reakcje.doc

(20 KB) Pobierz
-

-          Reakcja Pauly’ego – reakcja na obecność histydyny

-          Reakcja Adamkiewicza i Hopkinsa – reakcja na obecność tryptofanu

-          do oznaczania stężenia białka wykorzystujemy metodę biuretową (na czym ona polega)

-          reakcja Molisha – jest to reakcja ogólna na cukry. Po przeprowadzeniu tej reakcji nie jesteśmy pewni na 100%, że jest to cukier, ponieważ wynik pozytywny daję też aldehydy, ketony i niektóre kwasy organiczne (mrówkowy, cytrynowy, mlekowy)

-          próba Fehlinga – odróżnianie cukrów redukujących i nie redukujących, osad pojawia się w obecności cukrów redukujących

-          reakcja Barfoeda – odróżnianie cukrów prostych od dwucukrów

-          reakcja Seliwanowa – odróżnianie ketoz od aldoz

-          reakcja Bialla – odróżnianie pentoz od heksoz

-          odróżnianie bibuły od papieru – pod wpływem roztworu floroglucyny papier barwi się na różowo (zawiera pentozany), bibuła daje reakcję ujemną (zawiera celulozę)

-          przy pomocy próby Kreissa

-          wykrywamy aldehydy

-          do oznaczania stężenia lipidów wykorzystujemy metodę wanilinową

-          do oznaczania stężenia cholesterolu wykorzystujemy metodę Ilcy’ego

-          do oznaczania stężenia glukozy wykorzystujemy metodę o-toluidynową

Zgłoś jeśli naruszono regulamin