Drożdżówka z automatu
· 400 g maki pszennej np. tortowej
· 200 ml mleka
· 1 jajko
· 70 g masła stopionego
· 2 płaskie łyżeczki drożdży instant 20 g świeżych
· 2 szczypty soli
· 5 łyżek cukru
· 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
· skórka otarta z 1/2 cytryny
· 1/3 szkl. rodzynek
· 1/3 szkl. orzechów włoskich
· 1/3 szkl.suszonych daktyli
· żółtko + 2 łykii mleka - do smarowania
Do pojemnika maszyny do chleba wlać mleko, rozbełtane jajko, stopione masło, sól i cukier z cukrem waniliowym. Na to wsypać mąkę i na wierzch rozsypać drożdże i skórkę z cytryny.Maszynę do wypieku chleba nastawić na program 'szybki', stopień zrumienienia średni, kategoria wagowa I.Po usłyszeniu sygnału dźwiękowego wsypać rodzynki , posiekane daktyle i orzechy.15 minut przed końcem programu posmarować ciasto rozmąconym żółtkiem z mlekiem.
*Mozna po uslyszeniu sygnalu dźwiękowego wsypac rodzynki i orzechy.Ja zazwyczaj wyjmuję szybko ciasto z maszyny (zamykając klapkę), usuwam jednoczesnie mieszadla i zagniatam z dodatkami. Wkladam do pojemnika automatu ciasto i zamykam maszynę. Zapobiega to:1/ zbytniemu rozdrobnieniu rodzynek przez mieszadla2/ trudnosci w wyjęciu wypieku z pojemnika3/ powstaniu dziur, które pozostawiają mieszadla15 minut przed koncem programu posmarowac ciasto rozmąconym żóltkiem z mlekiem.Z tego przepisu mozna oczywiscie upiec ciasto w piekarniku, wyrabiając ręcznie lub mikserem. Czas pieczenia wynosi wówczas ok. 35-40 min. w temp. 180stC.
be.3