zupa-gulaszowa.pdf

(62 KB) Pobierz
Zupa gulaszowa
przepisy.pl
Składniki:
Wołowina pokrojona w kostkę - 500 gramów
Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr
- 1 sztuka
cebula pokrojona w kostkę - 300 gramów
Marchew pokrojona w kostkę - 200 gramów
ziemniaki pokrojone w kostkę - 300 gramów
Seler pokrojony w kostkę - 100 gramów
Boczek wędzony pokrojony w kostkę - 100 gramów
90 minut
4 osoby
Łatwe
kminek - 2 gramy
ząbek czosnku - 5 sztuk
słodka papryka - 5 gramów
ostra papryka - 2 gramy
koncentrat pomidorowy - 50 gramów
smalec wieprzowy - 50 gramów
pieprz czarny - 5 gramów
ziele angielskie - 3 sztuki
liść laurowy - 2 sztuki
masło - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
1. W garnku z szerokim dnem rozgrzej smalec, dodaj do niego boczek, cebulę i czosnek, smaż powoli, aż cebula zacznie
zmieniać kolor, dodaj wtedy paprykę w proszku i smaż kolejne dwie minuty cały czas mieszając. Dodaj mięso, smaż je tak
długo, aż zniknie powstały sos, a mięso będzie dobrze obsmażone.
2. Dodaj pozostałe warzywa (marchew, selera) Całość zalej 1,5 litrem wody, zagotuj, dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego,
zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy (listki laurowe, pieprz, ziele angielskie).
3. Zupę gotuj około 50 minut, aż mięso będzie miękkie, dodaj wtedy posiekany kminek z masłem i kostki rosołowe.
4. Dodaj ziemniaki i zupę gotuj jeszcze około 20 minut, podawaj z pieczywem.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin