chleby.info-Domowa musztarda piekielnie ostra.pdf

(404 KB) Pobierz
Domowa musztarda (piekielnie ostra)
chleby.info
/2014/03/domowa-musztarda-piekielnie-ostra.html
Madzia zrobiła w domu musztardę. Ale nie byle jaką. Po prostu z piekła rodem! Ostra jak moja maszynka do
golenia. A właśnie, przypomniało mi się, że muszę kupić nowe nożyki do maszynki do golenia, bo jest tępa jak
niektórzy ludzie, których znam. No tak, więc to był kiepski przykład. W każdym razie musztarda jest naprawdę
piekielna. A dodatkowo ma genialnie komponującą się z ta pikantnością nutkę słodkości. Jestem pewien, że
musztardy w sklepie nie kupimy już nigdy. Tę domową robi się naprawdę łatwo:
90 g ziaren jasnej gorczycy
100 ml wody
75 ml octu jabłkowego
50 g cukru
12 g soli
Gorczycę wkładamy na 1 godzinę do zamrażarki. Po tym czasie miksujemy ją w miseczce blenderem na mączkę.
Wodę z octem gotujemy i odstawiamy na 15 minut do ostygnięcia. Dodajemy cukier, sól, zmieloną gorczycę i
mieszamy przez 5 minut. Masa będzie stopniowo gęstnieć. Po 5 minutach musztarda powinna już być gotowa.
Wystarczy teraz przełożyć do słoiczka. Może stać w lodówce kilka miesięcy. I pamiętajcie: naprawdę jest ostra jak
brzytwa! Jeśli chcecie nieco łagodniejszą to nie miksujcie tak dokładnie gorczycy, zostawcie trochę niezmielonych
ziaren.
A my pewnie niedługo zrobimy musztardę miodową i chrzanową. Nie omieszkam się pochwalić jak to zrobim y.
1/2
A przepis Madzia podejrzała na blogu
www.flowerek.com.
Smacznego!
2/2
Zgłoś jeśli naruszono regulamin