasie sałatkę przekładamy do wyparzonych suchych słoików, mocno zamykamy zakrętkami. Pasteryzujemy 20min.po zagotowaniu się wody. Słoiki wyjmujemy, obracamy do góry dnem, studzimy.
jurekkoto