Podpłomyki do piwa automat.rtf

(2 KB) Pobierz

Podpłomyki do piwa /automat i nie tylko/

Składniki:

·         330g mąki

·         200ml ciepłej wody

·         2łyzki oliwy

·         łyżeczka soli

·         1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant

·         300gram sera (żółtego lub parmezanu)

·         oregano (suszone)

Wykonanie:

Ciasto wyrobiłam w automacie do wypieku chleba, wlewając na początku mokre składniki, potem suche, pamiętając jednak aby drożdże nie były w " pobliżu" soli

Jeśli nie macie automatu , wtedy wyrabiacie tradycyjnie: do miski wsypujemy mąkę, sól, drożdże oliwę i wodę, całość wyrabiamy przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około 2h.

W przypadku użycia świeżych drożdży robimy zaczyn z 2 łyżeczek cukru plus drożdże, plus łyżka mąki, plus 3łyżki mąki odstawiamy na 30 minut. następnie dodajemy do reszty składników i wyrabiamy;)

Nastawiamy piekarnik na 220*C

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, porcjujemy na mniejsze części, podsypujemy stolnicę mąką wałkujemy na cienkie placki.

Placek przekładamy na obsypaną mąką blachę, dosypujemy oregano, następnie serem i kroimy w paski (ułatwia to potem chrupanie przed TV) wkładamy do piekarnika na kilka minut. Podpłomyki są gotowe gdy brzegi zaczną się rumienić.

Powtarzamy czynności do zakończenia ciasta.

Smacznego chrupania;)
 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin