pesto ze słonecznika i natki.txt

(1 KB) Pobierz
pesto z prażonego słonecznika i natki pietruszki
       Mamy właciwie już koniec lata, wiec może dla przypomnienia sobie miłych wakacyjnych chwil, warto zrobić własne aromatyczne pesto, i zjeć porcję makaronu, cieszšc się ostatnimi promieniami słońca jakie jeszcze szczęliwie mamy za oknem a do tego lampka białego wina.

    


Składniki:


* słonecznik (250 g)/ zazwyczaj wykorzystujemy zgodnie z klasycznym przepisem orzechy włoskie.
* natka pietruszka (pęczek)/tradycyjnie wykorzystywanš bazylię zastępujemy natkš pietruszki ponieważ bardzo lubimy ten smak i czasem warto zmienić utarte przyzwyczajenia.
* czosnek (główka)
* ocet balsamiczny (2 łyżki) 
* oliwa z oliwek 100 - 150 ml
* cytryna (1 sztuka)
* sól i pieprz

Wykonanie: 



* słonecznik prażymy na patelni (nie dodajemy oleju). Słonecznik trzymamy na patelni przez kilka minut, aby solidnie go opiec.












* szatkujemy dokładnie natkę pietruszki.













*szatkujemy czosnek.












* wszystkie składniki, wrzucamy do pojemnika i blendujemy. W zależnoci od mocy blendera, możemy oczywicie od razu dodać całoć składników lub stopniowo dodawać w trakcie blendowania.











* w czasie blendowania, dolewamy oliwę. 










* Na koniec doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solš, pieprzem i octem balsamicznym (iloci dobrane indywidualnie).














* Pesto łšczymy z makaronem (ugotowany al dente, nie przepłukany) na patelni, intensywnie mieszajšc przez 2-3 minuty, podlewajšc nie wielkš ilociš wody w której gotowalimy makaron. Dzięki czemu bardzo dobrze zwišże się pesto z makaronem. Na koniec posypujemy tarym twardym serem długo dojrzewajšcym. Możemy dodać kilka oliwek.






Smacznego.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin