Pijcie go każdego dnia a zapomnicie o lekarstwach!
Sok z buraka to najwartościowszy składnik w celu powstania czerwonych krwinek i poprawy składu krwi w ogóle. Szczególnie jest pożyteczny dla kobiet, jeżeli będą go pić minimum 0,5 litra (zmieszany z sokiem marchwiowym) dziennie.
Jedna tylko szklanka buraczanego soku może wywołać reakcję oczyszczającą objawiającą się niewielkimi zawrotami głowy lub mdłościami. Doświadczenia pokazały, że na początek lepiej pić mieszankę gdzie przeważa sok marchwiowy, a następnie stopniowo zwiększać dawkę soku buraczanego; wtedy organizm lepiej przyswaja jego pożyteczne oczyszczające działanie. Zazwyczaj wystarczy od 1 do 1,5 szklanki soku buraczanego 2 razy dziennie.
Przyroda dała nam naturalne sposoby, za pomocą których możemy odzyskać zdrowie, energię, siłę i witalność.
Dała nam również, w większym lub mniejszym stopniu, rozum, zdolności do pojmowania wiedzy. Kiedy wykorzystujemy nasz rozum – przyroda uśmiecha się do nas. A kiedy nie korzystamy z niego, to ona stoi obok bezgranicznie cierpliwa i współczująca dziwiąc się dlaczego jej stworzenie okazało się tak głupie.
Pomimo, że rzeczywista zawartość żelaza w burakach czerwonych jest niska, to jednak z powodu jego wysokiej jakości jest wspaniałą pożywką dla czerwonych krwinek. Najbardziej pozytywną właściwością elementów chemicznych w buraku jest to, że zawarte w nim jest ponad 50% sodu i tylko 5% wapnia. Ten stosunek zwartości jest potrzebny do utrzymania rozpuszczalność wapnia, w szczególności gdy w wyniku spożywania posiłków gotowanych w organizmie zgromadzi się w naczyniach krwionośnych dużo wapnia, np. przy rozbudowie i stwardnieniu żył lub jest takie zagęszczenie krwi, które powoduje wysokie ciśnienie i inne rodzaje zaburzeń czynności serca.
Dwudziestoprocentowa ilość potasu w czerwonych burakach zapewnia wspólne zasilanie dla wszystkich funkcji fizjologicznych organizmu, podczas gdy ośmioprocentowa zawartość chloru jest wspaniałym organicznym oczyszczającym środkiem na wątrobę, nerki i woreczek żółciowy stymuluje także działanie limfy w całym organizmie.
Mieszanka soku marchwiowego i buraczanego zapewnia dużą zawartość fosforu i siarki z jednej strony i potasu oraz innych elementów alkalicznych z drugiej strony. Wszystko to razem ma dużą zawartość witaminy „A”, jest najlepszym naturalnym budowniczym ciałek krwi, zwłaszcza czerwonych krwinek.
źródło
treborok