MĄKI DO DOMOWEGO WYPIEKU CHLEBA
Na rynku polskim możemy kupić coraz częściej mąki do domowego wypieku chleba żytnie i pszenne. Najlepiej samemu zrobić sobie mieszankę chlebową o proporcjach wyżej podanych (1/3 żytniej, 2/3 pszennej). Kupując mąki chlebowe należy zwrócić uwagę również na typ oznaczony liczbą.
Mąki żytnie chlebowe to: - typ 2000 bardzo ciemna gruba, - typ 1400 ciemna o średniej granulacji, - typ 720 (750) średniociemna drobna, - typ 580 bardzo jasna miałka.
Mąki chlebowe pszenne to: - typ 1850 graham, bardzo ciemna i bardzo gruba, - typ 850/750 typowa mąka chlebowa średnio jasna i drobna, - typ 500 mąka bułkowa bardzo jasna i miałka.
Jeżeli robimy mieszankę, to powinniśmy łączyć mąki ciemne z ciemnymi, a jasne z jasnymi. Ma to znaczenie również z tego względu, że ciemne mąki są grube, a jasne bardzo miałkie. Jeżeli połączymy mąkę grubą z miałką to chleb będzie nierówny i może się kruszyć.
Czyli łączymy : • żytnią 2000, 1400 z pszenną 1850. • żytnią 720 z pszenną 750, 850. • żytnią 580 z pszenną 500.
Do zrobienia żurku używamy mąki żytniej typ 2000. Do zrobienia białego barszczu używamy mąki pszennej typ 1850.
http://www.stoislaw.com.pl/pieczemy-chleb
mloda889