Składniki: 3 płaty ledzi marynowanych* 1 duża marchewka 1 rednia cebula kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 1 lić laurowy 1 łyżka cukru 1 mały koncentrat pomidorowy 80g olej lub oliwa sól wieżo mielony pieprz Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka, a marchewkę cieramy na tarce z dużymi oczkami. Oddzielnie dusimy na oleju cebulę i marchewkę. Doprawiamy solš i pieprzem. Oba składniki łšczymy kiedy przestygnš. W międzyczasie wykonujemy zalewę. Koncentrat pomidorowy mieszamy z łyżkš cukru, liciem laurowym, ziarnami pieprzu i ziela angielskiego, a na koniec dodajemy kilka łyżek wody i razem gotujemy parę minut. ledzie kroimy na małe kawałki i łšczymy z przestudzonš marchewkš z cebulš. Gdy zalewa wystygnie wlewamy do reszty składników, mieszamy i pozostawiamy w lodówce do przegryzienia na dobę. * W oryginalnym przepisie były ledzie w oleju i dodatkowo łyżka octu spirytusowego. Ja dałam ledzie marynowane, dlatego pominęłam już ocet. Proporcje dostosowałam do swoich potrzeb.
atuna01