biochemia 12.11.docx

(11 KB) Pobierz

Podstawowe metody i technik stosowqne w enzymologii - izolowanie, oczyszczanie i charakteryzowanie białek (enzymów).©

Izolacja białek

1.       Głowne zajęcie biochemików i biologów molekularnych

2.       Tysiące procedur oczyszczania białek opisanych w publikacjach naukowych

3.       BRAK JEDNEJ WSPÓLNEJ RECEPTURY OCZYSZCZANIA

Etapy izolacji i oczyszczania (preparatyki) białek

4.       Homogenizacja materiału badawczego - dezintegracja komórek

5.       Wirowanie bądź ultrawirowani

6.       Wstępne oczyszczanie

7.       Chromatografia (selektywne metody frakcjonowania)

8.       Elektroforeza (selektywne metody frakcjonowania)

Stabilizacja białek podczas całej procedury izolacji i oczyszczania:

9.       Środowisko wodne (obecność soli, glicerol lub sacharoza - 10℅ kiedy izolujemy białka błonowe) wsalanie białek - pozostawanie białek w formie natywnej w obecności konkretnej ilości soli

10.   Dobór odpowiedniego buforu (pH, czynniki stabilizujące - substancje redukujące np. Beta - merkaptoetanol, cysteina, DTT, glutation - przeciwdziałają utlenieniu grup -SH w białkach)

11.   Inhibitory peptydaz (enzymów proteolitycznych)

12.   Niska temperatura (4 st)

13.   Przechowywanie - odpowiednie warunki

Kontrola po każdym etapie:

14.   Stężenie białka (metody fotometryczne)

15.   Aktywność enzymu

16.   Liczbę białek w preparacie (elektroforeza analityczna)

Zapobieganie proteolizie oczyszczanych enzymów

17.   utrzymywanie odpowiednio niskiej temperatury

18.   Obecność inhibitorów peptydaz

19.   W niektórych przypadkach - ultrafiltracja z limitem odcięcia <30kDa

Inhibitory peptydaz:

Fluorek fenylometylosulfonylu - inhibitor peptydaz serynowych i cysteinowych

Pepstatyna A

E-64 - inhibitor wyłącznie peptydaz cysteinowych

EDTA - inhibitor metalopeptydaz

Dezintegracja komórek - problemy:

20.   Komórki zwierzęce : brak ściany, duże rozmiary - jest fajnie

21.   Komórki zwierzęce : ściana komórkowa (skrobia, celuloza, barwniki), duże rozmiary

22.   Bakterie : sztywna ściana komórkowa, błona zewnętrzna u Gram ujemnych, niewielkie rozmiary, komórki sferyczne

23.   Grzyby : bardzo sztywna ściana (chityna/glikan), aktywne enzymy proteolityczne

- problemy ogólne: utrata mechanizmów kontroli metabolizmumw            momencie rozbicia komórek, efekty cieplne związane z zastosowaniem metod mechanicznych - tarcie = ciepełko

Homogenizacja materiału badawczego

Metody mechaniczne : moździerz - piasek, ciekły azot, homogenizator ręczny lub elektryczny, vortex - kulki szklane

Metody fizyczne: sonikacja (działanie ultradźwięków), prasa Frencha (wysokie ciśnienie) - fajne drogie urządzenie z tłokiem, którego naciśnięcie powoduje wzrost ciśnienia w komorze, co za tym idzie w komórkach - potem następuje nagły spadek ciśnienia, dochodzi do rozerwania błon plazmatycznych

Inne metody  fizyczne : szok osmotyczny, szok termiczny

Inne metody (enzymatyczne) : bakterie : lizozym+DNAza dla G+, lizozym+DNAza +EDTA, detergent niejonowy + lizozym dla G-

   Grzyby : chitynaza + beta-glukanaza, Beta-glukuronidaza

Kom roślinne : celulaza

Wirowanie - sedymentacja  cząstek pod wpływem siły odśrodkowej

Wstępne oczyszczanie ( metody o niskiej selektywności)

- rozpuszczalność białek w roztworach wpdnych wynika z obecności na ich powierzchni polarnych i zjonizowanych łańcuchów bocznych aminokwasów

- każdy czynnik zaburzający interakcję woda-białko zmniejsza tę rozpuszczalność

- rozpuszczalność białka wynika z różnic w składzie aminokwasowycm

Czynniki powodujące precypitację białek:

24.   Sole nieorganiczne (siarczan amonu) - wysalanie

25.   Rozpuszczalniki organiczne (aceton, metanol, etanol -20 st) - osuszenie

26.   Glikol polietylenowy (polimer niejonowy)

27.   pH (np. wykwaszanie białek o niskim pI, węglan sodu > pH 8)

28.   Temperatura (białka termolabilne) - bardzo termostabilne enzymy - polimerazy

- możliwie krótka ekspozycja na działanie czynnika

- możliwie niska temperatura (2-4 st)

Wytrącanie białek poprzez zmianę pH:

-rozpuszczalność białek zależy od pH roztworu

-rozpuszczalność danego białka jest najmniejsza przy pH = pI

Np. Iminona peptydaza prolinowa z kiełkującyh ziarniaków zbóż

Frakcjonowanie rozpuszczalnikami organicznymi:

-białka wytrącane są w wyniku dodania do roztworu mieszających się z wodą, niedenaturujących rozpuszczalników organicznych

-najczęściej stosowane: aceton, etanol

Wysalanie białek :

-białka ulegają odwodnieniu i wypdają z roztworu w wyniku zwiększenia jego siły jonowej po dodaniu soli (siarczan amonu, siarczan sodu)

Zagęszczanie roztworów białek -później rozc preparatu białkowego podczas rozdziału chromatograficznego

29.   Dodanie ziaren suchego, porowatego polimeru (sephadex G25) wielkość porów musi być tak dobrqna, aby nie wnikały w nie cząsteczki białek

30.   Usunięcie nadmiaru wody oraz niewielkich cząsteczek przez dyfuzję poprzez półprzepuszczalną membranę (ultrafiltracja)

materiały używane do otrzymywania błon półprzepuszczalnych:

- octan celulozy

- poliwęglan

-poliamidy

- PCW

- polisulfon

31.   Usunięcie wody pod zmniejszonym ciśnieniem (liofilizacja)

Chromatografia cieczowa (selektywna metoda rozdziału mieszanin)

32.   Metoda fizykochemiczna

33.   Podział składników między dwie fazy (stacjonarną i ruchomą)- faza ruchoma jest cieczą, faza stacjonarna jest ciałem stałym

34.   Najefektywniejsza z metod oczyszczania białek

35.   Różne tempo przemieszczania się składników mieszaniny wynika z ich różnego powinowactwa do fazy stacjonarnej

a.       Chromatografia sita molekularnego - kształt i wielkość cząsteczek

b.       Chromatografia jonowymienna - wypadkowy ładunek cząsteczek

- rodzaje złóż: anionity (wymieniają aniony), kationity (wymieniają kationy)

- silne S, słabe W

- anionity : DEAE, QAE

- kationity: CM, SP, S

- jeżeli pH>pI używamy anionitu

- jeżeli pH<pI używamy kationitu

36.   Dobór rodzaju złoża

37.   Dostosowanie rodzaju buforu do rodzaju złoża (dla a, bufory k; dla k, bufory a)

38.   Naniesienie próbki w roztworze o niskiej sile jonowej, nie więcej niż 50 milimoli

39.   Eluacja - wzrastający gradientem soli, gradiengem pH, gradientem amfolitu (chromatoogniskowanie)

+ zagęszczenie próbki, brak ograniczeń objętości próbki nanoszonej na kolumnę, łagodne warunki nanoszenia i elucji, wysoka rozdzielczość

- bezwględma konieczność zachowania niskiej siły jonowej próbki, białka eluowane z kolumny roztworem o wywokiej sile jonowej

a.       Chromatografia adsorbcyjna - polarność

b.       Chromatografia powinowactwa - powinowactwo do ligandu

Techniki chromatograficzne:

40.   Formulacja nośnika:

i.        Bibułowa (nośnik w bibule)

ii.      Cienkowarstwowa

iii.    Kolumnowa (nośnik w kolumnie chromatograficznej)

41.   Różnice w ciśnieniach przepompowania fazy ruchomejmprzez stacjonarną

i.        LPLC - niskociśnieniowa chromatografia cieczowa

ii.      FPLC - szybka chromatografia cieczowa

iii.    HPLC - wysokociśnieniowa wysokosprawnościowa chromatografia cieczowa

---różnią się rodzajem złóż i przyłożonym ciśnieniem, zasada rozdziału pozosttaje taka sama

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin