Pierogi z kurkami
Takie pierogi możemy zjeść tylko sezonowo. Jedne z lepszych, czyli pierogi z kurkami.
Składniki na ciasto (30 pierogów):
250 g mąki
2 łyżki oliwy
około 160 ml ciepłej wody
1/4 łyżeczki soli
Składniki farszu:
1 duża cebula
300 g kurek
olej lub oliwa
sól
pieprz
garść siekanej natki pietruszki
Okrasa:oliwa lub olej1 cebulasól do smakuWykonanie farszu:
· Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, do momentu zeszklenia się cebuli.
· Kurki myjemy i siekamy na mniejsze kawałki.
· Do zeszklonej cebuli dodajemy kurki, solimy, pieprzymy i dusimy pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie kurki odkrywamy, dodajemy pietruszkę i podsmażamy bez przykrywania około 5 minut - do czasu, aż z kurek odparuje cała woda.
· Farsz studzimy.
Wykonanie pierogów:
· Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być mięciutkie.
· Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 15 minut, aby odpoczęło.
· Po tym czasie, ciasto cienko rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką.
· Z ciasta wykrajamy krążki. Na krążki nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Brzegi każdego pieroga dociskamy widelcem, tworząc ozdobne ząbki.
· Przygotowujemy okrasę: cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.
· W tym samym czasie, w dużym garnku, zagotowujemy osoloną wodę.
· Pierogi wrzucamy na wrzątek porcjami. Podczas wrzucania pierogów do wody, należy je co jakiś czas ostrożnie pomieszać, aby nie przykleiły się do dna. Po zagotowaniu się wody z pierogami, zmniejszamy gaz i gotujemy je 2 - 3 minuty od wypłynięcia.
· Pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową, a do garnka wrzucamy kolejną porcję.
· Pierogi okraszamy cebulką i podajemy.
· Smacznego :)
A-n-i-t-a