Rogaliki EwySkładniki: 50 dag mąki, 1 kostka margaryny 1 jajko, 1 żółtko, 1/2 szklanki śmietany, 1 opakowanie cukru waniliowego Kasia, 6 dag drożdży, szczypta soli, kilogram śliwek; lub sera przygotowanego jak do naleśników, czy nawet zwykłej marmolady ( Jak kto woli )cukier puder do posypania; Sposób przygotowania:Drożdże wkruszyć do śmietany, dodać jajko, żółtko, cukier waniliowy i szczyptę soli. Składniki dokładnie wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu przykryte lnianą ściereaką do wyrośnięcia. Mąkę posiekać z margaryną , dolać rozpuszczone drożdże i zagnieść ciasto. Rozwałkować je i pokroić w małe trójkąty. Na każdy z nich położyć co kto uważa , zawinąć w rogalik. Piec 20-25 minut w nagrzanym piekarniku. Gorące rogaliki podawać z cukrem pudrem.SMACZNEGO
asia2593