Śledzie
Pyszne śledzie w śmietanie
Składniki
ilość porcji: 6
· 6 płatów śledzi matjasów
· kilka łyżeczek octu
· biały pieprz do smaku
· 1 duża cebula
· 3 ogórki kiszone
· 1 duże kwaskowate jabłko
· 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
· szczypta cukru
· 1 kubek śmietany 18%
· 3 łyżki majonezu
· 1 łyżka ostrej musztardy
· 1 jajko na twardo, drobno posiekane
· Śledzie osączyć, pokroić w niewielkie kawałki, obficie skropić octem i posypać białym pieprzem. Odstawić.
· Cebulę, ogórki i jabłko pokroić w drobną kostkę i wymieszać z majonezem i śmietaną, musztardą, jajkiem oraz natką. Doprawić cukrem do smaku.
· Śledzie wymieszać z sosem. Odstawić na noc do lodówki.
Koreczki śledziowe
Koreczki śledziowe - SKŁADNIKI:
· 1 kg matiasów
· 3 cebule
· 3 ząbki czosnku
· 3 łyżki oleju
· 3 ziarenka ziela angielskiego
· 1/4 szkl octu
· 3 łyżki cukru
· 1 papryka
· Natka pietruszki
Koreczki śledziowe - PRZYGOTOWANIE:
Śledzie zalać wodą na około 2 godziny, zmienić 2 razy wodę. Cebulę obrać pokroić w piórka. Cebulę sparzyć i ostudzić. Czosnek pokroić w słupki, paprykę oczyścić z nasion pokroić na słupki. Każdego śledzia rozłożyć i dodać po kawałku papryki i czosnku zwinąć w rulon. Koreczki włożyć do naczynia dołożyć cebulę wymieszaną z octem i z olejem oraz z przyprawami. Pozostawić na 2 dni.
Śledzie z cebulką
Śledzie z cebulką - SKŁADNIKI:
· 1 cytryna
· 2 łyżki oleju
· cukier
· 2 ząbki czosnku
Śledzie z cebulką - PRZYGOTOWANIE:
Śledzie wymoczyć około 2 godziny. Pokroić je na kawałki, cebulę obrać i pokroić w piórka sparzyć wrzątkiem i ostudzić. Cebulę dodać do śledzi razem z pokrojonym w słupki czosnkiem. Skropić sokiem z cytryny w razie konieczności octem. Przyprawić do smaku cukrem dodać olej i odstawić szczelnie zamknięte na około 5 godzin.
Tatar ze śledzia z koperkiem na buraczkach
· Składniki:
· filet śledziowy 2 sztuki
· jajko 3 sztuki
· ziemniak 1 mała sztuka
· burak 1 duża sztuka
· cebula 0,25 sztuki
· mleko
· sok z cytryny 2 łyżeczki
· majonez 2 łyżeczki
· sól
· pieprz
· koperek 0,5 pęczka
· oliwa 2 łyżeczki
Tatar ze śledzia z koperkiem na buraczkach - PRZYGOTOWANIE:
Wykonanie: Na samym początku filety śledziowe matias płuczemy i zalewamy mlekiem, najlepiej odstawić je na całą noc, aby nadmiar soli wypłynął. Następnego dnia buraczki oraz ziemniaka pieczemy w folii aluminiowej. Jajka gotujemy na twardo. Upieczone buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodać do nich należny majonez ,a do smaku przyprawić solą i pieprzem. Filety osączyć i posiekać w drobną kosteczkę. Dodać ziemniaki, jajka i cebulę drobno posiekaną, koperek oraz oliwę z oliwek. Całość skropić sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać. Tatar smak zyska dopiero wtedy, gdy składniki się „przegryzą”. Do środka obręczy wkładamy tatar, zostawiając 2 cm przestrzeni i dokładnie uklepujemy. Na wierzch kładziemy tarte buraki wyrównując z brzegami naczynia. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny ponieważ smaki muszą się połączyć. Tatar ze śledzia wykładamy na talerzyki (przykładając je do naczyń i odwracając szybko o 180 stopni tak by się nie rozwalił).
Śledzie z papryką cebulą i ziarnami
· 4 filety śledziowe alla matias
· 1 mała cebula
· 1 mała papryka czerwona
· kilka łyżek oleju
· 1 łyżka posiekanej naci selera
· 1 czubata łyżka prażonych ziaren piekło - niebo ( słonecznik, sezam, siemię lniane, chili, czosnek, pietruszka )
Śledzie z papryką cebulą i ziarnami - PRZYGOTOWANIE:
Śledzie namoczyć w wodzie z odrobiną octu a potem pokroić na kawałki. Cebulę i paprykę pokroić w drobne paseczki, dodać do śledzi. Następnie wsypać ziarna i pieprz do smaku oraz wlać kilka łyżek oleju, dodać nać selera i wymieszać śledzie. Przełożyć do słoiczka, zakręcić zakrętkę i wstawić do lodówki na około dwa dni.
· Śledziowa kopuła
· 40 dag filetów śledziowych w zalewie octowej-matiasów
· 1 łyżka soku z cytryny
· 30 dag pieczarek marynowanych
· 400 ml małych buraczków marynowanych
· 2 cebule
· sól morska do smaku
· pieprz czarny gruboziarnisty do smaku
· 3 łyżki majonezu z czosnkiem
· natka pietruszki do dekoracji+ kilka małych pieczarek marynowanych
Śledziowa kopuła - PRZYGOTOWANIE:
Śledzie osączyć z zalewy octowej osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w grubszą kostkę skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Cebulę i osaczone z zalewy buraczki również pokroić w kostkę tak samo pieczarki. Małą miskę wysmarować oliwą lub wyłożyć folią spożywczą na spodzie ułożyć pokrojone buraczki następnie połowę pokrojonej cebuli i śledzie, osolić i doprawić pieprzem posmarować cienko warstwą majonezu, potem warstwę pieczarek i resztę cebuli, posmarować znów cienko majonezem. Miskę przykryć talerzem na której będziemy podawać kopułę całość odwrócić i delikatnie zdjąć miskę. Udekorować kleksem majonezu wyciśniętą szprycą do dekorowania ciast, udekorować pieczarkami i natką. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Śledzie w sosie słodko- kwaśnym
· 1 papryka czerwona
· 1/2 papryki żółtej
· 1 marchewka
· 50 g rodzynek
· 1 cebula
· 150 g ketchupu pikantnego
· 2 łyżki przecieru pomidorowego
· 1 łyżka octu
· 1 łyżka cukru
· Wegeta olej.
Śledzie w sosie słodko- kwaśnym - PRZYGOTOWANIE:
Śledzie. Wymoczyć i kilka razy zmienić wodę, pokroić na kawałki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Olej rozgrzać dodać paprykę, marchew i pokrojoną w kostkę cebulę smażyć do miękkości. Dodać przecier i ketchup, rodzynki i resztę przypraw dodać śledzie i wymieszać.
Śledzie w śmietanie z ananasem
· 200 ml śmietany
· 1/2 puszki ananasa
· Cukier
· Ocet
· Pieprz
· Cytryna
Śledzie w śmietanie z ananasem - PRZYGOTOWANIE:
Matiasy wymoczyć w wodzie dwa razy zmieniać wodę, odcedzić. Cebulę obrać pokroić w piórka i sparzyć gorącą wodą. Śmietanę wymieszać z majonezem dodać śledzie oraz odcedzonego ananasa pokrojonego w kostkę.Wymieszać doprawić do smaku cukrem, cytryną octem i pieprzem. Dokładnie wymieszać przełożyć do pojemnika i schłodzić.
Śledź na ciepło
· 0,5 kg śledzia kwaszonego,
· 1 cebula mała,
· 2 pomidory,
· 2 marchewki,
· 3 łyżki keczupu łagodnego,
· szczypta pieprzu,
· łyżeczka soli,
· 2 listki laurowe,
Śledź na ciepło - PRZYGOTOWANIE:
Śledzie moczymy w wodzie 10 min, następnie odsączamy. Pomidory parzymy zdejmujemy skórkę siekamy, przekładamy do rondla, dolewamy 1/3 szklanki wody i dusimy. Marchew kroimy w słupki, cebulę w piórka, dodajemy do pomidora razem z listkami laurowymi i dusimy wszystko 15 min, następnie dodajemy keczup solimy i pierzymy.
Sałatka śledziowa
· 1/2 kg płatów śledziowych kwaszonych,
· 1 słoik buraczków wiórków,
· 2 ziemniaki,
· 5 ogórków kiszonych
· 1 średnia cebula,
· 2 jabłka,
· 3 łyżki majonezu,
·...
doniaak