7 - Wartość naszego żywienia a nasze zdrowie.doc

(48 KB) Pobierz

Wartość naszego żywienia a nasze zdrowie

 

„Niechaj pożywienie będzie dla Ciebie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem- Hipokrates.

  
Nie traktując żywienia poważnie, wyrządzamy sobie straszną szkodę.
Optymalne żywienie jest medycyną jutra.
Jesteś tym, co jesz!

Jak świeże, a raczej jak stare jest nasze jedzenie? 
 
Nasze pożywienie coraz częściej pokonuje dystans 2500-3000 km zanim je kupujemy i ma przynajmniej 1 tydzień.

Rodzi się więc kolejne pytanie: ile wartości odżywczych jest w jedzeniu, które ma przynajmniej 5 dni? Przy odrobinie szczęścia będzie to może 40% tego, co potrzebujesz. Prawie cała żywność jaką możemy kupić jest przetworzona. Często składniki odżywcze są zepsute lub zdążą zniknąć, nim jedzenie trafi na talerz. 

Nasze jedzenie jest pryskane pestycydami, jest modyfikowane genetycznie. 
Nasze nawozy składają się z azotu, fosforu i potasu. Może to i dobrze jest małe ale …

Nasza gleba potrzebuje 52 różnych minerałów, czy je ma?
Już dawno nie !!!

Płodozmian to archaiczne słowo. Co to oznacza?  

Nasza gleba jest zubożała, rośliny też są zubożałe i osłabione. Tracą odporność. Przychodzą robaki, choroby lub grzyby i atakują rośliny. Rolnicy przychodzą wtedy do firm chemicznych i narzekają, że ich roślinki są słabe i chorują. Oczywiście " przyjazne dla naszego zdrowia firmy chemiczne" są bardzo zadowolone, gdyż mogą sprzedać pestycydy i mnóstwo innych podobnego świństw.  

Co wiec wchłaniamy jedząc nawet jedynie przemysłowe wegetariańskie jedzenie??  

Zjadamy zubożały, toksyczny pokarm. Dlatego, że przy wszystkich pestycydach i chemicznych opryskach żywność nie jest zdrowa. Jest wybrakowana i toksyczna.

Następnie gotujemy ją. 
Badania udowadniają, że nawet gdy lekko podgotowujesz jedzenie tracimy zawarte w nim enzymy. One właśnie pomagają nam w trawieniu i wykorzystywaniu zdobytych składników. Surowy pokarm powinien więc być częścią diety każdego.  

Kiedy gotujemy jedzenie system immunologiczny reaguje na nie jak na toksyny. Czy ktoś nas z tym uświadomił. Niektórzy próbują to robić ale … wróćmy do tematu.  


Krew przechodzi w procesie leukocytozy trawiennej, który uaktywnia białe krwinki przeciwko zjadanemu gotowanemu pożywieniu. Prawdopodobnie dlatego, że proces gotowania zniekształca strukturę żywności, w taki sposób, że ciało go nie rozpoznaje i traktuje jako toksynę.

Szwajcarski dr. Paul Kouchakoff wykazał pierwszy w latach 30, że jeśli twoja dieta składa się z ponad 51% gotowanego jedzenia, to ciało zareaguje na nie tak, jakby zostało zaatakowane przez obcy organizm.  

Jeśli natomiast nasza dieta składa się z ponad 51% surowego pożywienia, to nie zaistnieje reakcja białych krwinek. System odpornościowy nie będzie więc aktywowany przez fałszywy alarm. Ponieważ obecnie borykamy się z tyloma problemami układu odpornościowego, powinniśmy zadbać, by co najmniej 51% każdego posiłku było surowe, byśmy nie musieli przeciążać i tak już nadwyrężonego systemu immunologicznego. 

Takie jedzenie powoduje chroniczne niedożywienie. Dlatego ludzie są zmęczeni. 

Ludzie odkryli iż nie które rośliny mają niesłychanie silne właściwości witamin, minerałów i innych składników oraz enzymów, które wydłużają nasze życie, wygładzają skórę itp.  

Instytut Plancka odkrył, że 50% protein z każdej żywności ginie podczas gotowania. Dlatego roślinne źródła białka z super żywności, będą kluczowym pokarmem w przyszłości. 
Bo możemy czerpać z nich wszystkie potrzebne nam białka, nie zniszczone przez ogrzewanie i są całkowicie przyswajalne. Mogą być łatwo rozpuszczone i o to chodzi w przyswajalności.  
Ile energii potrzebuje ciało, aby rozpuścić związek roślinny i rozprowadzić po całym ciele? 
Rozpuszcza się on błyskawicznie, więc proces docierania składników do komórek jest szybki.

Dla odmiany: np. stek wymaga niesłychanej ilości energii, by został rozpuszczony i stał się przyswajalny przez system trawienny.

Super żywność może dać wyjątkowe wartości ciału dla dobrego samopoczucia. 

Ziarna kakowca wygrywają ze wszystkimi pod względem zawartości minerałów.

To najlepsze na świecie źródło magnezu, chromu, manganu, cynku, miedzi !!!
Można powiedzieć, że wszystkie składniki potrzebne dla zdrowego metabolizmu są w ziarnach kakaowca.

Są również jednym z najlepszych źródeł witaminy C.
Zawiera ona najwyższą dawkę antyoksadantów, a to one właśnie chronią nas przed uszkodzeniem DNA, wirusami, rakiem, chorobami skóry itd. Jednak żadna czekolada jej już nie zawiera. Ponieważ wysoka temperatura w produkcji ją niszczy. 


Tylko od nas zależy co wybierzemy jako nasze pożywienie. Możemy wybrać najstraszniejszą zupę chemikaliów albo super żywność wszechczasów.

Jako społeczeństwo mamy niestety odwrócone wartości. Wolimy wydać pieniądze na nowy samochód, dom, niż na najlepsze jedzenie. A to dlatego, że trwa tzw. zmowa milczenia i nikt nie jest "zainteresowany finansowo", aby nas w tej materii uświadamiać.
A przecież inwestując w nasze zdrowe żywienie inwestujemy w nasze zdrowie. Wielu lekarzy m.in. dr James Mc. Cormacka i F. Klenner pionierzy stosowania wysokich dawek wit.C leczyli tym sposobem choroby już w latach 40-tych.

Linus Pauling /kolega Alberta Einsteina/otrzymał dwie nagrody Nobla: z chemi i pokojowa, jako pierwszy zasugerował, że wit. C może być skuteczna na przeziębienia. Stwierdził to na podstawie wielu licznych badań a nie przypuszczeń. Jego sugestie, iż wit. C może leczyć przeziębienie zostały wyśmiane przez świat medycyny. 

Jeden ze składników witamin działa na wiele schorzeń. Np. wit. E jest dobra na schorzenia serca, na leczenie oparzeń, pomaga też ograniczyć ataki epilepsji.  

Natomiast wit. C działa antytoksycznie, antyhistaminowo, antywirusowo, pomaga w regulacji poziomu cukru, poprawia nastrój w depresji.  

Powodem, dla którego jedna witamina może leczyć tyle chorób jest to, że brak jednej witaminy może spowodować tak dużo chorób !!!

Jest tylko kilkadziesiąt składników spożywczych, a jednak w ciele zachodzi wiele tysięcy reakcji chemicznych. Więc w oczywisty sposób możemy się spodziewać, że jedna witamina będzie brała udział w wielu różnych reakcjach. Dotyczy to także (i przede wszystkim) minerałów. 
W medycynie lekarze mają koncept jednego leku na jedną chorobę. Jednak to nie jest zgodne z prawdą w dietetyce. Nie można leczyć selektywnie.  Jeżeli jesteśmy chorzy to wszystko jest chore. Nie da się wyleczyć jednej choroby w przypadku gdy pacjent jest chory np. na raka, ma nadciśnienie, cukrzycę i coś tam jeszcze pomijając dwie pozostałe.  

Jak się uzdrawia ciało, to uzdrawia się wszystko. To nazywamy homeostazą czyli równowagą zdrowego ciała.  Gdy zdrowo karmisz swoje ciało, ono wszystko naprawia.  

Lekarz Max  Gerson powiedział, że ciało posiada własny mechanizm leczący. Mówił, że zadaniem lekarza jest aktywować i reaktywować mechanizm leczący ciało, gdyż dopiero wtedy pacjent zdrowieje, obojętnie jaką miał chorobę.

Przecież ani jednak komórka w ludzkim ciele nie składa się z leków. Operacja niczego ci nie dodaje. Mogą ci wstawić kawałek plastiku, wyciąć coś co przeszkadza, jednak krojenie ciała nie powoduje jego poprawy. Podawanie ciału leków nie wspiera zdrowia.

Przyczyną wielu chorób jest nasze stresowe życie. Wtedy wzrasta wydzielanie adrenaliny. Nasze ciało zużywa wówczas więcej witaminy C. I to właśnie długotrwały niedobór tej niezbędnej do produkcji kolagenu substancji, powoduje wcześniej czy później załamanie systemu sercowo-naczyniowego. 
Tu właśnie leży związek między stresem a atakiem serca.

Lekarze jednak leczą tylko objawy, a nie ich przyczyny. Bo nie rozumieją, jakie substancje chemiczne wydzielają się podczas ćwiczeń lub medytacji, ani też jakie substancje pobierane są z pokarmu. 

Konwencjonalna medycyna nie daje rady sobie z schorzeniami przewlekłymi, gdyż nie robi nic by zmienić powód, ich powstawania. Kuruje tylko symptomy!
Gdy leczymy symptomy, to nie wyleczymy choroby. 
Choroby sercowo-naczyniowe to choroby cywilizacyjne.
Zjadamy za dużo rzeczy niewłaściwych: mięsa, tłuszczu, cukru, żywności przetworzonej. 
Dr Dean Ornish (w Polsce m.in. dr Ewa Dąbrowska) miał świetne rezultaty wśród ludzi z chorobą serca. Przepisywał im ścisłą wegetariańska dietę, czyli roślinną, wysokobłonnikową, zawierającą witaminy i minerały oraz dobre składniki uprawiane w glebie organicznej. Pracował również z redukcją stresu.
Jego pacjenci byli w stanie odwrócić chorobę wieńcową w ciągu 1-2 lat.

Oznacza to, że choroba wieńcowa spowodowana jest brakiem witamin i właściwej diety. 
 

I tu właśnie rodzi się problem dla lekarzy...tu nie ma na czym zarobić. 

Poza tym celem przemysłu farmaceutycznego nie są leki tylko pieniądze, gdyż są to ogromne korporacje które mają zobowiązania wobec inwestorów i niestety jest to biznes.
Problemy są związane z uregulowaniami prawnymi. Jest sporo dobrych ustawodawców, ale złych niestety też wielu.

Instytucje, które licencjonują i badają leki są sponsorowane przez firmy farmaceutyczne, to samo mówi za siebie. Firmy farmaceutyczne opłacają urzędników, którzy powinni sprawować nadzór nad lekami, sponsorują naukowców, którzy je badają.
Są także reklamodawcami większości periodyków medycznych. 

Jeżeli dzisiaj zbadamy nasze kości, okaże się, że zawierają 5000 razy więcej ołowiu niż za czasów starożytnego Egiptu.
W tkance tłuszczowej wciąż znajdujemy DDR, DDE i DDD mimo iż DDT zakazano dawno temu.
Jednak czy ktokolwiek chce o tym wiedzieć?
To nie dociera do naszej świadomości, a nawet jak dociera to lekarze to negują. Bo wszystko co oni przepisują jest również toksyczne. Każdy przepisany "lek" zatruwa Twoją wątrobę.

 

Plomby z rtęc są bardzo toksyczne. Jeżeli mamy w zębach amalgamatowe wypełnienia, to gdybyśmy  zbadali nasz mózg, znajdziemy w nim duże ilości rtęci. 

Gdy przestajemy wtłaczać w ciało toksyny, zaczynają one z niego wychodzić. Jeżeli na tym etapie tylko zmienisz dietę na w pełni organiczną, to uwalniające się toksyny z krwią dotrą do wątroby i o ile nie pomożesz wątrobie się ich pozbyć mogą spowodować nowe szkody. To błąd, to połowa terapii.
Druga połowa jest detoksykacja. Płukanie okrężnicy, lewatywa, wszystko co pomaga wydalić toksyny, zioła oczyszczające albo oczyszczanie dobrej jakości wodą. 
To wszystko są czynniki krytyczne w oczyszczaniu, bo główny szlak oczyszczania i detoksykacji ciała wiedzie przez jelita. Musisz się pozbyć toksyn choćby po to, by nowe składniki mogły się znaleźć w komórkach. Nie znajdują w nich miejsca, jeśli komórka jest pełna trucizn.

Podstawową sprawa jest by zacząć od najprostszych rzeczy jakie istnieją, czyli po obudzeniu pić mnóstwo wody. Pij litr, albo 2l zanim cokolwiek zjesz, wypijesz kawę, czy cokolwiek robisz rano.
Najpierw pij wodę, a później rozpoczynaj dzień.

 

Wiemy że witaminy i duże ilości świeżych soków warzywnych i żywności organicznej pomagają w leczeniu raka i wiele innych chorób.

Przy dobrym, zdrowym, organicznym jedzeniu można pokonać wszystkie choroby.

Lecz ile jeszcze osób zostanie skazanych zanim oficjalnie złamiemy układ przemysłu farmaceutycznego ze światem nauki oraz polityki.

 

Na zakończenie fragment listu otwartego Matthiasa Ratha, który ukazał się w The New Jork Times niedziela, 2 lutego 2003 r.

 

Dr Mathias Rath, lekarz i naukowiec, przyczynił się do przełomu dokonanego w zakresie naturalnej kontroli chorób sercowo-naczyniowych i nowotworowych.
Jest on członkiem nowojorskiej Akademii Nauk i innych renomowanych organizacji naukowych.

" U progu dwudziestego pierwszego wieku ludzkość stoi na rozstaju dróg. Postęp w dziedzinie naturalnego lecznictwa pozwala ocalić miliony istnień ludzkich, ale zagraża działalności inwestycyjnej przemysłu farmaceutycznego, liczonej w miliardach dolarów, opierającej się na patentach i kontynuacji chorób. Cały ten przemysł toczy obecnie walkę o przetrwanie. Długotrwały kryzys międzynarodowy i ograniczanie swobód obywatelskich jest mu jak najbardziej na rękę.

Społeczeństwo amerykańskie oraz narody świata potrzebują strategicznego planu walki z tymi specjalnymi grupami interesu, dzięki któremu możliwe będzie ograniczenie ich zaplecza finansowego oraz zapewnienie długotrwałego pokoju i zdrowia na naszej planecie. Ten plan przedstawiony został podczas Szczytu Ziemi w Johannesburgu w sierpniu 2002 roku, zaś obecnie jest realizowany w coraz większej liczbie krajów.

Już 10 lat temu dr Linus Pauling – laureat nagrody Nobla w dziedzinie chemii oraz pokojowej nagrody Nobla - oświadczył: „Pańskie odkrycia są tak ważne dla milionów ludzi, że stanowią zagrożenie dla wielu gałęzi przemysłu.
Pewnego dnia możemy nawet być świadkami wojen prowadzonych wyłącznie w celu zapobieżenia przyjęcia tego przełomu. Jest to czas, w którym musimy odważnie głosić swoje przekonania!”. Czas ten nadszedł dziś.
Zdrowie dla wszystkich do roku 2020 jest możliwe!"

 

1

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin