- Reakcja Pauly’ego – reakcja na obecność histydyny
- Reakcja Adamkiewicza i Hopkinsa – reakcja na obecność tryptofanu
- do oznaczania stężenia białka wykorzystujemy metodę biuretową (na czym ona polega)
- reakcja Molisha – jest to reakcja ogólna na cukry. Po przeprowadzeniu tej reakcji nie jesteśmy pewni na 100%, że jest to cukier, ponieważ wynik pozytywny daję też aldehydy, ketony i niektóre kwasy organiczne (mrówkowy, cytrynowy, mlekowy)
- próba Fehlinga – odróżnianie cukrów redukujących i nie redukujących, osad pojawia się w obecności cukrów redukujących
- reakcja Barfoeda – odróżnianie cukrów prostych od dwucukrów
- reakcja Seliwanowa – odróżnianie ketoz od aldoz
- reakcja Bialla – odróżnianie pentoz od heksoz
- odróżnianie bibuły od papieru – pod wpływem roztworu floroglucyny papier barwi się na różowo (zawiera pentozany), bibuła daje reakcję ujemną (zawiera celulozę)
- przy pomocy próby Kreissa
- wykrywamy aldehydy
- do oznaczania stężenia lipidów wykorzystujemy metodę wanilinową
- do oznaczania stężenia cholesterolu wykorzystujemy metodę Ilcy’ego
- do oznaczania stężenia glukozy wykorzystujemy metodę o-toluidynową
buniagumis