Konfitury.pdf

(180 KB) Pobierz
24.02.2017
Szukaj znajomych
Konfitury
Formosa
Strona główna
Szukaj znajomych
Konfitury
Utworzona przez użytkownika Jola Kuczyńska w dniu 27 listopada 2015 o 00:34
Edytuj
ZIOŁOWE SŁOIKI
KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI
 
500 g czerwonej cebuli
40 g brązowego cukru
ok. 100 ml wytrawnego czerwonego wina
ok. 80 ml ciemnego octu balsamicznego
2 ­ 4 łyżki miodu
ok. 1/2 łyżeczki soli
ok. 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
ok. 1/2 łyżeczki tymianku
 
Cebule obrałam i pokroiłam w piórka. Rondel postawiłam na kuchence, wsypałam cukier i
bez mieszania podgrzewałam aż się stopił. Na taki karmel wrzuciłam cebulę i od razu ją
posoliłam. Smażyłam mieszając aż zwiędła i puściła trochę soku. Wlałam wino, dusiłam na
malutkim ogniu aż cebula trochę zmiękła. Dodałam ocet balsamiczny, miód, pieprz i
tymianek, smażyłam dalej bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż całość odpowiednio
zmiękła, odparowała i zaczęła się karmelizować. Ważne jest żeby nie podgrzewać zbyt
mocno bo wszystko się przypali zanim cebula zmięknie.
 
Konfiturę można podawać zarówno na gorąco jak i na zimno. Doprawienie to kwestia smaku ­
moja jest dość ostra więc można zmniejszyć ilość pieprzu czy ew. dodać więcej miodu.
 
Nałożyć do małych słoiczków i zapasteryzować.
 
KONFITURA Z JARZĘBINY
 
1000 g jarzębiny
ok. 600 g jabłek
ok. 600 g gruszek
1 kg cukru zwykłego
4 łyzki brandy
1/2 szkl przegotowanej wody
 
Opcjonalnie czyli nie trzeba dodawać, ale jesli ktoś koniecznie chce:
1 op. żelfixu 2:1 (takiego na 1 kg owoców i 1/2 kg cukru)
 
Jarzębinę wyjęłam z zamrażalnika gdzie leżała minimum 2 doby, wymieszałam z cukrem,
dolałam ok. 1/2 szkl. filtrowanej wody i smażyłam na małym ogniu, co chwilę mieszając, aż
cukier się rozpuścił. W międzyczasie przygotowała jabłka i gruszki. Po obraniu i usunięciu
gniazd nasiennych kawałki wrzucałam do wody zakwaszonej kwaskiem cytrynowym żeby nie
ściemniały. Potem wszystkie pokroiłam w dość drobną kostkę. Dorzuciłam je do podsmażonej
jarzębiny i gotowałam razem ok. 10 min.
Na koniec dodałam żelfix, wymieszałam dokładnie, gotowałam ok. 5­10 min.. Dolałam
brandy. Gorącą jarzębinę nałożyłam do wyparzonych słoików, zakręciłam i odstawiłam do
góry dnem do wystudzenia.
Napełniłam 9 słoików poj, 330 ml
 
Docs in ZIOŁOWE SŁOIKI
NAJNOWSZE ZMIANY
Jola Kuczyńska
Updated about a year ago
Jola Kuczyńska
Created about a year ago
PROPONOWANE STRONY
Zobacz wszystkie
Kolagen ­ Colway Gostyń
39 osób lubi to.
Lubię to!
Zamykamy Stefana
Niesiołowskiego w
psychiatryku
56 tys. osób lubi to.
Lubię to!
Przepisy Joli
377 tys. osób lubi ją.
Lubię to!
Jabłka od Mączewskich
Marlena lubi to.
Lubię to!
Życiowe przemyślenia
Marlena lubi to.
Lubię to!
Laboratorium
Psychoedukacji
67 tys. osób lubi to.
Lubię to!
Zjawiskowe ogrody
105 tys. osób lubi to.
Lubię to!
Lubię to!
9
   
Komentarze
Napisz komentarz…
O Facebooku
Facebook © 2017
Utwórz reklamę
Utwórz stronę
Twórcy aplikacji
Praca
Prywatność
Pliki cookie
Opcje wyświetlania reklam
Regulamin
Pomoc
Polski
English (US) ślōnskŏ gŏdka Русский Deutsch Français (France) Italiano Украї�½ська Español (España) Português (Brasil) ﺔﻳﺑﺭﻌﻟﺍ
Czat
https://www.facebook.com/notes/zio%C5%82owe­s%C5%82oiki/konfitury/1673013309649344
1/1
Zgłoś jeśli naruszono regulamin