Zimne przekąski.pdf

(1526 KB) Pobierz
ZIMNE PRZEKĄSKI
przepisy.pl
Polędwiczki po warszawsku
przepisy.pl
Składniki:
polędwiczki wieprzowe - 300 gramów
Przyprawa do mięs Knorr
- 1 opakowanie
ząbki czosnku - 2 sztuki
majeranek - 1 łyżeczka
musztarda - 1 łyżeczka
olej - 2 łyżki
chrzan śmietankowy - 200 gramów
45 minut
6 osób
Łatwe
miód - 2 łyżki
jajka na twardo - 2 sztuki
margaryna - 200 gramów
olej do smażenia
sól - 1 szczypta
pieprz - 1 szczypta
Sposób przygotowania:
1. Polędwiczki wieprzowe oczyść z błon.
2. Mięso zamarynuj w oleju, przeciśniętym przez praskę czosnku, majeranku, musztardzie i przyprawie Knorr. Odstaw na 10
minut.
3. Obsmaż wieprzowinę na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony, a następnie piecz je przez 15 minut w piecu
rozgrzanym do 180 °C. Po upieczeniu odłóż mięso, aby ostygło.
4. W tym czasie przygotuj farsz. Miękką margarynę rozbij mikserem i dodaj odciśnięty chrzan, starte na tarce jajka oraz miód.
Farsz dopraw i dokładnie wymieszaj.
5. Wystudzone mięso krój w plastry, nie docinając co drugiego do końca, aby powstały kieszonki.
6. Za pomocą rękawa cukierniczego nakładaj farsz do kieszonek mięsnych. Podawaj na zimno jako przystawkę,
udekorowane świeżą sałatą.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Galantyna z kaczki
przepisy.pl
Składniki:
kaczka - 1 sztuka
mięso mielone wieprzowe - 400 gramów
bułka kajzerka - 2 sztuki
pomarańcza - 1 sztuka
rodzynki - 50 gramów
orzechy włoskie - 50 gramów
posiekana natka pietruszki
90 minut
6 osób
Średnie
pieprz
Przyprawa do mięs Knorr
- 3 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Oddziel mięso kaczki od kości, nacinając je ostrym nożem tuż przy kości i starając się nie poprzecinać przy tym skóry.
2. Posyp mięso przyprawą do mięs Knorr z obu stron i pozostaw na co najmniej godzinę w lodówce.
3. Bułkę namocz w wodzie, a następnie wymieszaj z mięsem mielonym. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy, rodzynki, orzechy
i posiekaną natkę pietruszki. Całość dopraw do smaku pieprzem.
4. Nałóż tak przygotowany farsz na mięso i zwiń je w roladę. Zwiąż mięso mocną białą nicią, aby nie rozwinęła się podczas
pieczenia.
5. Umieść mięso w woreczku do pieczenia i piecz przez około 90 minut w temperaturze 180° C.
6. Podawaj galantynę na gorąco z czerwoną kapustą lub na zimno, jako wędlinę.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Pieczona szynka z sosem żurawinowym
przepisy.pl
Składniki:
szynka wieprzowa - 1.5 kilogramów
Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
- 1 sztuka
Przyprawa do mięs Knorr
- 2 łyżki
żurawina ze słoika - 2 łyżki
90 minut
6 osób
Łatwe
Sposób przygotowania:
1. Szynkę umyj, osusz a następnie oprósz Przyprawą do mięs. Obsmaż z każdej strony i ułóż w brytfance.
2. Wlej szklankę wody do brytfanki i wstaw do nagrzanego do 130°C piekarnika na 4 godziny.
3. Po tym czasie zlej do rondelka wytworzony sos, dodaj 100 ml wody oraz Esencję do sosu, dzięki której sos nabierze
pełnego smaku i będzie odpowiednio gęsty. Rozmieszaj ją i zagotuj sos. Dodaj żurawinę, zmniejsz ogień i gotuj sos 3
minuty.
4. Upieczoną szynkę pokrój w grube plastry i podawaj z przygotowanym sosem.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Pasztet z żurawiną i rozmarynem
przepisy.pl
Składniki:
mięso wieprzowe (łopatka) - 400 gramów
Esencja do duszonych mięs Knorr
- 1 sztuka
podgardle wieprzowe - 250 gramów
wołowina - 400 gramów
wątróbka - 250 gramów
żurawina suszona (namoczona w ciepłej wodzie) - 6 łyżek
rozmaryn świeży (posiekany) - 1 łyżka
90 minut
8 osób
Łatwe
cebula - 1 sztuka
włoszczyzna (marchewka, kawałek selera, pietruszka)
kajzerka namoczona w wodzie - 2 sztuki
jajka - 5 sztuk
tłuszcz do smażenia
pieprz czarny
liść laurowy i ziele angielskie - 3 sztuki
bułka tarta - 2 łyżki
margaryna - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie mięsa oprócz wątróbki pokrój na mniejsze kawałki obsmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu, przełóż do garnka i
zalej niewielką ilością wody – taką, aby przykryła mięso.
2. Do garnka dodaj obrane warzywa, liść oraz ziele. Całość zagotuj zbierz powstałe szumowiny i duś mięso do momentu, gdy
będzie bardzo miękkie. Na kilkanaście minut przed końcem duszenia włóż również wątróbkę.
3. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na tłuszczu, kajzerki odciśnij z wody.
4. Wszystkie mięsa, cebulę, warzywa i kajzerki przepuść przez maszynkę do mielenia. Żeby pasztet był pełen smaku, do
masy dodaj Esencję do duszonych mięs Knorr rozpuszczoną w gorącej wodzie lub pozostałym wywarze z gotowania mięsa,
żurawinę oraz jajka, dopraw pieprzem i wszystko razem wymieszaj.
5. Mięsną masę wyłóż do natłuszczonej margaryną i posypanej bułką tartą foremki, posyp obficie rozmarynem i wstaw do
nagrzanego do 160 st. C piekarnika. Pasztet piecz przez ok. 1,5 godziny. Następnie wystudź i pokrój w plastry.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin