Piec Chlebowy.doc

(2063 KB) Pobierz
AUTOMAT DO WYPIEKU CHLEBA

AUTOMAT DO WYPIEKU CHLEBA

 

MD 10259 - FIF

 

 

 

Przegląd funkcji

 

Wyświetlacz

 

 

Gdy włączymy urządzenie wyświetlacz pokaże:

„MENU 1”: Program „Basis”

 

 

“Timer: 3:25” (normalny czas pieczenia dla programu 1);

Wielkośc chleba: „GroB” (1.135 g);

Temperatura pieczenia: „Mittel”

 

Fazy programu

 

podczas pieczenia strzałka na wyświetlaczu pokazuje, w której fazie znajduje się proces pieczenia.

 

Menu

 

Za pomocą przycisku „menu” możemy wybrać jeden z 10 programów z listy po lewej stronie.

 

3- Wielkość chleba

 

W programach 1-4 można wybierać miedzy 3 wielkościami „klein”-750g, „mittel”-1000g,

„groB”- 1135g.

 

 

Pieczenie

      Przy programach 1-5 i 10 można wybierać między trzema opcjami pieczenia: „hell”(jasne),

„mittel”(średnie) i „dunkel” (ciemne)

 

 

 

Start/stop

Zatrzymanie i rozpoczecie programu.

  

 

 

Praca

Lampka „betrieb” świeci na czerwono jeśli urządzenei pracuje

  

 

 

 

Zegar ”timer”

Z pomoca zegara można ustawić długość pieczenia. Jest to możliwe dla programów 1-4 i 8.

 

 

 

 

z każdym naciśnięciem przycisków „+” i „-” zmienjszamy lub zwiększamy czas o 10 minut. Najdłuższy czas to 14godzin i 58 minut.

 

 

 

 

 

LISTA PROGRAMÓW

 

podstawa (basis)

 

 

jasny chleb(weiBbrot)- dla lekkich chlebów z chrupiącą skórką

 

 

 

chleb pełnoziarnisty(vollkornbrot)- dla chlebów, które w dużej części składaj sie z wielu ziaren. Program przewiduje odpowiedni czas aby wszystkie składniki były odpowiedno obrobione. Te chleby sa zazwyczaj małe.

 

 

Słodki chleb(suBesbrot)- dla chlebów, ciast i innych wypieków do których maja być dodane rodzynki, czekolada i cukier.

 

 

Szybko(schnell)- skraca cas pieczenia do 1 godziny i 20 minut. Program pomija dwie fazy. Chleb będzie nieco mniejszy. Proszę pamietać że dodawana woda musi mieć 30-35stopni Celcjusza, a ilość drożdży podwojona.

 

 

Ugniatanie ciasta- program jest używany żeby ugnieść drożdżowe ciasto na bułki lub ciasto do pizzy. Po upieczeniu mozna ciasto dowolnie uformować i upiec w normalnym piekarniku.

 

 

Ciasto na makaron- przy tym programie pomijana jest faza pieczenia. Do tego programu nie powinno zostac użyte wiecej niz 800ml składników.

 

 

Chleb jogurtowy- dla chlebów do których dodany bedzie jogurt lub smietana(do 1000g)

 

 

Dżem- nie dawać zbyt wielkich ilości ponieważ mogłyby podczs przygotowywanie  spowodować zabrudzenie komory pieczenia i spirali cieplnej.

        

 

Program na wypadek gdyby chleb nie był dopieczony. Można w każdej chwili przerwać przyciskiem  stop

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obsługa

 

 

Proszę pamiętać, że podczas składanie niektóre części musiały zostać natłuszczone. W trakcie pierwszego użycia może to powodować specyficzny zapach. Nie jest to powodem żadnej awarii, proszę jednak zadbać o dostateczne wietrzenie.

 

 

Przygotowanie ciasta.

 

wszystkie płyny powinny byc w temperaturze pokojowej czyli pomiedzy 18-2 stopnie.

Proszę używać jedynie suchych drożdży.

Proszę pamiętać aby nie używać zbyt dużo mąki żytniej, ponieważ ta mąka rośnie bardzo słabo.

 

Proporcje składników

 

Proszę nie dodawać więcej niż:

500g suchych składników i 300ml płynów dla normalnego i jasnego chleba

660g suchych składników i 440ml płynów dla ciemnych chlebów.

 

Kolejność składników:

 

-najpierw płyny później mąka. Cukier i sól proszę rozłożyć na brzegach mąki. W mące robimy wgłębienie na suche drożdże.

-proszę pamiętać że drożdże nie mogą mieć kontaktu w płynem ani z solą.

 

 

Początek pracy.

 

wybieramy program od 1 do 10 przyciskiem „menu”

naciskamy wielokrotnie przycisk „braunung” w celu wybrania programu pieczenia: jasny”hell”, sredni”mittel”, ciemny”dunkel”.

Proszę wyliczyć odpowiedni czas pieczenia.

Np. Jeśli chleb ma być gotowy na 7 rano, a jest 20.30 należy ustawić czas na 10:30 czyli 10 godzin i 30 minut.

 

 

 

 

Start programu:

 

Naciskając przycisk „strat/stop” włączamy program, zapali się wtedy zielona lampka.

Dodawanie składników po 20-30 minutach sygnał informuje nas że można dodać inne składniki np. rodzynki, orzechy. Nie naciskamy stop otwierając  urządzenie. Otwieramy urządzenie na krótko aby nie zepsuć chleba zbytnim ochłodzeniem.

 

Po zakończeniu pieczenia program utrzymuje przez 60 minut wypiek w cieple.

 

Można piec jeden wypiek za drugim o ile urzadzenie nie jest przegrzane. Jesli pojawi się na ekranie „E 01” oznacza to że urządzenie musi ostygnąć.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rozwiązywanie problemów

 

  Chleb zapada się w środku- możlwie że: zbyt dużo i zbyt ciepły płyn, za mało soli, za dużo drożdży, nawilżenie powietrza albo temperatura w pomieszczeniu jest zbyt wysoka, zamknięcie było zbyt długo otwarte, czas procesu był zbyt długi.

 

Chleb nie rośnie- zbyt mało drożdży, drożdże nie były już dobre, za mało cukru, zbyt dużo soli, zbyt ciepły płyn, drożdże miały przed pieczenim kontakt ze solą lub płynem.

 

Chleb zbytnio rośnie- powietrze jest zbyt wilgotne lub temperatura zbyt wysoka, zbyt dużo drożdży, lub zbyt ciepły płyn, za mało mąki, za mało soli.

 

Chleb jest zbyt suchy- mało płynu, drożdże były nieodpowiednie,

 

Chleb jest zbyt ciemny- zbyt dużo cukru, zbyt wysoka temperatura pieczenia.

 

Skórka chleba jest zbyt klejąca lub chleb zbyt mokry- po upieczeniu chleb zbyt    długo był w urządzeniu, składniki były dodane w nieodpowiednim stosunku.

 

  Dziury powietrzne na skórce- zbyt dużo drożdży.

 

  Ciasto nie jest ugniatane pomimo działania programu- haki są źle założone.

        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RECEPTURY

Wszystkie poniższe receptury bazują na tej samej ogólnej zasadzie postępowania: 1.0dmierzyć składniki i dodać je do formy do pieczenia.

2.Używać letniej wody o temperaturze21-28C.

3.Włożyć formę do pieczenia do automatu i zamknąć pokrywę.

4.Wybrać odpowiednie ustawienie rodzaju chleba.

5.Nacisnąć przycisk Start.

6.Kiedy chleb jest upieczony, wyjąć formę z automatu korzystając z rękawic kuchennych. 7.Wyjąć chleb z formy do pieczenia (i nóż mieszający z chleba, jeżeli to jest konieczne). 8.Przed pokrojeniem pozwolić, aby chleb ostygł.

11


 

To postępowanie, o ile jest to konieczne, jest modyfikowane za pomocą uwag na końcu każdej z receptur.

RECEPTURY CHLEBÓW PODSTAWOWYCH Podstawowy chleb biały

454g

3/4 kubka

680g 1-118 kubka

Woda

Odtłuszczone

mleko w proszku              2 łyżki stołowe              1-112 łyżki stołowej

Olej słonecznikowy              2 łyżki stołowe              1-112 łyżki stołowej

Cukier              1-114 łyżki stołowej              2-114 łyżki stołowej

Sól              1 łyżeczka do herbaty              1 114 łyżeczki do herbaty

Biała mąka chlebowa              2 kubki...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin