sos s.txt

(1 KB) Pobierz
SOS z SZALOTEK, MUSZTARDY DIJON i OCTU WINNEGO do serwowania z: kolorowymi sałatami z czerwonš cebulš, serem kozim lub pleniowym, kawałkami owoców, listkami cykorii
Składniki:
1 szalotka lub rednia czerwona cebula, 
4 łyżki octu winnego czerwonego, 
szczypta białego pieprzu, 
1 szczypta soli, 
200 ml oleju słonecznikowego, 
1 czubata łyżka musztardy dijon
Sposób przygotowania 
W occie dokładnie rozpuszczamy sól i dodajemy musztardę. Cały czas mieszajšc, dodajemy cienkim strumieniem olej. Doprawiamy pieprzem i mieszamy z kolorowymi sałatami, rukolš i cykoriš. Na talerzu wród sałat mogš pojawić się kawałki serów typu bryndza, kozi, wędzony oraz malin, jeżyn, pestek dyni, prażonego czosnku, przezroczyste plasterki czerwonej cebuli, listki natki, mięty. Sycšce!
SOS PAPRYKOWY do serwowania z: ananasem, czšstkami grapefruita, kolendrš i cykoriš
Składniki:
2 papryki, 
2 srednie cebule białe, 
sok z 1 cytryny, 
2 łyżki ostrej pasty sambal oelek lub harrisy, 
200 ml oleju z pestek winogron, 
sól
Sposób przygotowania 
Paprykę i cebulę pokroić w drobnš kostkę. Dodać sok z cytryny i 3 mocne szczypty soli. Dokładnie rozmieszać. Przez sito przetrzeć sambal tak, aby oddzielić pestki i delikatnie dodać małym strumieniem olej. Mieszamy z cykoriš i owocami, podajemy posypane listkami kolendry. Chrupišce!
poczštek strony ^
Zgłoś jeśli naruszono regulamin