ŚCIĄGA PASZOZNAWSTWO ZJAZD 1.rtf

(1792 KB) Pobierz

Paszoznawstwo kolokwium 1

                                     ''OWIECZKA''

 

PASZA -materiał pochodzenia roślinnego i zwierzęcego lub mineralnego, zawierający składniki pokarmowe przyswajalne dla zwierząt i mogą być stostosowane w żywieniu zwierząt.

 

PODZIAŁ PASZ (pochodzenie)

 

Roślinne:

Zboża, Nasiona, Kiszonki, Zielonki, Okopowe,

-Produkty uboczne przemysłu:

-młynarskiego (otręby, mąki pastewne)

-skrobiowego (pulpa ziemniaczana, gluten)         

-cukrowniczego (wysłodki buraczane, melasa)           

-olejarskiego (śruty poekstrakcyjne,

-browarnianego (kiełki suszone, słodziny, młóto, drożdże)

-fermentacyjnego (wywar ziemniaczany i zbożowy)

 

Zwierzęce:

Mleko, Mięso, Ryby,  Jaja,  Krew,

---Produkty uboczne przemysłu:

-mleczarskiego (twaróg, maślanka,serwatka)

-mięsnego (mączki z krwi, mięsne,

mięsno kostne i kostne)

-rybnego (mączki makuchy i ekspelery) rybne z odpadów, z  całych ryb)

 

Mineralne:

Kreda, Sól, Mieszanki mineralne,

Podział pasz (udział białka)

 

Niskobiałkowe <10%

zielonki, kiszonki, zboża, okopowe

Średniobiałkowe >10 < 20% 

zboża, śruty, mieszanki, siano

Wysokobiałkowe  >20% 

nasiona strączkowych, mączki

śruty poekstrakcyjne, koncentraty,

 

Podział pasz

(koncentracja składników pokarmowych)

 

Pasze objętościowe          |      Pasze treściwe

Zielonki                                |      Zboża

Okopowe                             |      Śruty

Kiszonki                                |      Koncentraty

Siana                                    |      Mieszanki

Słomy                                   |      Susze

Plewy strączyny                         Nasiona

 

SKŁADNIK POKARMOWY-GRUPA związków chemicznych spełniająca w organizmie określoną ROLĘ  (np. budulcową, energetyczną) i dająca się oznaczyć w miarę prostą i wspólną ANALIZĄ CHEMICZNĄ.

 

SM -stanowi nielotne w temp 103°C związki organiczne i nie organiczne.

SM -oznacza się wagowo, ważąc ubytek wody naskutek przechowywania próby w suszarce w 103°C w ciągu 6 g.

 

Znajomość zawartości SM pozwala na:

-obliczenie zawartości wody (pasza –s.m.)

-określanie możliwości przechowywania paszy (>85% s.m.)

-określanie wielkości pobrania paszy przez zwierz

-określanie wielkości pobrania paszy przez zwierz

-ułatwia porównywanie składu chemicznego i wartości pokarmowej pasz.

 

POPIÓŁ SUROWY -stanowi wszystkie związki nieorganiczne

(mineralne), w skład których wchodzą makro- i mikroelementy, zanieczyszczenia i krzemionka.

Do oznaczania popiołu wykorzystuje się metodę mineralizacji próby w piecu MUFLOWYM.

 

ZWIĄZKI MINERALNE PEŁNIĄ FUNKCJE:

-Budulcową kości, zęby,

-wchodzą w skład płynów ustrojowych i tkanek,

- utrzynują HOMOSTAZĘ, ciś osmotyczne i odczyn pH,

-wchodzą w skład HORMONÓW

-aktywizują działanie enzymów i witamin.

 

MAKROELEMENTY: WAPŃ, FOSFOR, SÓD,

POTAS, CHLOR, SIARKA, MAGNEZ

 

MIKROELEMENTY: ŻELAZO, MIEDŹ, MANGAN,

CYNK, KOBALT, JOD,

 

ULTRAŚLADOWE: SELEN, MOLIBDEN, CHROM,

FLUOR, ARSEN, BOR, OŁÓW, LIT, NIKIEL,

KRZEM, WANAD, CYNA, GLIN

*niezbędne dla organizmów wyższych

 

ÓKNEM SUROWYM nazywamy węglowodany o złożonej strukturze chemicznej, trudno trawione przez zwierzęta i nie rozpuszczalne w rozcieńczonych roztworach kwasów i zasad.

 

W skład WS wchodzą:

HEMICELULOZA, CELULOZA, PEKTYNY,

GUMY, ŚLUZY, LIGNINA, KUTYNA.

FUNKCJE:

-główny składnik podporowy organizmu roślinnego

-stanowią źródło energii dla zwierząt

-zapewniają właściwy przebieg procesów,

-zapewewniają właściwą przemianę produktów trawienia

- wpływ na motorykę przewodu pokarmowego,

 

Analiza WS wg VAN SOESTA:

-ADF –ACID DETERGENT FIBER

                                       –CELULOZA, LIGNINA

-NDF –NEUTRAL DETERGENT FIBER

         – HEMICELULOZA, CELULOZA, LIGNINA

-ADL –LIGNINA, KUTYNA, WOSKI

 

BIAŁKO OGÓLNE -wszystkie związki chemiczne, w których budowie występuje atom AZOTU:

BIAŁKO WŁAŚCIWE

(FIBRYLARNE keratyna, kolagen, miozyna, elastyna, fibrynogen;

GLOBULARNE –albuminy, globuliny, histony, protaminy, prolaminy, gluteliny;

BIAŁKA ZŁOŻONE fosfoproteidy, fosfoproteiny, glikoproteiny, lipoproteiny,

nukleoproteiny, chromoproteiny)

 

ZWIĄZKI NIEBIAŁKOWE : wolne aminokwasy, kwasy nukleinowe RNA i DNA, puryny, pirynidyny, mocznik, amoniak, amidy, aminy, imidy, alkaloidy, azotany, azotyny; inne alkaloidy, azotany, azotyny i inne.

 

BIAŁKO PEŁNI WIELE FUNKCJI W ORGANIZMIE:

 

-STRUKTURALNA ciało, tkanki, wiąże szkielet kostny, tkanka łączna, mięsnie

skóra, włosy, kopyta.

 

-UMOŻLIWIA RUCH ciała i jego narządów oraz zapłodnienie,

 

-METABOLICZNA -działalność enzymów decyduje o charakt i przebiegu

procesów życiowych,

 

-TRANSPORTOWA –NP. HEMOGLOBINA

 

-OCHRONNA chrona immunologiczna przed bakteriami, wirusami.

 

ZASADA OZNACZANIA BIAŁKA OGÓLNEGO metodą KJELDAHLA polega na spaleniu próby paszy na mokro w stężonym kwasie siarkowym w temp jego wrzenia (230 °C).W czasie spalania w środowisku kwaśnym z azotu białek i innych połączeń azotowych powstają sole amonowe. Roztwór  soli amonowych alkalizuje się stężoną zasadą sodową a powst amoniak oddystelowuje do kwasu o znanej normalności. Z ilości kwasu zużytego do zobojętnienia amoniaku oblicza się  ilość azotu jaka znajdowała się w paszy.

 

DLA OBLICZENIA ILOŚCI BIAŁKA MNOŻY SIĘ OTRZYMANĄ WARTOŚĆ LICZBOWĄ N PRZEZ 6,25.

 

TŁUSZCZEM SUROWYM nazywamy wszystkie związ org rozpuszcz się

w rozpuszczlnikach organicznych (alkochole, etery)

 

Funkcja transportowa -lipoproteiny (chylomikrony, VLDL, LDL. HDL) miażdżyca i „zły cholesterol”

Funkcja energetyczna  -źródło energii dla wszystkich tkanek i narządów

Funkcja zapasowa -gromadzenie energii

Funkcja ochronna -tłuszcz podskórny i okołonarządowy

Ułatwianie odczuwania smaku i połykania pokarmu

Hamują skurcze żołądka i wydzielanie kwaśnego soku żołądkowego

Budulec błon komórkowych i białej masy mózgu

Dostarczanie NNKT (hormony), witaminy

Decydują o sprawności układu krążenia, stanie włosów i skóry

 

Związki bezazotowe wyciągoweW skład BNW wchodzą cukry łatwo rozpuszczal. w wodzie, łatwo trawione przez zwierz, które można wymyć z próby paszy rozcieńczonymi roztworami kwasów i zasad.

 

W skład BNW wchodzą m.in.:

-MONOSACHARYDY: PENTOZY, HEKSOZY, HEPTOZY,

-DISACHARYDY: SACHAROZA, MALTOZA, LAKTOZA,CELOBIOZA

-TRISACHARYDY: RAFINOZA

-WIELOCUKROWCE: PENTOZANY (ARABANY, KSYLANY), I  HEKSOZANY (SKROBIA, INULINA, GLIKOGEN)

FUNKCJE:

Prekurory w  syntezie białek i tłuszczów oraz innych substancji (DNA), witaminy, koenzymy,

 

-wykaz specyficz aktyw bio (KW. ASKORBINOWY, INOZYTOL)

-ENERGETYCZNE -biorą udział w przemianach węglowodanów przy wyzwalaniu

energii tzw. CUKRY KRWI

 

WODA W ŻYWIENIU ZWIERZĄT

•stanowi od 60-75% masy ciała Jej zawartość w organizmie zależy od:

-Wieku ,                  

-Stanu otłuszczenia ,

-Stężenia elektrolitów,

-Wodochłonności koloid...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin