Alepejskie mleczko.docx

(87 KB) Pobierz

Alepejskie mleczko

porcja na około 20 pianek

Składniki:

·         100 g mleczka skondensowanego niesłodzonego, schłodzonego

·         15 g cukru pudru

·         1 opakowanie galaretki (o wybranym smaku, u mnie pomarańczowa)

·         200 g mlecznej czekolady

·         1,5 łyżeczki oleju

Galaretkę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody, odstawić do ostudzenia. Mleczko ubić z cukrem pudrem do momentu, aż trzepaczka będzie pozostawiać na pianie wyraźny ślad. Wlać ostudzoną galaretkę do piany, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Całość przelać do naczynia 17 x 17 cm wyłożonego folią spożywczą. Wstawić do lodówki na kilka godzin. 

 

Schłodzoną piankę wyjąć, pokroić, wstawić na 20 minut do zamrażalnika. W międzyczasie rozpuścić czekoladę z olejem w kąpieli wodnej. Schłodzone pianki obtaczać w rozpuszczonej czekoladzie (ja używałam dwóch widelców, można malować pędzelkiem), odkładać na papier do pieczenia. Wstawić do lodówki do stężenia czekolady. 


 

http://4.bp.blogspot.com/-5m7cGG15XwM/UXGFh0EigkI/AAAAAAAAJko/G4mW4DCtROA/s640/P1240746.JPG

http://zamiastczekoladek.blogspot.com/2013/04/alpejskie-mleczko.html

Zgłoś jeśli naruszono regulamin