Sałatka z marchewki proporcje dla czterech osób 600 g marchewki 2 soczyste pomarańcze na sok łyżeczka kurkumy 2 zšbki czosnku łyżka miodu oliwa pieprz i sól do smaku łyżka wieżej posiekanej kolendry Marchewkę obieramy i kroimy na doć cienkie talarki, nie grubsze niż 3-5 mm. Wyciskamy sok z pomarańczy. W małym rondelku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i wrzucamy marchewkę oraz obrany i rozgnieciony czosnek. Delikatnie podsmażamy, dodajemy łyżeczkę kurkumy, miód oraz sok z pomarańczy. Doprawiamy solš i pieprzem, przykrywamy pokrywkš i zostawiamy na ogniu na 20 minut. Zaglšdamy od czasu do czasu marchewka powinna być cały czas przykryta sokiem. Po 20 minutach sok powinien odparować, a marchewka powinna być nadal lekko chrupišca. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Przed samym podaniem doprawiamy, jeli zajdzie taka potrzeba, solš i pieprzem oraz skrapiamy delikatnie oliwš. Posypujemy wieżo posiekanš kolendrš. Jeli akurat mamy, możemy też udekorować sałatkę oliwkami. Pyszne i orzewiajšce, w sam raz na rodek lata.
atuna01