pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami.txt

(1 KB) Pobierz
Pierogi z kaszš gryczanš i pieczarkami przepis - Wszystkie przepisy Polska
iloć sztuk: 50 pierogów

Farsz do pierogów
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
30 dkg pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
2 kiszone ogórki
1 jajko

2 łyżki bułki tartej
do smaku sól, pieprz, majeranek
Ciasto na pierogi
40dkg mški pszennej
1 jajko
szczypta soli
1 szklanka goršcej wody

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 30min.  Gotowanie: 10min.  Gotowe w: 40min. 

Pieczarki oczycić, poszatkować. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na połowie masła, włożyć pieczarki, udusić. Dodać przyprawy,jajko, bułkę tartš wymieszać z ugotowanš kaszš gryczanš i startymi na tarce ogórkami.
Z podanych składników zagnieć ciasto. Cienko rozwałkować i następnie szklankš wykrawać kršżki, na każdym układać farsz i na koniec zlepić brzegi. Ugotować w osolonym wrzštku.
Podawać na ciepło podsmażajšc na pozostałym male lub ugotowane i posypane podsmażonš na male cebulkš.

rada

Jeżeli nie posiadamy ogórków kiszonych możemy dodać od 2-3 łyżek gęstej mietany.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin