Ryż curry z kurczakiem i zielonymi warzywami | Buszujšca w kuchni Składniki filet z kurczaka, 300 gram cebula, 1/2 sztuki czosnek, 2 zšbki imbir, 2 centymetry korzenia ryż basmati, 150 gram woda, 500-700 mililitrów brokuły, 1/2 główki groszek zielony, garć sól, pieprz, curry oliwa do smażenia natka pietruszki, 1 mały pęczek Sposób przygotowania 1. Kurczaka pokroić w kostkę. Przyprawić i wstawić do lodówki na 15-30 minut. Przesmażyć na oliwie i przełożyć na talerz. 2. Na tej samej nieumytej patelni zarumienić drobno pokrojonš cebulkę, starty czosnek i imbir oraz 1 łyżeczkę curry. Wsypać ryż i zalać wodš (500 ml). Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut. W razie potrzeby dolać wody. Przyprawić solš i pieprzem. Następnie wrzucić brokuły i groszek. Gotować aż ryż i warzywa będš miękkie, a woda się zredukuje. Dodać kurczaka i drobno posiekanš natkę, wymieszać. Chwilę podgrzewać.
atuna01