SKŁADNIK
2 cebule5 czerwonych papryk5 dag wędzonego boczku2 łyżki olejupo łyżce słodkiej i ostrej sproszkowanej papryki1 łyżeczka cukru1i1/2 wywaru warzywnego (lub bulionu z kostki)40 dag mielonego mięsa (dowolnego)1 bułka1 jajkosól, pieprz, szczypiorek
Ceble obieramy i kroimy w piórka, papryki myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę, boczek kroimy w paseczki. na rozgrzanym oleju podsmażamy boczek, dodajemy parykę, cebulę i paprykę w proszku. Wlewamy bulion i dusimy ok. 30 minut. Zupę miksujemy i przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Mięso, namoczoną bułkę i jako wyrabiamy na jednolitą masę, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy malutkie klopsiki i gotujemy ok. 8 minut we wrzącej wodzie. Dodajemy do zupy.Zupę na talerzach posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
marcin7914