access 2 sprawdzian unit 5.pdf

(20 KB) Pobierz
access 2 sprawdzian unit 5
( access_2_sprawdzian_unit_5.pdf )
http://zippyshare.co.pl/dl/?id=access_2_sprawdzian_unit_5#
Podobne: access 2 sprawdzian unit 5, access 2 sprawdzian unit 6, access 2 sprawdzian unit 4,
access 2 sprawdzian unit 2, access 2 sprawdzian unit 1, access 2 sprawdzian unit 9,
access 2 sprawdzian unit 8, access 3 sprawdzian unit 5, access 2 sprawdzian unit 3,
Godnosc i miano:
Klasa:
Data:
2. Uzupelnij tekst (wykorzystaj wyrazy pomocnicze).
Do..................... nadaja sie..................... na temat jedrnym miesie, np. sandacz, lin, amur. Mozna je dusic po..................... lub rozdzielone na porcje.
Proces duszenia umozliwia zestawianie ryb pochodzace z....................., sosami i przyprawami. Podczas duszenia czastka skladnikow.....................
przechodzi do sosow. Rybe na obrobce..................... obsmaza sie, podlewa............................ lub............................, dodaje np. jarzyny, grzyby
i............................ do miekkosci przez 10-ciu do.............. minutek. Pod koniec duszenia sos podprawia sie...................... badz.......................... i doprawia
do smaku. Dodatkami w celu potraw pochodzace z ryb duszonych sa......................... pochodzace z wody, kluski, ryz,.................. itp.
(ryby, duszenia, odzywczych, woda, wstepnej, dusi, calosci, warzywami, 30, zasmazka, wywarem, zawiesina, ziemniaki, surowki)
3. Polacz strzalkami nazwe potrawy pochodzace z wlasciwym przebiegiem cieplnym.
dorsz w sosie wegierskim
morszczuk w ciescie gotowanie
sledz z rusztu
karp po galarecie smazenie
szczupak zapiekany z pieczarkami
klopsiki pochodzace z ryb mieszanych duszenie
pierwsze danie rybna
kotlety ze sledzi pieczenie
cztery. Uzupelnij elementy odzywcze rybek slodkowodnych:
pelnowartosciowe......................
tluszcze
witaminy......................................
elementy...................................., np. wapn,...................,.........................zad. ponad podstawowe-*
zad. wykraczajace-**
Skora
1-wsza. Jakie procedury pelni cera? (6 pkt. )
.............................................................................
..............................
..............................
..............................
..............................
..............................
dwoch. a)Opisz wszechstronna budowe. (10 pkt. )
............................................................................
..............................
..............................
..............................
..............................
..............................
............................................................................
..............................
..............................
..............................
*b)Narysuj wszechstronna budowe cery. (10 pkt. )
trzech. Jakie znasz wytwory naskorka? (4 pkt. )
.............................................................................
..............................
..............................
..............................
..............................
..............................
*4. Porownaj procedury gruczolow potowych i lojowych. (6 pkt. )
............................................................................
..............................
..............................
.............................................................................
..............................
..............................
piec. Jak troszczyc sie o higiene skory? (5 pkt. )
............................................................................
..............................
..............................
..............................
..............................
6. Przewaznie wystepujace slabosci skory to: (10 pkt. )
............................................................................
..............................
..............................
..............................
............................................................................
..............................
..............................
..............................
..............................
..............................
szostej. W jaki sposob udzielisz pierwszej pomocy w przypadku
odmrozen a, takze oparzen? (14 pkt. )
............................................................................
..............................
..............................
..............................
..............................
..............................
..............................
..............................
..............................
..............................
............................................................................
..............................
..............................
..............................
..............................
..............................
*8. Jakie niebezpieczenstwa wynikaja z dzialania nadmiernych dawek
promieniowania ultrafioletowego na uklad ludzki? (10 pkt. )
.............................................................................
..............................
..............................
..............................
..............................
..............................
..............................
9. Jaka jest grubosc skory a, takze od czego zalezy? (2 pkt. )
..............................
..............................
**10. Od czasu czego jest zalezny roznica koloru skory dziecka
Zgłoś jeśli naruszono regulamin