Alepejskie mleczko
porcja na około 20 pianek
Składniki:
· 100 g mleczka skondensowanego niesłodzonego, schłodzonego
· 15 g cukru pudru
· 1 opakowanie galaretki (o wybranym smaku, u mnie pomarańczowa)
· 200 g mlecznej czekolady
· 1,5 łyżeczki oleju
Galaretkę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody, odstawić do ostudzenia. Mleczko ubić z cukrem pudrem do momentu, aż trzepaczka będzie pozostawiać na pianie wyraźny ślad. Wlać ostudzoną galaretkę do piany, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Całość przelać do naczynia 17 x 17 cm wyłożonego folią spożywczą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Schłodzoną piankę wyjąć, pokroić, wstawić na 20 minut do zamrażalnika. W międzyczasie rozpuścić czekoladę z olejem w kąpieli wodnej. Schłodzone pianki obtaczać w rozpuszczonej czekoladzie (ja używałam dwóch widelców, można malować pędzelkiem), odkładać na papier do pieczenia. Wstawić do lodówki do stężenia czekolady.
http://zamiastczekoladek.blogspot.com/2013/04/alpejskie-mleczko.html
mloda889