Pierogi z kurkami.docx

(92 KB) Pobierz

Pierogi z kurkami

Takie pierogi możemy zjeść tylko sezonowo. Jedne z lepszych, czyli pierogi z kurkami.

 

Pierogi z kurkami

 

Składniki na ciasto (30 pierogów):

 

250 g mąki

2 łyżki oliwy

około 160 ml ciepłej wody

1/4 łyżeczki soli

 

Składniki farszu:

 

1 duża cebula

300 g kurek

olej lub oliwa

sól

pieprz

garść siekanej natki pietruszki

 

Okrasa:

oliwa lub olej
1  cebula
sól do smaku

Wykonanie farszu:

·         Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, do momentu zeszklenia się cebuli.

·         Kurki myjemy i siekamy na mniejsze kawałki. 

·         Do zeszklonej cebuli dodajemy kurki, solimy, pieprzymy i dusimy pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie kurki odkrywamy, dodajemy pietruszkę i podsmażamy bez przykrywania około 5 minut - do czasu, aż z kurek odparuje cała woda.

·         Farsz studzimy.

Wykonanie pierogów:

·         Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być mięciutkie. 

·         Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i  odkładamy na około 15 minut, aby odpoczęło.

·         Po tym czasie, ciasto cienko rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką.

·         Z ciasta wykrajamy krążki. Na krążki nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Brzegi każdego pieroga dociskamy widelcem, tworząc ozdobne ząbki.

·         Przygotowujemy okrasę: cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.

·         W tym samym czasie, w dużym garnku, zagotowujemy osoloną wodę.

·         Pierogi wrzucamy na wrzątek porcjami. Podczas wrzucania pierogów do wody, należy je co jakiś czas ostrożnie pomieszać, aby nie przykleiły się do dna.  Po zagotowaniu się wody z pierogami, zmniejszamy gaz i gotujemy je 2 - 3 minuty od wypłynięcia.

·         Pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową, a do garnka wrzucamy kolejną porcję.

·         Pierogi okraszamy cebulką i podajemy.

·         Smacznego :)

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin