FAZA 2 – faza równomiernego rytmu utraty wagi
Jest to faza naprzemiennej diety proteinowej i warzyw. W fazie tej można spożywać dowolne pokarmy z fazy pierwszej oraz dodatkowo warzywa w postaci surowej lub gotowanej. Naprzemienność diety polega tu na stosowaniu diety proteinowej przez pięć dni, a przez kolejne pięć dni diety warzywnej. Ci, dla których taki sposób żywienia jest nie do wytrzymania, mogą stosować system przemienny 1/1, gdzie przez jeden dzień będą spożywane jedynie produkty proteinowe z fazy pierwszej, a w drugi dzień, warzywa (Zobacz: Jak przygotowywać warzywa?). Warzywa pozytywnie wpływają na przemianę materii, ponieważ są źródłem dużej ilości błonnika.
Dieta proteinowa na tym etapie trwa tak długo, dopóki nie uzyskamy pożądanej wagi. Od tego, ile stracimy do tej pory kilogramów, będzie zależało to, jak długo będzie trwała faza trzecia.
Produkty dozwolone w trakcie PROTAL II
Faza II pozwala na dołączenie do poprzednich potraw proteinowych, warzyw, w dowolnej postaci.
Wskazane są: pomidory, ogórki, szpinak, cukinia, pory, szparagi, zielona fasolka, papryka, kapusta, grzyby, seler, koper, sałata, cykoria, rzodkiewki, boćwina, bakłażany, marchew i buraki (w umiarkowanych ilościach).
Nie należy spożywać: kartofli, grochu, ryżu, soczewicy, kukurydzy, zielonego groszku, fasoli, karczochów.
Przykładowe przepisy w fazie PROTAL II
PRZYKŁAD 1Flaczki – faza proteiny + warzywa
1 kg flaków wołowychwłoszczyzna2 kostki rosołowepieprzpapryka ostrapapryka słodkagałka muszkatołowamajeranek
Flaki dokładnie płuczemy, wrzucamy na wrzątek, gotujemy 10 min, odlewamy, płuczemy flaki pod bieżącą wodą. Powtarzamy 3-4 razy. W międzyczasie gotujemy wywar z włoszczyzny na kostkach rosołowych. Wyjmujemy warzywa. Wrzucamy flaki do wywaru i gotujemy do miękkości (około 3 godziny) uzupełniając wodę. Na pół godziny przed końcem gotowania doprawiamy przyprawami (bez majeranku, majeranek wrzucamy na koniec). Można zagęścić 3 łyżeczkami mąki kukurydzianej rozmieszanej w zimnej wodzie.
PRZYKŁAD 2Deser czekoladowyczas przygotowania: 10 minut, pieczenia: 5 minut
kilka jajek (np. 4)słodzikaromat waniliowykakao (ok. łyżki)1 łyżeczka proszku do pieczeniadzienna dawka otrąb (3 łyżki)ewentualnie trochę białego sera
Żółtka utrzeć z 2-3 łyżeczkami słodzika i aromatem, dodać kakao rozpuszczone w odrobinie ciepłego mleka lub wody, otręby i proszek do pieczenia i ewentualnie rozkruszony ser (np. 1/3 kostki). Białka ubić na sztywno z 5 łyżkami słodzika. Dodać łyżkę białek do masy żołtkowej, wymieszać energicznie. dodać resztę białek i mieszać bardzo delikatnie aby piana nie opadła. Można wstawić w misce do mikrofali na ok. 5 minut na maksymalna moc(700). Po wyjęciu odwrócić miskę do góry nogami na talerz i zostawić do lekkiego przestudzenia. Potem tylko wyjąc z miski i gotowe. Wychodzi takie piankowy czekoladowy musik.
PRZYKŁAD 3Rolada szpinakowo-łososiowa – faza proteiny + warzywa
1 opakowanie mrożonego szpinaku1 łyżka chrzanu lub 2 ząbki czosnku4 jajkadwa serki homogenizowane lub twaróg chudy wymieszany z jogurtemłosoś w plastrach 400gczosnek lub chrzan
Szpinak udusić na patelni, dodać chrzan lub czosnek (zależy którą wersje wybierzemy), sól, pieprz. odsączyć na sitku i przestudzić. Dodać żółtka do szpinaku. Białka ubić na sztywno dodać delikatnie do szpinaku. Wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 15 min. w 190 st. Przestygnięty placek posmarować serkiem i na to ułożyć łososia tak aby pokrył całość. Zwinąć jak roladę i zawinąć ściśle w folię do żywności. Włożyć do lodówki na kilka godzin.
PRZYKŁAD 4Bułki kukurydziane - faza proteiny 4 sztuki
3-4 łyżki skrobii kukurydzianej1 jajko2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka otrąbpół serka homogenizowanego lub jogurtu naturalnego (tyle ile trzeba do wyrobienia ciasta)kilka słodzików - 5-6-7aromat lub zioła
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 5 minut. Przełożyć do pojemniczków. Wstawić do mikrofali na 5 minut
Refleksja: bułeczki wychodzą bardzo smaczne, może trochę za słodkie jak na kanapki wiec można dodać mniej słodzika.
PRZYKŁAD 5 Pizza – w zależności od dodatków, może być to faza proteiny lub proteiny + warzywa
1 łyżka skrobii kukurydzianałyżeczka drożdżycieple mleko lub woda do ugniecenia ciastatrochę otrębów pszennych i owsianych (np. po 2 łyż.)jajkołyżeczka słodzikudowolne dodatkikoncentrat pomidorowy
Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka/wody z dodatkiem słodzika. Odstawić w cieple miejsce aż na powierzchni utworzą się pęcherzyki. Dodać do skrobii, otrąb, dodać trochę więcej ciepłego płynu do wyrobienia ciasta. Powinno być nie za suche i nie za rzadkie. Odstawić w cieple miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Nie rośnie tak jak typowe ciasto drożdżowe, ale trochę się podniesie.
Ciasto rozgnieść cienko na blasze, najlepiej na papierze do pieczenia, posmarować koncentratem pomidorowym, posypać dość obficie przyprawą, ułożyć dowolne dodatki (mięsko i niskotłuszczowa mozzarella na fazę protein lub warzywa) ponownie posypać przyprawą. Piec w 190st.C dopóki nie będzie upieczona.
PRZYKŁAD 6Kurczak po chińsku – faza proteiny + warzywa
1 podwójna pierś z kurczakamieszanka chińska mrożonapieprzkostka rosołowakoncentrat pomidorowy
Piersi pokroić na drobne kawałeczki, obsmażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu. Kiedy się zrumienią wlać, dodać wodę, przykrywając je do polowy. Dodać kostkę rosołową, mieszankę chińską mrożoną. Dusić pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Dodać koncentrat pomidorowy (ilość zależy od upodobań) pieprz ewentualnie zioła prowansalskie.Chwilę poddusić pod przykryciem
PRZYKŁAD 7Sałatka z łososiem
1 Serek Wiejski10 dag łososia wędzonego3 jajka (ugotowane na twardo)1 cebulkapęczek szczypiorkuząbek czosnku
Wszystkie składniki drobno pokroić. Wymieszać z Serkiem Wiejskim. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
PRZYKŁAD 8Wiejska mizeria
1 Serek Wiejski2 jajka (ugotowane na twardo)1 pomidor1 czerwona papryka1 ogórekpęczek szczypiorku
Paprykę umyć, przekroić wzdłuż. Pozostałe składniki drobno posiekać. Wymieszać z Serkiem Wiejskim. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nałożyć w połówki papryki.
PRZYKŁAD 9Zupa pomidorowa z pulpecikami – faza proteiny + warzywa
mięso mielone z indykakoncentrat pomidorowy (mały słoiczek)jogurt naturalny o niskiej zawartości tłuszczu (duże opakowanie)por, cebula, marchewkiwegeta (inne przyprawy wg uznania)natka pietruszki
Mięso mielone przyprawić przyprawami (np. do mięsa mielonego, sól czosnkowa, pieprz, itp). Formować małe kuleczki z mięsa.
Zagotować wodę w sporym garnku. Do gotującej wody wrzucać pulpeciki mięsne. Chwilkę pogotwać, dodać marchewki (można wrzucić laski lub pocięte w talarki), kawałki pora, cebulę. Wsypać wegetę i pieprz. Gotować na małym ogniu, na oko, aż mięso i warzywa będą ugotowane. W osobnej misce przygotować zacier pomidorowy: wlać jogurt naturalny, dodać koncentrat pomidorowy wymieszać. Do tego przenieść kilka łyżek gorącego wywaru z garnka - rosołu, w celu wyrównania temp. (żeby się nie zważło po dodaniu do gorącego wywaru), wymieszać. Wlać zawartość miski do garnka z zupą - wymieszać, dodać natkę pietruszki. Wszystko zagotować.
PRZYKŁAD 10Sałatka z makreli wędzonej - faza proteiny
wędzona makrelajajka na twardoogórki korniszonecebulaszczypiormusztarda bez cukruprzyprawyjogurt naturalny
Wszystkie składniki drobno pokroić, wymieszać i doprawić.
PRZYKŁAD 11TIRAMISU
Biszkopciki:3 jajka4 łyżeczki słodziku do pieczenia2 kopiaste łyżki skrobii kukurydzianej2 łyżki otrąb owsianych1 łyżka otrąb pszennych1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka należy ze słodzikiem utrzeć do białości. Następnie ubić pianę, dodając szczyptę soli, aby białka lepiej się ubiły. Do żółtek dodać skrobię, proszek oraz otręby. Powoli, stopniowo dodawać pianę, dokładnie mieszając. Wymieszane ciasto wylać na blachę i piec w piekarniku w zależności, tak długo, aby ładnie się zarumieniły, w temp. nie wyższej niż 200 stopni C. Następnie biszkopty pokroić w paski, ostudzić.
Masa:300g serka (np. francuskiego fromage frais 0%, który w smaku i konsystencji przypomina gesty jogurt naturalny, jest dość kwaśny, można użyć też naturalnego serka homogenizowanego, lub zmielonego chudego twarogu wymieszanego z jogurtem naturalnym)3 jajka4 łyżki słodziku2 łyżki żelatynyzapach waniliowy
Białka ubić. Żółtka utrzeć ze słodzikiem do białości. Dodać serek, zapach i ubite białka (po dodaniu łyżki białek, mieszać energicznie, aż masy połączą się ze sobą, następnie dodać i wymieszać resztę białek, uważając, aby nie straciły puszystości). Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dodać trochę masy (żeby ją ostudzić), wymieszać i wlać do masy, ciągle mieszając.
Biszkopty ułożyć w pojemniku, nasączyć bardzo mocna kawa., zalać niewielką ilością masy. To samo powtórzyć, kończąc masą. Obsypać obficie kakao. Dobrze schłodzić.
tjorivenn