Składniki:
Ciasto drożdżowe:
30 dag mąki krupczatki lub tortowej;
15 dag cukru pudru;
15 dag masła;
2 jajka;
Pół szklanki mleka;
5 dag drożdży ;
Aromat, szczypta soli.
Ciasto kruche drożdżowe:
40 dag mąki;
5 dag drożdży;
3 łyżki kwaśnej śmietany;
2 czubate łyżki cukru pudru;
2 całe jajka, jedno żółtko;
Cukier waniliowy;
Otarta skórka z połowy cytryny , szczypta soli.
Masa makowa:
½ kg maki;
1 l mleka;
10 dag masła;
¾ szklanki miodu;
20 dag cukru;
25 dag bakalii;
½ paczki herbatników;
2 łyżki dżemu lub powideł.
Mak zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu ok. godziny, po odcedzeniu maku mielimy go dwa razy, dodajemy bakalie. Ubijamy pianę i pozostałe składniki dokładnie mieszamy.
Do przesianej mąki wlewamy roztopione i schłodzone masło, dodajemy jajka, cukier i drożdże rozmieszane w trzech łyżkach śmietany.
Ciasto posiekać nożem a potem zagnieść rękami. Ciasto rozwałkowujemy nakładamy farsz, zawijamy w rulon całość zawijamy luźno w pergamin. Między ciastem a papierem winna zmieścić się dłoń. Całość wkładamy na posmarowaną blachę.
Czkamy aż ciasto wyrośnie. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180º C.
aos.artur