Śledzie.docx

(28 KB) Pobierz

Śledzie

Pyszne śledzie w śmietanie

Składniki

ilość porcji: 6 

·         6 płatów śledzi matjasów

·         kilka łyżeczek octu

·         biały pieprz do smaku

·         1 duża cebula

·         3 ogórki kiszone

·         1 duże kwaskowate jabłko

·         1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

·         szczypta cukru

·         1 kubek śmietany 18%

·         3 łyżki majonezu

·         1 łyżka ostrej musztardy

·         1 jajko na twardo, drobno posiekane

 

·         Śledzie osączyć, pokroić w niewielkie kawałki, obficie skropić octem i posypać białym pieprzem. Odstawić.

·         Cebulę, ogórki i jabłko pokroić w drobną kostkę i wymieszać z majonezem i śmietaną, musztardą, jajkiem oraz natką. Doprawić cukrem do smaku.

·         Śledzie wymieszać z sosem. Odstawić na noc do lodówki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koreczki śledziowe

Koreczki śledziowe - SKŁADNIKI:

·         1 kg matiasów

·         3 cebule

·         3 ząbki czosnku

·         3 łyżki oleju

·         3 ziarenka ziela angielskiego

·         1/4 szkl octu

·         3 łyżki cukru

·         1 papryka

·         Natka pietruszki

Koreczki śledziowe - PRZYGOTOWANIE:

Śledzie zalać wodą na około 2 godziny, zmienić 2 razy wodę. Cebulę obrać pokroić w piórka. Cebulę sparzyć i ostudzić. Czosnek pokroić w słupki, paprykę oczyścić z nasion pokroić na słupki. Każdego śledzia rozłożyć i dodać po kawałku papryki i czosnku zwinąć w rulon. Koreczki włożyć do naczynia dołożyć cebulę wymieszaną z octem i z olejem oraz z przyprawami. Pozostawić na 2 dni. 

Śledzie z cebulką

Śledzie z cebulką - SKŁADNIKI:

·         1 kg matiasów

·         3 cebule

·         1 cytryna

·         2 łyżki oleju

·         cukier

·         2 ząbki czosnku

Śledzie z cebulką - PRZYGOTOWANIE:

Śledzie wymoczyć około 2 godziny. Pokroić je na kawałki, cebulę obrać i pokroić w piórka sparzyć wrzątkiem i ostudzić. Cebulę dodać do śledzi razem z pokrojonym w słupki czosnkiem. Skropić sokiem z cytryny w razie konieczności octem. Przyprawić do smaku cukrem dodać olej i odstawić szczelnie zamknięte na około 5 godzin.

 

 

 

 

Tatar ze śledzia z koperkiem na buraczkach

·         Składniki:

·         filet śledziowy 2 sztuki

·         jajko 3 sztuki

·         ziemniak 1 mała sztuka

·         burak 1 duża sztuka

·         cebula 0,25 sztuki

·         mleko

·         sok z cytryny 2 łyżeczki

·         majonez 2 łyżeczki

·         sól

·         pieprz

·         koperek 0,5 pęczka

·         oliwa 2 łyżeczki

Tatar ze śledzia z koperkiem na buraczkach - PRZYGOTOWANIE:

Wykonanie: Na samym początku filety śledziowe matias płuczemy i zalewamy mlekiem, najlepiej odstawić je na całą noc, aby nadmiar soli wypłynął. Następnego dnia buraczki oraz ziemniaka pieczemy w folii aluminiowej. Jajka gotujemy na twardo. Upieczone buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodać do nich należny majonez ,a do smaku przyprawić solą i pieprzem. Filety osączyć i posiekać w drobną kosteczkę. Dodać ziemniaki, jajka i cebulę drobno posiekaną, koperek oraz oliwę z oliwek. Całość skropić sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać. Tatar smak zyska dopiero wtedy, gdy składniki się „przegryzą”. Do środka obręczy wkładamy tatar, zostawiając 2 cm przestrzeni i dokładnie uklepujemy. Na wierzch kładziemy tarte buraki wyrównując z brzegami naczynia. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny ponieważ smaki muszą się połączyć. Tatar ze śledzia wykładamy na talerzyki (przykładając je do naczyń i odwracając szybko o 180 stopni tak by się nie rozwalił).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledzie z papryką cebulą i ziarnami

·         4 filety śledziowe alla matias

·         1 mała cebula

·         1 mała papryka czerwona

·         kilka łyżek oleju

·         1 łyżka posiekanej naci selera

·         pieprz

·         1 czubata łyżka prażonych ziaren piekło - niebo ( słonecznik, sezam, siemię lniane, chili, czosnek, pietruszka )

Śledzie z papryką cebulą i ziarnami - PRZYGOTOWANIE:

Śledzie namoczyć w wodzie z odrobiną octu a potem pokroić na kawałki. Cebulę i paprykę pokroić w drobne paseczki, dodać do śledzi. Następnie wsypać ziarna i pieprz do smaku oraz wlać kilka łyżek oleju, dodać nać selera i wymieszać śledzie. Przełożyć do słoiczka, zakręcić zakrętkę i wstawić do lodówki na około dwa dni.

·         Śledziowa kopuła

·         40 dag filetów śledziowych w zalewie octowej-matiasów

·         1 łyżka soku z cytryny

·         30 dag pieczarek marynowanych

·         400 ml małych buraczków marynowanych

·         2 cebule

·         sól morska do smaku

·         pieprz czarny gruboziarnisty do smaku

·         3 łyżki majonezu z czosnkiem

·         natka pietruszki do dekoracji+ kilka małych pieczarek marynowanych

Śledziowa kopuła - PRZYGOTOWANIE:

Śledzie osączyć z zalewy octowej osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w grubszą kostkę skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Cebulę i osaczone z zalewy buraczki również pokroić w kostkę tak samo pieczarki. Małą miskę wysmarować oliwą lub wyłożyć folią spożywczą na spodzie ułożyć pokrojone buraczki następnie połowę pokrojonej cebuli i śledzie, osolić i doprawić pieprzem posmarować cienko warstwą majonezu, potem warstwę pieczarek i resztę cebuli, posmarować znów cienko majonezem. Miskę przykryć talerzem na której będziemy podawać kopułę całość odwrócić i delikatnie zdjąć miskę. Udekorować kleksem majonezu wyciśniętą szprycą do dekorowania ciast, udekorować pieczarkami i natką. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

 

Śledzie w sosie słodko- kwaśnym

·         1 kg matiasów

·         1 papryka czerwona

·         1/2 papryki żółtej

·         1 marchewka

·         50 g rodzynek

·         1 cebula

·         150 g ketchupu pikantnego

·         2 łyżki przecieru pomidorowego

·         1 łyżka octu

·         1 łyżka cukru

·         Wegeta olej.

Śledzie w sosie słodko- kwaśnym - PRZYGOTOWANIE:

Śledzie. Wymoczyć i kilka razy zmienić wodę, pokroić na kawałki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Olej rozgrzać dodać paprykę, marchew i pokrojoną w kostkę cebulę smażyć do miękkości. Dodać przecier i ketchup, rodzynki i resztę przypraw dodać śledzie i wymieszać.

 

 

Śledzie w śmietanie z ananasem

·         1 kg matiasów

·         200 ml śmietany

·         3 łyżki majonezu

·         1/2 puszki ananasa

·         1 cebula

·         Cukier

·         Ocet

·         Pieprz

·         Cytryna

Śledzie w śmietanie z ananasem - PRZYGOTOWANIE:

Matiasy wymoczyć w wodzie dwa razy zmieniać wodę, odcedzić. Cebulę obrać pokroić w piórka i sparzyć gorącą wodą. Śmietanę wymieszać z majonezem dodać śledzie oraz odcedzonego ananasa pokrojonego w kostkę.Wymieszać doprawić do smaku cukrem, cytryną octem i pieprzem. Dokładnie wymieszać przełożyć do pojemnika i schłodzić. 

 

 

Śledź na ciepło

·         0,5 kg śledzia kwaszonego,

·         1 cebula mała,

·         2 pomidory,

·         2 marchewki,

·         3 łyżki keczupu łagodnego,

·         szczypta pieprzu,

·         łyżeczka soli,

·         2 listki laurowe,

Śledź na ciepło - PRZYGOTOWANIE:

Śledzie moczymy w wodzie 10 min, następnie odsączamy. Pomidory parzymy zdejmujemy skórkę siekamy, przekładamy do rondla, dolewamy 1/3 szklanki wody i dusimy. Marchew kroimy w słupki, cebulę w piórka, dodajemy do pomidora razem z listkami laurowymi i dusimy wszystko 15 min, następnie dodajemy keczup solimy i pierzymy.

 

 

Sałatka śledziowa

·         1/2 kg płatów śledziowych kwaszonych,

·         1 słoik buraczków wiórków,

·         2 ziemniaki,

·         5 ogórków kiszonych

·         1 średnia cebula,

·         2 jabłka,

·         3 łyżki majonezu,

·...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin