Sałatka wielowarzywna do spiżarni.docx

(13 KB) Pobierz

Sałatka wielowarzywna do spiżarni

Składniki

    3kg.białej kapusty

    4 marchewki

    2 korzenie pietruszki

    1 czerwona papryka

    1 por tylko biała część

    3 czosnkowe cebule

    1 czerwony burak

    5-6 szt. liścia laurowego

    6-7szt. kulek ziela angielskiego

    4 łyżki soli

    5 łyżek cukru

    1 łyżka pieprzu ziołowego

    2 szklanki oleju rzepakowego

    3/4 szklanki octu 10%

    3/4 szklanki przegotowanej ostudzonej wody

    3 łyżeczki kminku

    1 łyżeczka papryki słodkiej

    1 łyżeczka ziół prowansalskich

 

Etapy przygotowani

Warzywa oczyszczamy, obieramy, płuczemy pod bieżącą zimną wodą, Kapustę szatkujemy wrzucamy do miski. Marchewkę, pietruszkę, buraka trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do kapusty .Paprykę drobno kroimy w kosteczkę, wrzucamy do miski. Cebulę, por kroimy w półplasterki dodajemy do warzyw. Wlewamy olej, ocet, przegotowaną wodę, dodajemy liścia laurowego i ziela angielskiego, przyprawiamy, dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki na 2 godz. Po czasie sałatkę przekładamy do wyparzonych suchych słoików, mocno zamykamy zakrętkami. Pasteryzujemy 20min.po zagotowaniu się wody. Słoiki wyjmujemy, obracamy do góry dnem, studzimy.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin