Makowiec domowy.doc

(22 KB) Pobierz
SZARLOTKA BABCI

MAKOWIEC DOMOWY.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

30 dag mąki krupczatki lub tortowej;

15 dag cukru pudru;

15 dag masła;

2 jajka;

Pół szklanki mleka;

5 dag drożdży ;

Aromat, szczypta soli.

Ciasto kruche drożdżowe:

40 dag mąki;

15 dag masła;

5 dag drożdży;

3 łyżki kwaśnej śmietany;

2 czubate łyżki cukru pudru;

2 całe jajka, jedno żółtko;

Cukier waniliowy;

Otarta skórka z połowy cytryny , szczypta soli.

Masa makowa:

½ kg maki;

1 l mleka;

10 dag masła;

¾ szklanki miodu;

20 dag cukru;

2 jajka;

25 dag bakalii;

½ paczki herbatników;

2 łyżki dżemu lub powideł.

 

Mak zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu ok. godziny, po odcedzeniu maku mielimy go dwa razy, dodajemy bakalie. Ubijamy pianę i pozostałe składniki dokładnie mieszamy.

 

Do przesianej mąki wlewamy roztopione i schłodzone masło, dodajemy jajka, cukier i drożdże rozmieszane w trzech łyżkach śmietany.

Ciasto posiekać nożem a potem zagnieść rękami. Ciasto rozwałkowujemy nakładamy farsz, zawijamy w rulon całość zawijamy luźno w pergamin. Między ciastem a papierem winna zmieścić się dłoń. Całość wkładamy na posmarowaną blachę.

Czkamy aż ciasto wyrośnie. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180º C.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin