Drożdżówka z automatu.rtf

(2 KB) Pobierz

Drożdżówka z automatu

 

·         400 g maki pszennej np. tortowej

·         200 ml mleka

·         1 jajko

·         70 g masła stopionego

·         2 płaskie łyżeczki drożdży instant 20 g świeżych

·         2 szczypty soli

·         5 łyżek cukru

·         3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

·         skórka otarta z 1/2 cytryny

·         1/3 szkl. rodzynek

·         1/3 szkl. orzechów włoskich

·         1/3 szkl.suszonych daktyli

·         żółtko + 2 łykii mleka - do smarowania


Do pojemnika maszyny do chleba wlać mleko, rozbełtane jajko, stopione masło, sól i cukier z cukrem waniliowym. Na to wsypać mąkę i na wierzch rozsypać drożdże i skórkę z cytryny.Maszynę do wypieku chleba nastawić na program 'szybki', stopień zrumienienia średni, kategoria wagowa I.
Po usłyszeniu sygnału dźwiękowego wsypać rodzynki , posiekane daktyle i orzechy.15 minut przed końcem programu posmarować ciasto rozmąconym żółtkiem z mlekiem.


*Mozna po uslyszeniu sygnalu dźwiękowego wsypac rodzynki i orzechy.
Ja zazwyczaj wyjmuję szybko ciasto z maszyny (zamykając klapkę), usuwam jednoczesnie mieszadla i zagniatam z dodatkami. Wkladam do pojemnika automatu ciasto i zamykam maszynę.
Zapobiega to:
1/ zbytniemu rozdrobnieniu rodzynek przez mieszadla
2/ trudnosci w wyjęciu wypieku z pojemnika
3/ powstaniu dziur, które pozostawiają mieszadla
15 minut przed koncem programu posmarowac ciasto rozmąconym żóltkiem z mlekiem.
Z tego przepisu mozna oczywiscie upiec ciasto w piekarniku, wyrabiając ręcznie lub mikserem. Czas pieczenia wynosi wówczas ok. 35-40 min. w temp. 180stC.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin