WINO JĘCZMIENNO - DAKTYLOWE.doc

(31 KB) Pobierz

Wino Jęczmienno – Daktylowe

 

Przepis nr. 01

 

Rozdrobnij daktyle, pokrój pomarańczę i cytrynę. Pogotuj jęczmień w wodzie przez 10 minut, po czym przesącz go przez sito. Dodaj do uzyskanego płynu owoce i polówkę gałki muszkatołowej (w  całości, nie używaj tartej gałki), pogotuj to 10-15 minut i przecedź do baniaka, dodaj cukier, mieszaj tak długo, aż cały cukier się rozpuści. Po ochłodzeniu cieczy dodaj drożdży i pożywki. Fermentuj w ciepłym miejscu.

 

Przepis na 5l. wina:

 

Wino Jęczmienno – Daktylowe

0,45 kg. daktyli

0,25 kg. jęczmienia

1 pomarańcza

1 cytryna

1,4 kg. cukru

0,5 gałki muszkatołowej

drożdże winne

2 g. pożywki

woda do objętości 5 litrów

 

barley-jeczmien1.jpg [9,66kB]

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin