Spaghetti z pieczarkami.docx

(423 KB) Pobierz

Spaghetti z pieczarkami

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek(2 głosów, średnia: 5,00 z 5)
 

Spaghetti z pieczarkamiMakaron z pieczarkami to danie przypominające mi czasy studenckie, kiedy jadło się szybko i prosto. Teraz przygotowuję nieco podrasowaną wersję – pieczarki daję brązowe, a zamiast goudy – parmezan. Od Nigelli nauczyłam się, że do tych grzybów pasuje cytryna i choć kiedyś jej nie dodawałam, teraz jak najbardziej. To świetne danie także dla wegetarian i dla zapracowanych – przygotowanie trwa tyle co gotowanie makaronu. Składniki dla 2-3 osób.

·         250 g makaronu typu spaghetti (lub innego)

·         200 g pieczarek

·         80 ml śmietany 30%  (1/3 szklanki)

·         2 łyżki żółtego sera

·         1-2 ząbki czosnku

·         skórka otarta z cytryny + 2 łyżki soku

·         duża garść posiekanej natki pietruszki

·         3 łyżki oliwy z oliwek

·         1 łyżka masła

·         sól, pieprz

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al-dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. W czasie gdy się gotuje, pieczarki bardzo dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Nieobrane kroimy w plasterki. Czosnek siekamy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodając do niej łyżkę masła. Podsmażamy pieczarki, solimy je, a po 2-óch minutach dorzucamy czosnek. Ścieramy wprost na patelnię skórę z cytryny. Do pieczarek dolewamy śmietanę i dodajemy ser, a następnie sok z cytryny. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy ugotowany makaron (nie przelewamy zimną wodą!) i mieszamy go delikatnie z sosem. Nie zdejmujemy z ognia póki makaron nie wchłonie sosu. Jak to się stanie, pietruszkę siekamy i dodajemy do dania. Mieszamy i od razu podajemy.

Spaghetti z pieczarkami

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin