EGZAMIN_BIO_-_POPRAWA_(oprac.).doc

(75 KB) Pobierz
1

1. Co to jest komplementarność

- zasada komplementarności to łączenie się zasad w pary (komplementarnych par zasad).

- zasady znajdujące się w przeciwległych łańcuchach DNA tworzą ze sobą wiązania wodorowe

- adenina (A) i guanina (G) są purynami, tymina (T) i cytozyna (C) są pirymidynami

- A tworzy parę z T (2 wiązania wodorowe), G tworzy parę z C (3 wiązania wodorowe)

- pary zasad doskonale „pasują” i decydują o prawidłowej odległości między łańcuchami

- pomiędzy zasadami tworzy się maksymalna liczba wiązań wodorowych, są to układy najbardziej stabilne i decydują o I-wszo rzędowej strukturze białka
 

2. Ułożyć sekwencje komplementarną do podanej np. (G = C, A = T)

T = A

A = T

G = C
T = A

A = T

G = C

T = A

T = A

 

3. Szlaki pirogronianu

W warunkach tlenowych:

- dehydrogenaza pirogronianowa przekształca pirogronian w acetylo-CoA (reakcja dekarboksylacji oksydacyjnej)

- acetyloCoA wchodzi w cykl kwasy cytrynowego

W warunkach beztlenowych:             

- dehydrogenaza mlecznowa przekształca pirogronian w mleczan

- gdy pojawi się tlen mleczan zamienia się w pirogronian

- fermentacja alkoholowa – pirogronian przekształcony w aldehyd octowy (przez dekarboksylazę pirogronianową) i etanol (przez dehydrogenazę alkoholową)

- kontynuacja glikolizy (dzięki wytworzonemu NAD+)

 

4. Bilans kwasu palmitynowego

- utlenianie NADH i FADH2 powstających w każdym obrocie cyklu degradacji - 7 x 4 ATP = 28 ATP

- utlenianie acetylo-CoA w cyklu kwasu cytrynowego – 8 x 10 ATP = 80 ATP

- w procesie aktywacji palmitynianu zużywane są 2 ATP - - 2ATP

- suma 28 + 80 – 2 = 106 ATP

 

5. Co to jest punkt izoelektryczny białka i jakie właściwości w tym punkcie posiada białko

- punkt izoelektryczny białka wartość pH, przy której wszystkie ładunki rónoważą się i jego ładunek sumaryczny równy jest zero; cząsteczka białka staje się dipolem, czyli układem dwóch przeciwnych ładunków elektrycznych w pewnej odległości od siebie (biegun dodatni i ujemny), o dużym momencie dipolowym (iloczyn odległości między biegunami i bezwzględnej wartości ładunków jednego z biegunów) z powodu nierównomiernego rozmieszczenia grup aminowych i kationowych
- właściwości białka w PI:

- w tym punkcie białko staje się dipolem o dużym momencie dipolowym

- najmniejsza rozpuszczalność białek

- najłatwiejsze wytrącanie z roztworu

- najsłabsze pęcznienie

- najmniejsza lepkość

 

6.  Co to jest DNA niezachodzący i bezprzecinkowy

- niezachodzący (inaczej nienakładający) – żadna trójka nukleotydów (inaczej tripletów lub kodonów) nie może „pożyczać” zasady innej trójce nukleotydów, wyjątek stanowią bakterie

- bezprzecinkowy – w DNA pomiędzy nukleotydami nie ma żadnych dodatkowych elementów, jest zawsze odczytywany od miejsc inicjacyjnych do terminalnych, jeżeli w obrębie kodu pojawią się odpowiednie trójki nie kodujące  aminokwasów (UAA, UAG, UGA) jego odczytywanie zostaje zakończone

 

7. Opisać jak się tworzą mostki dwusiarczkowe

- powstają utleniającym środowisku retikulum endoplazmatycznego (można je znaleźć w białkach zewnątrzkomórkowych)

- są to wiązania kowalencyjne

- powstają na skutek utlenienia grup SH w resztach cysteiny, powstaje dwusiarczek nazwany resztą cystyny

- powstają między dwiema resztami cysteiny, położonymi blisko siebie w końcowej przestrzennej strukturze białka, ale nie w strukturze liniowej aminokwasów

- znajdują się między dwoma odrębnymi łańcuchami polipeptydowymi lub między różnymi częściami tego samego łańcucha

- stabilizują strukturę białka

 

8. Etapy działania enzymu

- obniżenie energii aktywacji reakcji chemicznej

- cząsteczka substratu S przyłącza się do cząsteczki enzymu E w aktywnym centrum enzymu

- centrum aktywne jest środowiskiem niepolarnym

- substrat jest przyłączany za pomocą licznych sił np. oddziaływania elektrostatyczne, wiązania wodorowe, siły Van der Vaalsa, oddziaływania hydrostatyczne

- tworzy się kompleks enzym – substrat (ES)

- w kompleksie zachodzi przemiana substratu (S) w produkt (P)

- katalityczne czynne reszty oddziałują na cząsteczkę substratu przekształcając go w stan przejściowy, a następnie w produkt

- odłączenie produktu od enzymu

 

9. (1)Co powstaje po transkrypcji

- w końcowym etapie transkrypcji polimeraza RNA napotyka sygnały terminacji

- zaprzestanie wydłużania RNA

- uwalnianie gotowego transkryptu

- oddysocjowanie od DNA
 

10. (3) Różnice DNA i RNA

DNA:

- zasady azotowe A, G, T, C

- cukier deoksyryboza

- dwuniciowa helisa

- bardzo duże cząsteczki

- rodzaje: kodujący DNA i niekodujący DAN

- komórki: eukariotyczne i prokariotyczne

RNA:

- zasady azotowe A, G, C, U

- cukier ryboza

- jednoniciowa helisa

- mniejsze cząsteczki

- rodzaje: mRNA, tRNA, rRNA

- występuje w komórkach eukariotycznych

 

11. (4)Właściwości amfoteryczne aminokwasów

- w roztworach wodnych aminokwasy występują głównie w postaci jonu obojnaczego

- jon obojnaczy znajdujący się w środowisku zasadowym wykazuje właściwości kwasowe, reaguje jak słaby kwas

H3N-CH(COO-)(R)+OH+ = NH2-CH(COO-)(R) + H2O

- jon obojnaczy w środowisku kwasowym wykazuje właściwości zasadowe, reaguje jak słaba zasada

CH(NH3+)(R)-COO-+H+ = CH(NH3+)(R)-COOH

 

12. (5) Bilans glikolizy

- gdzie glukoza zostaje przemieniona w pirogronian

- fosforylacja substratowa (-2 ATP) 2 ATP

- utlenianie NADH + H+ (2 x 2,5 ATP) 5 ATP

- suma = 7 ATP

- dalsze przemiany pirogronianu

- oksydacyjna dekarboksylacja pirogronianu 5 ATP

- CKTK (2 x 1) 2 ATP

- przeniesienie wodoru z NADH na O2 (2 x 3 x 2,5) 15 ATP

- przeniesienie wodorów z FADH2 na O2 (2 x 1,5) 3 ATP

- suma = 32 ATP

 

13. (6) Dekarboksylacja

- reakcja chemiczna

- polega na usunięciu grupy karboksylowej z kwasów karboksylowych

- następuje zazwyczaj wydzielenie CO2

- wywoływana najczęściej przez działanie enzymów

- dekarboksylacja ketokwasów – jeden z etapów degradacji aminokwasów w procesach fermentacyjnych i rozkładu tlenowego

- dekarboksylacja fermentacyjna – uboczny etap fermentacji alkoholowej, wydzielenie CO2, utlenieanie, powstaje aldehyd octowy

- dekarboksylacja tlenowa – biosynteza acetylo-CoA, odczepienie atomów H przez kwas limonowy, powstaje utleniony czynny octan – acetylo-CoA (kwas pirogronianowy + CoA-SH + NAD = czynny octan + Co2 + NADH+H+

- oksydacyjna dekarboksylacja pirogronianu – katalizowana przez kompleks wieloenzymatyczny (dehydrogenazę pirogronianową) w macierzy mitochondrialnej, zostaje odłączony CO2, pozostały fragment utlenia się do acetylo-CoA

 

14. (7) Co to jest fosforylacja oksydacyjna

- proces syntezy ATP przeprowadzany przez syntazę ATP w wewnętrznej błonie mitochondriów

- działanie syntazy uzależnione jest od istnienia gradientu protonowego w poprzek błony mitochondrialnej (u eukariontów) lub błony komórkowej (u prokariotów)

- protony przenoszone są przez błonę podczas utleniania związków chemicznych (NADH, FADH2) w szeregu reakcji łańcucha oddechowego

- podczas transportu elektronów  uwalniania jest energia

- energia zostaje wykorzystana do pompowania H+ na zewnątrz mitochondrium

- celem jest uzyskanie elektrochemicznego gradientu protonowego

- synteza ATP katalizuje reakcję przyłączenia nieorganicznego fosforanu do cząsteczki ADP podczas przenoszenia protonów do matriks mitochondrialnego lub do wnętrza komórki

 

15. (8) Opisać wiązanie wodorowe

- najczęściej są to elektrostatyczne oddziaływania między grupą donorową (będącą słabym kwasem) oraz akceptorowym atomem zawierającym wolną parę elektronów

(posiadającym cząstkowy ładunek ujemny, przyciągający atom wodoru)

- w białku wiązanie grupy CO z reszty z grupą NH z reszty

- występuje między łańcuchami w budowie białek

- tworzy w białku strukturę pofałdowanej kartki lub helisy-L

- stabilizuje i utrwala II-go, III-cio i IV-to rzędową strukturę białek

- stabilizują aminokwasy min.: fenyloalanina i leucyna

- destabilizują aminokwasy min.: walina, seryna

 

16. (9) Ile cząsteczek ATP powstaje po NADH

- fosforylacja oksydacyjna

              - cykl kwasu cytrynowego 15 ATP

              - oksydacja dekarboksylacji pirogronianu 5 ATP

              - glikoliza 3 ATP

- suma = 28 ATP

 

17. (10) Jakie wiązania występują w białkach

- wiązanie peptydowe

- powstaje przez wydzielenie cząsteczki wody z grupy aminowej jednego aminokwasu i grupy karbonylowej drugiego aminokwasu (reakcja kondensacji)

              - charakter wiązania podwójnego

              - aminokwasy w wyniku połączenia stają się wielkocząsteczkowe – tworzą białka

              - wiązanie peptydowe pęka w procesie hydrolizy

              - łańcuch peptydowy

                                                        O

                                                        II

                                                 -    C – N –

                                                                I

                                                                H

              - utrwala i stabilizuje I-wszo rzędową strukturę białka

- wiązanie wodorowe

              - wiązanie grupy CO z reszty z grupą NH reszty

              - stabilizują aminokwasy min.: fenyloalanina, leucyna

              - destabilizują aminokwasy min.: walina, seryna

              - występują między łańcuchami

              - tworzą w białku strukturę pofałdowanej kartki lub helisy-L

              - stabilizują i utrwalają II-go, III-cio i IV-to rzędową strukturę białka

- mostki dwu-siarczkowe (S-S)

- powstają utleniającym środowisku retikulum endoplazmatycznego (można je znaleźć w białkach zewnątrzkomórkowych)

- są to wiązania kowalencyjne

- powstają na skutek utlenienia grup SH w resztach cysteiny, powstaje dwusiarczek nazwany resztą cystyny

- powstają między dwiema resztami cysteiny, położonymi blisko siebie w końcowej przestrzennej strukturze białka, ale nie w strukturze liniowej aminokwasów

- znajdują się między dwoma odrębnymi łańcuchami polipeptydowymi lub między różnymi częściami tego samego łańcucha

              - stabilizują i utrwalają III-cio i IV-to rzędową strukturę białka

- wiązania kowalencyjne

- stabilizują i utrwalają III-cio i IV-to rzędową strukturę białka

- wiązania jonowe i oddziaływania hydrofobowe

- występują między naładowanymi dodatnio lub ujemnie grupami reszt i między niepolarnymi grupami reszt skupiających się wewnątrz białka

- stabilizują III-cio i IV-to rządową strukturę białka

- siły Wan der Waalsa stabilizują IV-to rzędową strukturę białka

 

18. (11) Jakie wiązania znajdują się w nukleotydzie

- cukry łączą się ze sobą za pomocą reaktywnego atomu C1 z grupami –OH lub –NH innych związków )wytwarzają się wiązania O-glikozydowe i N-glikozydowe)

- wiązanie kowalencyjne - pentozy łączyć się mogą wiązaniem estrowym  z kwasem fosforowym za pomocą grupy OH przy atomach C3 i C5 między dwoma nukleotydami

- wiązania wodorowe – łączące dwie nici, słabe wiązania między A i T (2 wiązania) i C i G (3 wiązania), wytworzone są zawsze między puryną i pirymidyną

- wiązania estrowe – nukleotydy połączone są między sobą wiązaniami, gdzie grupa hydroksylowa cukru jednego nukleotydu łączy się z grupą fosforanową drugiego nukleotydu (C3-C5) (wiązanie 3’,5’-fosfodiestrowe)

- mostki fosfodiestrowe – p0ołączenia elementów nici przez reszty fosforanowe

 

19. (12) Jakie koenzymy są nukleotydami

- FAD

- ATD

- NAD+ - to dinukleotyd nikotynoamidoadeninowy

- NADP+ - fosforan dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego

- oparte na strukturze adeniny

 

20. (13) Regulatory alleosteryczne w reakcji enzymatycznej

- w enzymach alloserycznych związanie cząsteczki substratu do jednego centrum aktywnego wpływa za wiązanie cząsteczek substratu innych miejsc aktywnych w enzymie

- są to: H+, CO2, 2,3-bifosfoglicerynian

- ułatwiają uwolnienie O2 z hemoglobiny

- H+ i CO2 wiążą się z różnymi cząsteczkami łańcuchów polipeptydowych

- 2,3-bifosfoglicerynian wiąże się w środkowej części przestrzeni cząsteczki między 4-rema podjednostkami

- anhydraza węglanowa (enzym) katalizuje reakcję CO2 + H2O = HCO3- + H+

 


21. (14) Co powstaje z cyklu Krebbsa
- w procesie utleniania pirogronianu  powstaje CO2 i H2O

- energia 12 ATP

 

22. (15) Rodzaje i funkcje RNA

- tRNA – transportujący, ma za zadanie przenoszenie aktywnych aminokwasów czyli rybosomów do miejsca syntezy białek, występuje w cytoplazmie podstawowej

- rRNA – rybosomalny, część składowa rybosomów, będących miejscem biosyntezy białek, tworzy wraz z mRNA matrycę do wytwarzania łańcuchów polipeptydowych

- mRNA – informacyjny (matrycowy), wystepuje w cytoplazmie i jadrze komórkowym, odpowiada za transkrypcję informacji zawartych w DNA, przenosi do miejsc syntezy białek odpowiednią informację o kolejności dołączania aminokwasów

- małocząsteczkowe RNA – snoRNA w jąderku, scRNA w cytosolu


23. (16) Punkt izoelektryczny

- punkt izoelektryczny to takie pH roztworu przy którym cząsteczki aminokwasów następują w formie jonu obojnaczego, którego sumaryczny ładunek elektryczny jest równy zeru


24. (17) Substraty polimerazy DNA
- wszystkie cząsteczki 5’-trifosforanów deoksynukleozydów (DTP)

- jony Mg2+

- matryca DNA

- odcinek starterowy zawierający wolną grupę 3’-OH

 

25. (18) Stała Michaelisa - Menten
- jest to takie stężenie substratu, przy którym szybkość reakcji enzymatycznej równa się połowie szybkości maksymalnej

- jest równa stosunkom sumy szybkości rozkładu kompleksu ES do szybkości jego powstawania oraz stanowi miarę powinowactwa enzymu do substratu

- Km = K2 + K3/K1

 

26. (1) Całkowity zysk ATP po B-oksydacji kwasu palmitynowego
- utlenianie NADH i FADH2 powstających w każdym obrocie cyklu degradacji - 7 x 4 ATP = 28 ATP

- utlenianie acetylo-CoA w cyklu kwasu cytrynowego – 8 x 10 ATP = 80 ATP

- w procesie aktywacji palmitynianu zużywane są 2 ATP - - 2ATP

- suma 28 + 80 – 2 = 106 ATP

 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin