Szynka długodojrzewajšca Był schab suszony, teraz czas na suszonš szynkę! W przepięknym kolorze, o cudownym smaku. Wędlina domowej roboty, która cały czas zachwyca. I ten kolor, i ten zapach, i ten smak. Najlepsza domowa wędlina tego typu jak dla mnie. Długodojrzewajšca, aromatyczna, przesycona ziołami. Idealna na więta, idealna by zaskoczyć rodzinę szynkš domowej roboty. SKŁADNIKI kulka 1kg szynki wieprzowej 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki soli + 2 łyżeczki peklosoli (peklosól można pominšć) 2 łyżeczki czosnku kolorowego 1 łyżeczka suszonych pomidorów ( można pominšć) 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej (może być papryka ostra) 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej (może być papryka słodka) 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka pieprzu ziołowego pończocha Z szynki wycinamy wszystko co niepotrzebne. Myjemy, osuszamy ręcznikiem jednorazowym. Nacieramy cukrem, dokładnie z każdej strony. Następnie mięso umieszczamy w misce/pojemniku z przykryciem (albo przykrywamy np foliš spożywczš bšd aluminiowš) w lodówce na 1,5 dnia. W połowie tego czasu odlewamy wodę jaka puciła z mięsa, obracamy mięcho na drugš stronę i dalej zostawiamy leżakujšce w lodówce. Po 1,5 dnia mięso dokładnie myjemy, osuszamy, z miskš robimy to samo. Nacieramy dobrze solš. Robimy to samo co w opcji z cukrem. 1,5 dnia leżakowania, w połowie czasu odlewamy wodę, przekładamy na drugš stronę. Następnie myjemy, suszymy ręcznikiem. Wszystkie wyżej wymienione zioła mieszamy i nacieramy nimi nasze mięso. I przekładamy do pończochy (przepuszczajšcej powietrze), zawieszamy w przewiewnym miejscu. U mnie karnisz w kuchni. Suszymy ok 6-7 dni. Smacznego!
atuna01