śledź wędzony.txt

(1 KB) Pobierz
Jarosław Uciński  ledzie
ostatnia aktualizacja: 20.12.2011, 18:17
Więcej
Kategorie: kuchnia polska , Dania z ryb i owoców morza , Kawa czy herbata?
LEDZIE WĘDZONE OPIEKANE W CIECIE ORZECHOWYM PODANE NA KONFITURZE Z CZERWONEJ CEBULI, WINA I OCTU BALSAMICZNEGO

Składniki:
400 g filetów ledzi wędzonych, 
300 g czerwonej cebuli, 
100 g masła, 
3 gałšzki wieżego tymianku, 
1 płaska łyżeczka od herbaty ziaren gorczycy, 
200 ml wina czerwonego wytrawnego, 
100 ml octu balsamicznego, 
50 g cukru trzcinowego, 
sól i pieprz do smaku, 
CIASTO: 
200 g mški, 
ok. 200 ml zimnej wody mineralnej gazowanej  do gęstoci mietany, 
100 g orzechów laskowych rozdrobnionych, 
1 łyżka siekanej natki pietruszki, 
odrobina kurkumy do koloru ciasta
Sposób przygotowania 
KONFITURA: obranš cebulę kroimy w piórka i dusimy na male ok. 20 minut, nie smażšc. Dodajemy tymianek, cukier, wino i ocet balsamiczny. Dusimy ok. 2 godz. na malutkim ogniu, często mieszajšc. W razie koniecznoci dodajemy odrobinę wody, żeby konfitura nie odwodniła się, zanim cebula nie ulegnie niemal całkowitemu rozklejeniu. Taka już chłodna cebula jest doskonałym dodatkiem nie tylko do wędzonych ryb, ale i do mięs. 
W misce łšczymy kolejno mškę, natkę, kurkumę, orzechy oraz na koniec z wodš. W tak przygotowanym ciecie zanurzamy  po uprzednim oprószeniu mškš  kawałki ryby i smażymy w głębokim tłuszczu na lekko złotożółty kolor. To propozycja na ciepło i na zimno. Doskonale zagra podana na cebulowej konfiturze, ubrana listkami sałat, w zwykłym lekkim vinaigrette.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin