z marchewki - Kopia.txt

(1 KB) Pobierz
Sałatka z marchewki  
proporcje dla czterech osób
600 g marchewki 
2 soczyste pomarańcze na sok 
łyżeczka kurkumy 
2 zšbki czosnku 
łyżka miodu
oliwa 
pieprz i sól do smaku 
łyżka wieżej posiekanej kolendry


Marchewkę obieramy i kroimy na doć cienkie talarki, nie grubsze niż 3-5 mm. Wyciskamy sok z pomarańczy. W małym rondelku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i wrzucamy marchewkę oraz obrany i rozgnieciony czosnek. Delikatnie podsmażamy, dodajemy łyżeczkę kurkumy, miód oraz sok z pomarańczy. Doprawiamy solš i pieprzem, przykrywamy pokrywkš i zostawiamy na ogniu na 20 minut. Zaglšdamy od czasu do czasu  marchewka powinna być cały czas przykryta sokiem. Po 20 minutach sok powinien odparować, a marchewka powinna być nadal lekko chrupišca. Zdejmujemy z ognia i studzimy. 
Przed samym podaniem doprawiamy, jeli zajdzie taka potrzeba, solš i pieprzem oraz skrapiamy delikatnie oliwš. Posypujemy wieżo posiekanš kolendrš. Jeli akurat mamy, możemy też udekorować sałatkę oliwkami. 
Pyszne i orzewiajšce, w sam raz na rodek lata. 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin