Parówki w cieście pizzowym.docx

(540 KB) Pobierz

Parówki w cieście pizzowym

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek(4 głosów, średnia: 4,50 z 5)

Parówki w cieścieZaniedbałam ostatnio dział studencki. A przez ostatnie 5 lat studiowania psychologii trochę tych dań się nazbierało. Zdecydowanym hitem studenckiego życia były parówki w cieście pizzowym. Były jedzone niemal w każdym tygodniu. Studia skończyłam, teraz kończę drugie, więc parówki na naukę na pewno wpływają dobrze :)Cudownie sobie było przypomnieć ich smak. Takie połączenie pizzy z hot-dogiem. Polecam każdemu parówkożercy.

Składniki:

·         5 parówek (ja ostatnio jadam z Indykpola, w opakowaniu jest akurat 5)

·         żółty ser – ilość wg uznania

·         ketchup

·         pół czerwonej papryki

·         kilka małych obranych pieczarek (ja użyłam marynowanych)

·         5 łyżek gotowej,  prażonej cebulki (można też użyć podsmażonej cebuli)

·         oregano

Ciasto:

·         2 szklanki mąki

·         3/4 szklanki lekko ciepłej wody

·         1 łyżka oliwy z oliwek

·         pół opakowania suchych drożdży

·         pół łyżeczki cukru

·         pół łyżeczki soli

Zaczynamy od zagniecenia ciasta. Mąkę, cukier, sól i drożdże wsypujemy do miski. Mieszamy łyżką. Dodajemy letnią wodę z łyżką oliwy i mieszamy przez ok. 1 minutę – palcem wskazującym i tylko w jedną stronę! (ciasto zdecydowanie szybciej się zagniecie, serio!). Następnie ciasto wykładamy na blat kuchenny lub stolnicę i zagniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 5 równych części. Każdą część wałkujemy tak, aby ciasto było ciut dłuższe i kilkukrotnie szersze od parówki. Rozwałkowane placki smarujemy  na środku keczupem i posypujemy oregano. Kładziemy parówkę. Następnie układamy pokrojoną w drobną kostkę paprykę, pieczarki, posypujemy cebulką i serem. Zlepiamy brzegi ciasta „na zakładkę”. Tak przygotowane parówki w cieście odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce (ja nagrzewam piekarnik do 30-35ºC nakrywam parówki ściereczką i wstawiam). Po tym czasie posypujemy parówki serem i oregano na wierzchu. Piekarnik nagrzewamy do 200ºC, wstawiamy parówki i pieczemy przez ok. 15 minut.

Parówki w cieście

Parówki w cieście

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin