Podpłomyki do piwa /automat i nie tylko/
Składniki:
· 330g mąki
· 200ml ciepłej wody
· 2łyzki oliwy
· łyżeczka soli
· 1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant
· 300gram sera (żółtego lub parmezanu)
· oregano (suszone)
Wykonanie:
Ciasto wyrobiłam w automacie do wypieku chleba, wlewając na początku mokre składniki, potem suche, pamiętając jednak aby drożdże nie były w " pobliżu" soli
Jeśli nie macie automatu , wtedy wyrabiacie tradycyjnie: do miski wsypujemy mąkę, sól, drożdże oliwę i wodę, całość wyrabiamy przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około 2h.
W przypadku użycia świeżych drożdży robimy zaczyn z 2 łyżeczek cukru plus drożdże, plus łyżka mąki, plus 3łyżki mąki odstawiamy na 30 minut. następnie dodajemy do reszty składników i wyrabiamy;)
Nastawiamy piekarnik na 220*C
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, porcjujemy na mniejsze części, podsypujemy stolnicę mąką wałkujemy na cienkie placki.
Placek przekładamy na obsypaną mąką blachę, dosypujemy oregano, następnie serem i kroimy w paski (ułatwia to potem chrupanie przed TV) wkładamy do piekarnika na kilka minut. Podpłomyki są gotowe gdy brzegi zaczną się rumienić.
Powtarzamy czynności do zakończenia ciasta.
Smacznego chrupania;)
be.3