cholesterol.pdf

(1680 KB) Pobierz
Cholesterol
przyjaciel czy
wróg?
WYDZIAŁ NAUK MEDYCZNYCH
LEKARSKI II, GR. 5
RADOSŁAW BIELEWICZ
„Cholesterol jest cząsteczką o obliczu Janusa (rzymski
bóg wojny o ambiwalentnej naturze). Najistotniejsza
właściwość cholesterolu, która czyni go użytecznym
w błonach komórkowych - jego całkowita
nierozpuszczalność w wodzie, czyni go jednocześnie
śmiertelnie niebezpiecznym."
MICHAEL BROWN
I JOSEPH GOLDSTEIN
Charakter słabo hydrofilowy.
Większość cholesterolu występuje w postaci estrów
z kwasami tłuszczowymi.
Rozpuszczalność w środowisku wodnym jest znikomo mała.
Może być transportowany wraz z żółcią lub osoczem w
kompleksach lipoproteinowych, albo w kompleksach z solami
kwasów żółciowych i fosfolipidów.
Cholesterol jest syntetyzowany prawie przez wszystkie narządy
(najobficiej powstaje w wątrobie i w ścianie jelit).
Część cholesterolu pochodzi z diety.
Synteza zachodzi w cytoplazmie,
zarówno w cytosolu, jak i w
siateczce endoplazmatycznej.
HMG~S-CoA
W pierwszej reakcji, katalizowanej przez
tiolazę,
dochodzi do
kondensacji
dwóch grup
acetylowych.
Przyłączenie trzeciej grupy acetylowej w reakcji katalizowanej przez
syntazę HMG~S-CoA
prowadzi do powstania
HMG~S-CoA.
Reakcja nieodwracalna
redukcj
a
ETAP OGRANICZAJĄCY PRĘDKOŚĆ SYNTEZY CHOLESTEROLU
fosforylacja
Następuje redukcja grupy karboksylowej
HMG~S-CoA,
aż do grupy
hydroksylowej pod działaniem
reduktazy HMG~S-CoA.
Odłącza się
CoA-SH.
Powstaje
mewalonian.
Mewalonian ulega fosforylacji, tworząc
pirofosforan mewalonianu,
w
dwuetapowej reakcji zużywającej
2 cząsteczki ATP.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin