MĄKI DO DOMOWEGO WYPIEKU CHLEBA.docx

(12 KB) Pobierz

MĄKI DO DOMOWEGO WYPIEKU CHLEBA

Na rynku polskim możemy kupić coraz częściej mąki do domowego wypieku chleba żytnie i pszenne. Najlepiej samemu zrobić sobie mieszankę chlebową o proporcjach wyżej podanych (1/3 żytniej, 2/3 pszennej). Kupując mąki chlebowe należy zwrócić uwagę również na typ oznaczony liczbą.

 

Mąki żytnie chlebowe to: 
- typ 2000 bardzo ciemna gruba, 
- typ 1400 ciemna o średniej granulacji, 
- typ 720 (750)  średniociemna drobna, 
- typ 580  bardzo jasna miałka.

 

Mąki chlebowe pszenne to: 
- typ 1850  graham, bardzo ciemna i bardzo gruba, 
- typ 850/750  typowa mąka chlebowa średnio jasna i drobna, 
- typ 500  mąka bułkowa bardzo jasna i miałka.

 

Jeżeli robimy mieszankę, to powinniśmy łączyć mąki ciemne z ciemnymi, a jasne z jasnymi. Ma to znaczenie również z tego względu, że ciemne mąki są grube, a jasne bardzo miałkie. Jeżeli połączymy mąkę grubą z miałką to chleb będzie  nierówny i może się kruszyć. 
 

Czyli łączymy : 
 żytnią 2000, 1400 z pszenną 1850. 
 żytnią 720 z pszenną 750, 850. 
 żytnią 580 z pszenną 500.

 

Do zrobienia żurku używamy mąki żytniej typ 2000. 
Do zrobienia białego barszczu używamy mąki pszennej typ 1850.

 

http://www.stoislaw.com.pl/pieczemy-chleb

Zgłoś jeśli naruszono regulamin