2013-09-02
Badania opublikowane w Journal of Alzheimer’s Disease sugerują, iż kwasy omega 3 i witamina D3 pomagają wspierać system immunologicznych tzw. blaszek amyloidowych, co może się przyczyniać do opóźnienia rozwoju choroby Alzheimera.
Do tej pory witamina D była skorelowana głównie z procesami wzmacniania układu kostnego zarówno u dzieci jak i dorosłych. Obecnie coraz częściej mówi się o istotnej roli witaminy D, także we wspomaganiu odporności organizmu oraz wpływu na pracę mózgu.
Wspomniane spostrzeżenia wymagają jeszcze potwierdzenia, ale już dzisiaj uważa się, że o ile odkrycie to okazałoby się prawdziwe, otworzyłoby to drogę do tworzenia szerokiej gamy produktów z dodatkiem witaminy D3 wspomagających także pracę mózgu i których spożycie mogłoby przyczynić się poprawy zdrowia wielu tysięcy osób.
Obecnie uważa się, iż wzrasta liczba osób cierpiących na pogorszenie lub utratę pamięci oraz schorzenia mentalne oraz behawioralne. W 2000 roku na 100 tys. osób było to 592,1 a w 2012 już 814,5.
Źródło: JAD
http://www.foodexpert.pl/o-nas
grzego2