Carpaccio z buraków.odt

(16 KB) Pobierz

CARPACCIO Z PIECZONYCH BURAKÓW

 

 

Potrzebujesz (porcja dla 2 osób):
– 2 duże buraki
– pół kostki sera feta (możesz również użyć sera koziego, jeśli lubisz)
– garść rukoli
– pół szklanki ziaren słonecznika
– ocet balsamiczny, miód, oliwę, cytrynę do dressingu

Buraki wyszoruj, przekrój na pół i wstaw do piekarnika. Piecz je do miękkości w temperaturze 200 stopni (około godzinę). Sprawdź widelcem czy jużUpieczone buraki wystudż, obierz ze skóry, pokrój w cienkie plasterki i ułóż na talerzu. Na to świeża, umyta rukola, pokruszony ser feta i uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika. Na koniec przygotuj dressing. Ja nigdy nie robię go według ściśle określonych proporcji. Po prostu smakuję. Do małego słoika wlewam kilka łyżeczek octu balsamicznego, powiedzmy dwie łyżeczki oliwy, sok z cytryny i trochę miodu. Mieszam energicznie, aż dressing będzie mi smakował. Może będziesz chciała dodać więcej octu balsamicznego, albo więcej miodu. Każdy ma inne upodobania.  Możesz spróbować skropić carpaccio samym octem balsamicznym.
To wszystko. Danie gotowe. Zdrowe, pyszne, w miarę szybkie i uzależniające.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin