Rozdrobnij daktyle, pokrój pomarańczę i cytrynę. Pogotuj jęczmień w wodzie przez 10 minut, po czym przesącz go przez sito. Dodaj do uzyskanego płynu owoce i polówkę gałki muszkatołowej (w całości, nie używaj tartej gałki), pogotuj to 10-15 minut i przecedź do baniaka, dodaj cukier, mieszaj tak długo, aż cały cukier się rozpuści. Po ochłodzeniu cieczy dodaj drożdży i pożywki. Fermentuj w ciepłym miejscu.
Przepis na 5l. wina:
Wino Jęczmienno – Daktylowe
0,45 kg. daktyli
0,25 kg. jęczmienia
1 pomarańcza
1 cytryna
1,4 kg. cukru
0,5 gałki muszkatołowej
drożdże winne
2 g. pożywki
woda do objętości 5 litrów
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
macius566