Nalewki.doc

(22 KB) Pobierz
Nie wiem czy moge to tu umieścić ale spróbuje:-) oto jeden ze świetnych przepisów z książki "Receptury z klasztornej piwniczki

Śliwowica:

Składniki: 2 kg śliwek,2 litry spirytusu 95%, 0,5 kg cukru, 0,5 litra wody.

Śliwków 2 kilo wydryluj, aby przystojnie. Pestki wyjmij, trzydzieści ich utłucz i do butla daj, a litrem spirytusu zalawszy, zakorkuj go co duchu, papierem potym zawiąż. Trzy albo cztery miesiące nie tykaj go , niech sobie stoi. Jak te miesiące miną, użyjesz essencyi tak urobionej, a to tym sposobem. Syrop z pół kila cukru i dwu szklanek wody zagotuj, a wyklarowany i wyszumowany należycie, odstaw z kuchni, zaczym powoli do tegoż syropu litr spirytusu wlej, po trosze gotowej essencyi dodawając, a potym na powrót do butla zlej i na nowo czas pewien daj mu pokój, aby się śliwowica przednia sklarowała, poczym przez flanele filtruj, w butelki zlewaj, zakorkuj i nie popijaj, aż pół roku minie i wyborną, a wystałą się stanie.:-)

 

Tarninówka

 

0.5kg przemarzniętych i nakłutych owoców tarniny
0.25kg suszonych śliwek bez pestek
10dkg rodzynek
8 goździków
1.25 l  70% wódki zrobionej ze spirytusu

po miesiącu:
zlana nalewka, wyciśnięty (przefiltrowany) sok z owoców
po wyklarowaniu:
4 szklanki nalewki
3.5 l wódki
7 łyżek miodu wymieszanego w 0.5 szklanki wody (zagotować a następnie wyszumować)

Pół kg przemarzniętych i nakłutych owoców tarniny, ćwierć kg suszonych śliwek bez pestek, 10 dkg rodzynek, osiem goździków zalać w gąsiorze 1.25 l wódki (70%) zrobionej ze spirytusu. Odstawić na miesiąc w ciepłe miejsce co kilka dni wstrząsając gąsiorem. Zlać nalewkę, owoce wycisnąć i przefiltrować. Połączyć z nalewką. Wymieszać i poczekać aż płyn się wyklaruje. Cztery szklanki nalewki połączyć z 3.5 l wódki. Siedem łyżek miodu wymieszać z pół szklanki wody, zagotować i wyszumować. Po ostudzeniu połączyć z nalewką. Butelki odstawić na pół roku. Pamiętać należy o dobrym zalakowaniu butelek.
Czas przygotowania od 7 do 8 miesięcy.
Na zdrowie:)

 

 

Porterówka na pewno smakoszy nalewek nie zawiedzie: litr portera, 0,5 l. spirytusu, 1/4 szklanki cukru, 4-5 torebek cukru waniliowego.
Porter zagrzać wsypać cukier i cukier waniliowy, wymieszać i poczekać aż się odpieni. Po wychłodzeniu dolewamy spirytus.
Można spożywać natychmiast.(przepis można modyfikować)

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin