śledzie po grecku.txt

(0 KB) Pobierz
Składniki:
3 płaty ledzi marynowanych*
1 duża marchewka
1 rednia cebula
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
1 lić laurowy
1 łyżka cukru
1 mały koncentrat pomidorowy 80g
olej lub oliwa
sól
wieżo mielony pieprz
Wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka, a marchewkę cieramy na tarce z dużymi oczkami. Oddzielnie dusimy na oleju cebulę i marchewkę. Doprawiamy solš i pieprzem. Oba składniki łšczymy kiedy przestygnš. W międzyczasie wykonujemy zalewę. Koncentrat pomidorowy mieszamy z łyżkš cukru, liciem laurowym, ziarnami pieprzu i ziela angielskiego, a na koniec dodajemy kilka łyżek wody i razem gotujemy parę minut. ledzie kroimy na małe kawałki i łšczymy z przestudzonš marchewkš z cebulš. Gdy zalewa wystygnie wlewamy do reszty składników, mieszamy i pozostawiamy w lodówce do przegryzienia na dobę.
* W oryginalnym przepisie były ledzie w oleju i dodatkowo łyżka octu spirytusowego. Ja dałam ledzie marynowane, dlatego pominęłam już ocet. Proporcje dostosowałam do swoich potrzeb.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin