KREW
Homeostaza - zespół mechanicznmów fizjologicznych, które zapewniają sprawne hamowamie krawienia po przerwaniu ciągłości ściany naczyń krwionośnych
Krzepnięcie jest przykładem mechanizmu obronnego, zapobiegający utracie krwi, istotą tego procesu jest przemiana białka - fibrynogenu w sieć przestrzenną skrzepu - fibryny, po wpływem trombiny.
Dla prawidłowego procesu krzepnięcia krwi niezbędna jest witamina K, która umozliwia syntezę protrombiny w wątrobie.
Etapy krzepnięcia krwi:
1. Reakcje naczyniowe:
a. Podrażnienie receptorów czuciowych - zwężenie naczynia, w ranie płytki kwi ulegają procesom przylegania - adhezji do kolagenu uszkodzonych komórek i tkanki naczynia i do siebie (agregacja płytek)
b. Procesy te prowadzą do uwalniania z płytek tromboksanu, serotoniny, katecholamin i czynnika płytkowego 4 oraz jonów wapnia, a następnie enzymów lizosomalnych.
c. W/w czynniki uwolnionendo środowiska działają lokalnie kurcząco na mięśniówkę naczynia
2. Aktywacja kaskady krzepnięcia
a. Wytworzenie aktywnego czynnika X
b. Powstanie trombiny (aktywny czynnik X odrywa z protrombiny peptyd)
c. Powstanie fibryny (enzym trombina rozkłada białko rozpuszczalne fibrynogen na fibrynopeptydy i monomery, które polimeryzują, tworząc sieć włóskien, będących szkiletem skrzepu).W STABILIZACJI SKRZEPU ISTOTNE SĄ JONY WAPNIA I CZYNNIK XIII
3. Osoczowe czynniki krzepnięcia ( fibrynogen, protrombina, tromboplastynw tkankowa, jony wapnia, proakceleryna, akceleryna, prokonwertyna, globulina hemofilowa A i B, autoprotrombina etc.)
4. Fibrynoliza - proces likwidacji skrzepów imtrwałe gojenie rany
a. Proces rozkładu fibryny, fibrynogenu, czynników osoczowych i protrombiny
b. zachodzi przy udziale plazminy (plazminogen jest aktywowany przez urokinazę - z nerek)
c. Aktywatory fibrynolizy są licznie reprezentowame w macicy, płucach, tarczycy i gruczole krokowym
UKŁAD POKARMOWY
Trawienie w żołądku zwierząt monogastrycznych
5. Transport pokarmu
a. Jama ustna - pokarm rozdrobniony, nawilżony śliną i uformowany w kęs przechodzi w stronę cieśni gardła, jest przesuwany w kierunku korzenia języka i połykany. ośrodek połykania mieści się w rdzeniu przedłużonym.
b. Przełyk - siłą mięśni i grawitacji pokarm jest wciśnięty do przełyku
c. Żołądek
- motoryka żołądka : metoda rentgenoskopii - śledzenie zmian ciśnienia w żołądku, kierunku skurczu i napięcia ścian, podczas: skurczowej fali perystaltycznej, skurczowych ruchów cz. Odźwiernikowej, skurczowych ruchów całego żołądka
- regulacja aktywności ruchowej żołądka
6. Nerwowa : układ współczulny - działanie hamujące, układ przywspółczulny - działanie pobudzające
7. Humoralna :
a. Czynniki pobudzające - gastryna (odźwiernik), motylina (jelito cienkie), insulina
b. Czynniki hamujące - glukagon (trzustka), sekretyna (dwunastnica, przy spadku pH treści, bogatej w tłuszcz), GIP (żołądkowy peptyd hamujący)
- jest miejscem trawienia i czasowego magazynowania treści pokarmowej
- ( budowa żołądka)
- gruczoły żołądkowe
8. Błona śluzowa żołądka jest przystosowana do wydzielania soku, posiada liczne gruczoły wydzielnicze.
9. Gruczoły wpustowe - składają się z komórek głównych, wydzielają alkaliczny płyn zawierający pepsynogen i leukocyty
10. Gruczoły denne i odźwiernikowe - występują tu:
i. Komórki główne - wydzielają sok żołądkowy bogsty w enzymy
ii. Komórki okładzinowe - produkują kwas solny
iii. komórki śluzowe
Fazy wydzielnicze żołądlia i ich mechanizmy
Wydzielanie kwasu solnego i pepsyny przez gruczoły właściwe żołądka jest wypadkową współdziałania wielu czynników pobudzających i hamujących, zarówno o chrakterze nerwowym jak i hormonalnym.
11. Wydzielanie żołądkowe dzieli się na dwa okresy:
i. Międzytrawienny - podstawowy
ii. Trawienny - pokarmowy (fazy: głowowa/psychiczna, żołądkowa i jelitowa)
Skład soku żołądkowego (np. Świni)
12. Płyn wodnisty, bezbarwny (99,5% wody, 0,5% masy suchej)
13. Składniki nieorganiczne : NaCl, KCl, fosforany
14. Składniki organiczne : pH - 1,5 do 2,0 , pepsynogen i pepsyna, poduszczka (u osesków), lipazy (u osesków), kwas solny, amylaza ślinowa, mucyny
Rola śliny
- ułatwia połykanie pokarmu pokrytego mucyną
- spłukuje mechanicznie śluzówkę jamy ustnej
- pełni funkcję trawienną
-zawiera czynniki bakteriostatyczne (lizozym)
- udział w utrzymaniu izoosmii i izohydrii
- reguluje temperaturę ciała i gospodarkę wodną
- zawiera funkcjonalne białka
ENZYMY SOKU ŻOŁĄDKOWEGO
15. Pepsyna
a. Enzym proteolityczny
b. Produkowany przez komórki główne w postaci pepsynogenu, aktywowany w środowisku kwaśnym HCl, optimum działania enzymu w warunkach pH 1-2,5
16. Podpuszczka
a. Enzym proteolityczny obecny u zwierząt karmionych mlekiem, wydzielany przez komórki główme gruczołów żołądka, działa ja wiązania peptydowe kazeiny
b. Ścina mleko, powstaje skrzep oraz serwatka
c. Skrzep kazeinowy pozostaje w żołądku dwa razy dłużej
d. Wytrącone białko jest trawione przez : pepsynę, podpuszczkę i HCl
17. Amylaza ślinowa
a. Enzym o właściwościach amylilitycznych, rozkłada wiązania typu alfa-1,4 glikozydowe w skroni, którymi są połączone cząsteczki glukozy
b. Enzym występuje w ślinie człowieka i niektórych zwierząt, oprócz psów, kotów i przeżuwaczy
18. Lipaza ślinowa
a. Enzym o właściwościach lipolitycznych, wydzielany przez gruczoły ślinowe podniebienne, działa najsilniej nw trójglicerydy tłuszczu mleka
b. Rozkłada wiązania estrowe tłuszczów, powstaje glicerol i kwasy tłuszczowe
xkathyx249