pesto z prażonego słonecznika i natki pietruszki Mamy właciwie już koniec lata, wiec może dla przypomnienia sobie miłych wakacyjnych chwil, warto zrobić własne aromatyczne pesto, i zjeć porcję makaronu, cieszšc się ostatnimi promieniami słońca jakie jeszcze szczęliwie mamy za oknem a do tego lampka białego wina. Składniki: * słonecznik (250 g)/ zazwyczaj wykorzystujemy zgodnie z klasycznym przepisem orzechy włoskie. * natka pietruszka (pęczek)/tradycyjnie wykorzystywanš bazylię zastępujemy natkš pietruszki ponieważ bardzo lubimy ten smak i czasem warto zmienić utarte przyzwyczajenia. * czosnek (główka) * ocet balsamiczny (2 łyżki) * oliwa z oliwek 100 - 150 ml * cytryna (1 sztuka) * sól i pieprz Wykonanie: * słonecznik prażymy na patelni (nie dodajemy oleju). Słonecznik trzymamy na patelni przez kilka minut, aby solidnie go opiec. * szatkujemy dokładnie natkę pietruszki. *szatkujemy czosnek. * wszystkie składniki, wrzucamy do pojemnika i blendujemy. W zależnoci od mocy blendera, możemy oczywicie od razu dodać całoć składników lub stopniowo dodawać w trakcie blendowania. * w czasie blendowania, dolewamy oliwę. * Na koniec doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solš, pieprzem i octem balsamicznym (iloci dobrane indywidualnie). * Pesto łšczymy z makaronem (ugotowany al dente, nie przepłukany) na patelni, intensywnie mieszajšc przez 2-3 minuty, podlewajšc nie wielkš ilociš wody w której gotowalimy makaron. Dzięki czemu bardzo dobrze zwišże się pesto z makaronem. Na koniec posypujemy tarym twardym serem długo dojrzewajšcym. Możemy dodać kilka oliwek. Smacznego.
atuna01